Ruotsin kruunun rapautuminen lopuillaan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Julkaistu: heinäkuu 3, 2019 I Kirjoittaja: Heikki Ikonen

Ruotsin keskuspankki piti tänään repokorkonsa ennallaan. Se on edelleen -0,25 prosenttia. Korkojen nousuun keskuspankki uskoo vasta ensi vuonna eli erittäin kevyt rahapolitiikkaa jatkuu. Muuallahan sitä ollaan keventämässä edelleen, Yhdysvalloissakin koronlaskuja pidetään melko varmana viimeistään syksyllä. EKP lupaa elvytystoimia.

Ruotsin keskuspankki arvioi pitkään laskumarkkinassa olleen kruunun vahvistuvan jatkossa, joskaan se ei povaa aikataulua ja vahvistumisen määrää. Pörssihaukka yhtyy Riksbankenin näkemykseen jo puhtaasti teknisin perustein. Kruunu on ylijäätynyt pahanpäiväisesti poikkeuksellisen kauan kestäneessä laskutrendissä. Tekniset indikaattorit oireilevat yhä vahvemmin sen päättymistä.

Euroa vastaan kruunun kurssi lähti laskuun jo 2012. Eurolla sai tuolloin vähän päälle kahdeksan kruunua, toukokuussa kurssin pohjassa jo 10,80 kruunua. 30 prosentin muutos on valuutoille paljon, vaikka jakautuukin pitkälle aikavälille. Kurssi on kuitenkin valunut jatkuvasti yhteen suuntaan, vain joitakin kuukausia kestäneet keskipitkät trendit ovat tuoneet siihen aaltoliikettä.

Kruunu on vajonnut euroa vastaan lähes finanssikriisin pohjan tasolle.

Dollaria vastaan tilanne on ollut sama, joskin heikentyminen alkoi hiukan myöhemmin. Dollarin kohdalla trendi on ollut ymmärrettävä Yhdysvaltojen hyvän talouskasvun ja kiristyvän rahapolitiikan vuoksi.

Euroalueen talous ei ole ollut Ruotsia kummempi

Euron suhteen kehitystä on vaikeampi käsittää. Molemmissa talouskasvu on ollut kuluvan vuosikymmenen vaimeaa ja rahapolitiikka erittäin kevyttä.

Silti kruunu on molempia päävaluuttoja vastaan liki samalla tasolla kuin finanssikriisin pohjassa. Tuolloin kaikki reunavaluutat ottivat takkiinsa hurjana rysäyksenä sijoittajien hakiessa turvaa suurista valuutoista. Se kuuluu markkinoiden tavalliseen dynamiikkaan, oli toimintalogiikassa järkeä tai ei.

Nyt kruunun rapautumista euroa vastaan on vaikea käsittää kuin psykologisin perustein. Ruotsiin on lyöty huono maine, jota asuntokuplan puhkeaminen on voimistanut.

Karttaminen on näkynyt myös osakemarkkinoilla. Tukholman pörssi on pullistellut pilkkahintaista laatutavaraa.

Mutta yhdenkään terveen talouden valuutta ei tietenkään voi loputtomasti menettää arvoaan samanlaisten talouksien valuuttoja vastaan. Nyt se taite alkaa olla TA:nkin mukaan käsissä – jos kohta odotin sitä jo viime vuoden puolella. Toisaalta euron kurssi onkin jäänyt sahamaan kymmenen kruunun päälle, pääsemättä isommin ylikään, joten ei arvio pahasti hatelikkoonkaan mennyt.

Nopeita liikkeitä ei teknisin perustein ole odotettavissa, mutta pitkät valuuttatrendit voivat venyä. Kruunun nousumarkkina euroa vastaan finanssikriisin huipulta kesti neljä vuotta, ja laskumarkkina nyt siis jo ällistyttävät seitsemän.

Valuutan vahvistuminen enimmäkseen hyödyttää osakesijoittajaa

Ruotsalaiset vientiyhtiöt ovat tietysti saaneet kroonisesta devalvaatiosta vetoapua, ja vieraissa valuutoissa saadat tuotot ovat nostaneet kruunuiksi muutettuina tuloksia. Vientiyhtiöiden ulkomaisetkin omistajat ovat devalvoitumisesta hyötyneet, mutta kotimarkkinayhtiöissä tilanne on ollut toinen.

Joka tapauksessa ulkomaalaisen omistajan kannalta kaikkien kruunuosakkeiden nimellishinnat ja osinkojen euroarvot ovat kärsineet. Pitkäaikaisen omistajan ei yleensä kannata murehtia valuuttojen liikkeitä, koska ne seilaavat edestakaisin. Kruunun liikkeen yhdensuuntaisuus on käynyt jo ongelmaksi, etenkin jos on halunnut kuluttaa osinkoja tai sijoittaa niitä tai osakkeiden myyntituloja muualle kuin Ruotsiin.

Valuutan muutosten vaikutukset eivät koskaan ole yksipiippuisia, mutta yleensä ottaen sijoittaja hyötyy sijoituskohteen valuutan vahvistumisesta, vaikka siitä on haittansakin.

Pörssihaukan suositusyhtiöissä on runsaasti ruotsalaisia yhtiöitä, ja lisää on tulossa niiden hintojen asettuessa houkuttelevalla tasolle. Kruunun kurssin näköpiirissä olevalla kääntymisellä on suuri merkitys, varsinkin jos pitkä trendi venyy vähänkään aiempiin mittoihin.

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

alkaa osakemarkkinoilla? Kevät meni jo ja kesäkin jo puolivälissä. Eilen tehtiin uudet huiput (niin EUNL kuin omakin salkku). Muistaakseni sanoit, etttä jos pohjia/laskua ei ole kevääseen mennessä, niin pohjat oli joulukuussa ja tästä alkaa sellainen ralli, että oksat pois.

Ja eikös sen dollarinkin pitänyt alkaa heikkenemään?

P.S. Kruunu on kyllä heikko. Nyt voisi olla hyvä hetki ostaa kruunuja ja ostaa ruotsalaisia osakkeita vasta myöhemmin.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Toukokuussa. Jenkeissä jäi vähän matalammaksi kuin arvelin alunperin, mutta ostopaikkoja on kalasteltu Pörssihaukassa ihan hyvin.

Totesin jo joulun tienoilla että pohjat saattoivat olla siinä, joskin odotin seuraavasta kp-trendistä reipasta kiskaisua alas vielä. No mm OMX:ssa se liki talven pohjaan tulikin.

Indeksitason liikkeet eivät Pörssihaukassa ole sinänsä oleellisia, koska suositukset koskevat yksittäisiä osakkeita. Eikä niitä suosituksia anneta kuukausien etukäteisennusteilla vaan reaaliajassa.

Valuuttojen pitkät trendit kestävät luokkaa vuoden. Sen sisällä ne reissaavat aika laillakin kp-trenditasolla. Arvioni dollarin laskumarkkinasta ei tarkoita, että euro vahvistuu saman tien tauotta. Siten eivät arvopaperit liiku, luulisi tuolla kokemuksella sen tietävän.

Trendin taite tarkoittaa vain sitä, että alemmas ei euro enää mene dollaria vastaan kuin missä se kävi eli n 1,11. Voin olla väärässä, mutta ei tuollaisesta kp-sukelluksesta kuin nyt kannata hötkyillä.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.