Saksa vältti taantuman - kuinka reagoida?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 

Kuluttajat osaltaan kampesivat Saksan talouden rima täristen plussalle

Bloombergin välittämän tiedon mukaan Saksa vältti kuin välttikin kovasti spekuloidun taantuman, joskin rima ankarasti täristen. Kolmannella kvartaalilla Euroopan talousmahti ja kasvun perinteinen moottori sai bkt:nsa nousemaan 0,1 prosenttia. Plussalle jäämisestä vastasivat etupäässä kuluttajat ja julkinen sektori investointeineen.

Tällaisia makrouutisia tavataan pitää sijoittajien kannalta tärkeinä; minusta asia ei ole lainkaan niin. Talouskasvulla tai sen tukehtumisella on toki voimakas vaikutus yhtiöiden tilaan, varsinkin suhdanneherkkien, mutta uutiset eivät sijoittajaa hyödytä monestakaan syystä.

Talouden kehitys ja sen vaikutukset yksittäisiin yrityksiin ovat yleensä ottaen ison rahan tiedossa paljon ennen virallisia instansseja ja niiden tiedotteita. Pörssi ennakoi tai lukee reaaliaikaisesti suhdannevaihteluita. Tuhansia miljardeja pyörittävät sijoitusinstituutiot eivät tarvitse siihen julkista informaatiota, niillä on paremmat ja nopeammat lähteet.

Se näkyy vaikka tässäkin yksittäistapauksessa. Saksan taantuma on ollut vuoden jatkuva puheenaihe, ja huolestunut ennuste on saanut tukea monelta viralliselta taholta. Se on ajanut monen sijoittajan pysymään käteisessä parempaa aikaa odotellen.

DAX hamuaa jo uutta ennätystä

Kuinka Saksan pörssi on reagoinut ennusteiden tulvaan? DAX-indeksi on noussut jokseenkin tasaisesti vuodenvaihteen kovan rysäyksen jälkeen. Kesällä kurssit tapansa mukaan sahasivat paikallaan, kuten Pörssihaukka jo kesän alussa ennusti, mutta sitten on taas sujuteltu hyväntuulisesti ylös.

Kolmas kvartaali jäi reilusti plussalle, vaikka Trumpin Kiina-pakotteiden nosto aiheutti muutaman viikon kestäneen markkinapaniikin. Jälleen kerran makrotieto, tässä tapauksessa Saksan talouden ennusteita ja odotuksia parempi kunto, oli tarkkaan ison rahan tiedossa. DAX on enää karvan päässä edellisen nousumarkkinan huipustaan.

Saksan pörssi-indeksi kurottaa jo kohti edellistä huippua

Tämä on niitä asioita, joista olen jankuttanut Piksussa vuodesta toiseen. Suhdannekäänteet näkyvät ensin pörsseissä ja vasta kauan sen jälkeen raporteissa ja uutisissa. Siinä vaiheessa, kun ajat alkavat näyttää taas hyviltä tai suhdanteen toisessa päässä huonoilta, pörssit ovat menneet kauan sitten menojaan.

Unohda uutiset

Nytkin monet suhdannetta pelänneet sijoittajat alkavat miettiä, joko olisi aika ostaa osakkeita. Huomatakseen, että indeksit nakuttavat jo uusia ennätyksiä. Mikä saa heidät miettimään, onko liian myöhäistä tai kenties sittenkin aikaista aloittaa ostot.

Kyseinen strategia ei toimi. Makrodatan perässä on mahdoton sijoittaa.

Suhdanteita ja yksittäisten osakkeiden liikkeitä voi tulkita tiettyyn mittaan teknisellä analyysilla. Virheistä huolimatta se on kokemukseni mukaan ylivoimainen menetelmä verrattuna raporttien ja uutisten perässä juoksemiseen.

Tähänkään uutiseen ei kannata suhtautua mitenkään. Sijoittaja ei hyödy menneen datan mutustelusta sentin vertaa. Korkeintaan se aiheuttaa haittaa, mikäli johtaa vääriin liikkeisiin.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.