Saksan teollisuuden sukellus ei ollut markkinoille uutinen

Toivottavasti lukijat eivät jo kyllästy teemaan, mutta kannattaa kuitenkin tuoreeltaan kiinnittää huomiota talousuutisten ja markkinoiden suhteeseen ymmärtääkseen niitä. Se on etenkin kokemattomalle sijoittajalle tärkeää virheiden välttämiseksi. Kuten korostan, talousuutiset eivät yleensä ole markkinoille uutisia, eikä sitä ollut Saksan teollisuuden odottamattomaksi kuvattu sukelluskaan.

Aamulla uutiset kertoivat todellakin Saksan teollisuustuotannon pudonneen rutkasti marraskuussa, osin olosuhdetekijöiden vuoksi, osin talouden hiipuessa. Konsensusennuste oli odottanut lievää nousua, joten ero oli odotuksiin nähden melkoinen. Vuositasolla eli edelliseen marraskuuhun verrattuna pudotusta oli lähes viisi prosenttia - todella paljon. Yhtä paha pudotus oli viimeksi finanssikriisivuonna 2009. Ja saatujen tietojen valossa apea meno jatkui joulukuussakin.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-08/german-industrial-output-unexpectedly-records-broad-based-slump

Kuinka reagoivat markkinat tähän yllättäväksi luokiteltuun jonkin asteen shokkiuutiseen? Saksan pörssi-indeksi Dax avasi lievässä nousussa jatkaen joulusta alkanutta nousevaa kp-trendiä.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

Talouskasvun odotuksia heijastava Saksan kymmenvuotisen lainan korko oli aamulla suorastaan hurjassa nousussa, kun tällaisten shokkiuutisten pitäisi sitä pudottaa urakalla. Korkojen nousu kertoo optimismista, lasku pessimismistä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-DE10Y/

Teollisuuden tilaukset jatkoivat laskuaan. Kysyntä euroalueella on heikkoa. Blombergin uutisen mukaan Saksassa sijoittajat ja valtaosa yrityksistä ovat hyvin pessimistisiä ensi vuoden suhteen.

Mutta markkinat eivät piittaa – koska kaikki nuo uutiset oli jo diskontattu kursseihin. Saksan pörssi on sujutellut alas 2018 alusta asti ennakoiden rapistuvaa suhdannetta. Lokakuun raju pudotus ennakoi etukäteen nyt saatuja uutisia. Niiden julkistaminen oli markkinoille kuin kekkereissä syntynyt juoru, jonka alkuperää ne ovat itse olleet paikan päällä todistamassa.

Uutiset voivat joskus aidosti ravistella markkinoita, mutta taakse jääneet tilastot eivät taatusti kuulu niihin. Jos tieto todella yllättää ja on raju, markkinoiden reaktio iskee sekunneissa. Joten jahka tämä kp-nousutrendi taittuu, niin sillä ei ole mitään tekemistä tämän tai ilman ihmettä minkään muunkaan uutisen kanssa.

Se, minkä valtaosa sijoittajista ja suuresta yleisöstä saa tietoonsa suurena uutisena, on hinnoiteltu markkinoilla ajat sitten. Eikä pörssi ylipäänsä katso taakse vaan eteen. Ja siinä suuret toimijat käyttävät tietoa, joka muille muuttuu tiedoksi paljon myöhemmin.

Sijoittajankin on sinänsä syytä lukea talousuutisia, mutta osakekauppaa ei voi käydä julkisten uutisten perässä kuin tappiolla. Ei millään aikavälillä. Markkinat kulkevat siinä tapauksessa aina kaukana edellä.

Kommentit

Comment: 

markkina tällä hetkellä näyttää?

Uutisia seuratessa saisi sellaisen käsityksen, että pohjat oli joulukuussa. Itse näkisin, että jos kauppasopu saadaan US-Kiina akselilla, niin näin todennäköisesti tapahtuu. Seuraavathan osakkeet loppupeleissä kuitenkin yritysten tuloskykyä. Kysymys on vain, että kuinka kauan neuvottelu kestää. Molemmat osapuolet alkavat jo olemaan melko väsyneitä, eli sopu halutaan aikaiseksi. Jos kestää muutaman kuukauden ennen kuin siihen päästään, niin sitten voisi tulla vielä viimeinen korjaus alaspäin.

Comment: 

Kiinan ja USA:n edistys kuuluu ehdottomasti oikeisiin ja tärkeisiin uutisiin. Eiköhän siinä liikettä tule, kun Trumpkin esikuntineen näkee, että kauppasota maksaa kaikille.

Pitkien indikaattorien perusteella odottaisin vielä kuten aiemminkin laskun vielä tekevän yhden jonkinlaisen nykäyksen, mikä sen mitta sitten onkin. En kuitenkaan ihmettelisi vaikka pohjat olisivat jo takana ainakin määrällisesti. Varsinaista reipasta nousua en vielä näe, mutta tämä korjaus ylös kestää aika varmasti kauemmin kuin useimmat kuvittelivat paniikin keskellä. Nyt jo ihmetellään että mihin se volatiliteetti katosi.

Joka tapauksessa olen kuten tähänkin asti jokseenkin satavarma että markkinan pitkä taite on paljon lähempänä kuin nyt yleinen oletus on. Kun valtasentimentti on näin ankea niin se on jo loistava oire aivan kuten hype on toiseen suuntaan. 

Comment: 

Kyllä Trump ymmärtää markkinoiden päälle siinä kuin Xi ja Powell....

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-08/trump-said-to-want-tr...

Comment: 

Ostopaikka meni jo?sad

Comment: 

Kyllä tässä vielä alaspäinkin tullaan mutta paniikkien pohjat on tietysti parhaat paikat, niiden tunnistus nyt ei tietysti ole ihan simppeliä. Teknisesti tullaan kriittisille rajoille ja onhan tässä jo joku viikko menty ylös, mutta joutunee taas vähän kuppaamaan

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.