Ruotsin markkinoille kannattaa sijoittaa sijoitusyhtiöiden kautta

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt muistuttavat sijoittajan kannalta rahastoja. Ne omistavat useamman yhtiön osakkeita. Omistamalla sijoitusyhtiötä saa salkkuunsa hajautusta.

Ruotsalaisten sijoitusyhtiöiden tuotto on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut parempaa kuin pörssi-indeksin ja ne ovat olleet rahastoja parempia sijoituksia.  Yhtiöiden sisäiset hallintokulut ovat pieniä, usein vain muutama kymmenesosa prosentti vuodessa. Ei ihme että ruotsalaiset sijoitusyhtiöt ovat suomalaistenkin sijoittajien suosima tapa hajauttaa Ruotsin markkinoille.

Oheisessa luettelossa on muutama suurimmista ja sosituimmista ruotsalaisista sijoitusyhtiöistä järjestettynä markkina-arvon mukaiseen järjestykseen. Kussakin sijoitusyhtiössä on, yllättävää kyllä, henkilö tai suku, jolla on merkittävimmät omistukset ja joka käyttää määräysvaltaa. Tämä suku on mainittu listassa. Sijoitusyhtiön osakkeita saa joskus halvemmalla kuin ostamalla vastaavan määrän osakkeita pörssistä. Tämä alennus on viimeisessä sarakkeessa.

Ruotsin pörssiyhtiöiden omistaja-ohjaus on järjestetty eri tavalla kuin Suomessa. Suurimpien sijoitusyhtiöiden omistajasuvut käyttävät omistajavaltaa sijoitusyhtiön portfolioon kuuluvissa pörssiyhtiöissä. Tällä tavalla varmistetaan kasvollinen, omista rahoistaan huolehtiva omistaja-ohjaus. Tämä lienee syy sijoitusyhtiöiden erinomaiseen menestykseen - ne tekevät hyvää omistajaohjausta. 

Suomen pörssiyhtiöiden valtarakenteet ovat erilaisia. Työmarkkinajärjestöt käyttävät lain heille suomaa valtaa eläkevakuutusyhtiöissä. Eläkevakuutusyhtiöt taas pääsevät valitsemaan lähes kaikkien pörssiyhtiöiden hallituksiin poliittisesti, yhteiskunnallisesti, yritysjohdossa tai muissa tehtävissä ansioituneita. Näin varmistetaan laaja-alaisten arvopäämäärien huomioonottaminen yritysten korkeimmassa johdossa.

Alla ruotsinkielinen 2min mittainen esittelyvideo:

 

Lisää tietoa: 

https://investmentbolag.net/investmentbolag-substansvarde/

http://ibindex.se/ibi/#/index

https://blogg.nordnet.se/investmentbolagen/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.