Sähköautobuumissa voi polttaa sormensa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Hulppea Fisker Karma oli sähköauton edelläkävijöitä

Sähköauto elää nyt todellista sijoitusbuumia. Juuri osakeannissa isot rahat kerännyt kiinalainen Li Auto paahtaa pörssissä ylös. 

Yhdysvalloissa markkinoille on tulossa Fisker-tehtaan sähköauto Ocean, jota mainostetaan maailman ekologisimmaksi autoksi. Fiskeriinkiin voi sijoittaa, sillä yhtiö listautuu pörssiin erikoisjärjestelyn avulla Spartan Energy Acquisition Companyn kautta.

Suomalaiset muistavat Fiskerin luksusluokan urheilullisesta Karmasta, jota valmistettiin Uudessakaupungissa Valmetin tehtaalla. Yhtiö kaatui erilaisiin ongelmiin raskaat tappiot niskassaan.

Ennusmerkit vaikuttavat nyt paremmilta monesta syystä, mutta kalpaten voi käydä uudellekin yritykselle – ja jokaiselle vastaavallle.

Hypesektorien tulokasyhtiöt ovat tyypillisesti myös riskiinsä nähden kalliita, ja hinnoittelu ylipäänsä vaikeaa. Kun edes liikevaihtoa ei ole vielä lainkaan tai vain nimeksi, hinnoittelu perustuu pelkkiin huteriin ja usein ylioptimistisiin ennusteisiin.

Tyypillisesti Li Autonkin osake on todella kallis heti kättelyssä. Sähköautovalmistajilla markkina-arvot ovat luokkaa miljoona taalaa yhtä tuotettua autoa kohti, kun perinteisillä valmistajilla vastaava luku on luokkaa 10 000 – 20 000 taalaa. 

Tulokkaissa kaikki epävarmaa

Stratosfäärisiä kasvuodotuksia on siis osakkeisiin ladattu. Ja kun se pätee vähän kaikkiin tulokkaisiin, edessä on isoja sijoittajaruumiita.

Toki osa noista yhtiöistä lyö läpi ja saattaa johonkin mittaan hinnan pitkän ajan mittaan perustella. Mutta osa tuottaa taatusti pahan pettymyksen.

Sillä, kuten nämäkin uudet listautumiset todistavat, alalle luodaan kovaa kilpailua. Viiden vuoden päästä markkinoilla on jo ties kuinka monta merkkiä, jokaisella pystyssä pysyvällä oma kilpailuetunsa ja asiakassegmenttinsä.

Kova kilpailu syö kasvutilaa, koska automarkkina ei kasva rajattomalla vauhdilla. Kannattavuudellakin on rajansa, siitä pitää huolen kilpailu.

Mutta toistaiseksi se ei osakkeiden hinnoittelussa näy. Nyt sitä ohjaa pelkkä innostus.

Teknologian loikkia vaikea ennustaa

Lupaavat tulevaisuuden yhtiöt ovat tietysti houkutteleva sijoituskohde, ja jotkut niistä suuren läpimurron tekevät. On kuitenkin todella vaikeaa ennustaa onnistumiset jo sen vuoksi, että asetelmat voivat buumialalla muuttua nopeasti.

Yhden yhtiön kilpailuetu voi murentua toisen tekemään innovaatioon nopeasti. Me suomalaiset muistamme, kuinka Nokian puhelinbisnes kaatui liki yhdessä yössä alalle rynnistäneiden tulokkaiden paineessa.

Tätä tapahtuu aina markkinataloudessa – kuten pitääkin. Se on koko talousjärjestelmämme idea ja menestyksen perusta.

Teknologisen kehityksen suuntakin voi heilahtaa nopeasti. Sähköauton rinnalla kehitetään vetyautoa – ja sektorin osakkeet kiipeävät pystysuoraan huimilla arvostustasoilla.

Hybridienkin suosio kasvaa ja tekniikka kehittyy vauhdilla. Biopolttoaineisiin yhdistettynä niiden ekologinen tase on yhtä hyvä kuin muilla vaihtoehdoilla.

Hype vaatii huiman menestyksen

Sijoittajalle se tarkoittaa, ettei mitään voi pitää varmana. Varsinkaan siinä tapauksessa, että sijoituskohteen tuotto-odotukset siintävät kaukana tulevaisuudessa.

Hybridit tuovat oman panoksensa ekoautojen kiihtyvään kisaan

Enkä siis tarkoita osakekurssia, jotka voivat aikansa tehdä mitä vain. Todellista tuottoa syntyy vasta yhtiön taloudellisesta tuloksesta.

Ja sikahintaisilla kasvuyhtiöillä todelliset tuotot ovat aina kaukana tulevaisuudessa, varsinkin kun monet niistä tekevät uransa alussa tappiota vuosiakin. Vaikkapa Tesla ei ole edelleenkään tehnyt yhtään täyttä kalenterivuotta voittoa, vaikka nyt saattaa siihen nipin napin yltää.

Joten hypeyhtiöistä on tultava todellisia jymymenestyksiä perustellakseen kalleutensa. Ja mitä kalliimpi osake, sen pidemmän ajan se vaatii täyttääkseen suuret odotukset.

Ja sen pitkän ajan mittaan ehtii tapahtua mitä tahansa. Kuinka hyvältä nyt kaikki näyttäisikin.

Tulokasyhtiöt tuottavat arvaamattomuudessaan ja kovassa hinnoittelussaan sijoittajalle usein pahoja pettymyksiä. Menestystarinoiden varjossa on kasoittain ikuisia lupauksia ja sijoittajien tuskaa.

Toki riski kannattaa joskus ottaa, mutta on varauduttava myös kovaan tappioon.

Riskinhallinta on menestyvän sijoittamisen ydin:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.