Ruotsalaiset sijoitusyhtöt ovat rahastoja parempia sijoituskohteina

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Ruotsin pörssin sijoitusyhtiöt omistavat muiden yhtiöiden osakkeita ja sijoitusyhtiön avulla saa samantapaiset hajautushyödyt kuin rahaston omistajana. Erot rahaostoihin ovat seuraavat:

 • Sijoitusyrityksen sisäiset hallinnointikulut ovat yleensä pienemmät kuin rahaston hallinnointipalkkiot. Hallinnointikulut ovat tyypillisesti noin 0,1...0,7 % vuodessa.
 • Sijoitusyhtiöitä omistamalla pääsee ostamaan osakkeita halvemmalla kuin suoraan pörssistä tai ostamalla rahasto-osuuksia. Sijoitusyhtiöitä arvostetaan pörssissä alemmas kuin niiden omistamien osakkeiden yhteisarvo. Alennus on tyypillisesti noin 10% luokkaa. Alennus on esimerkiksi Kinnevikin kohdalla 22,9% sen omistamista osakkeista (taulukko oikealla).
 • Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottaneet paremmin kuin pörssi-indeksi kun taas esimerkiksi rahastot ovat tuottaneet heikommin.

Mikä on ruotsalaisten sijoitusyhtiöiden menestyksen salaisuus? Luultavasti se, että niillä kullakin on kasvollinen omistaja, jolla on omat ja suvun varat kiinni kyseisessä yrityksessä. Omia varoja hoidetaan yleensä paremmin kuin vieraita. Sijoitusyhtiön kasvollinen pääomistaja osalllistuu pitkäjänteisesti ja aktiivisesti sijoitusyrityksen omistamien yritysten hallinnointiin. Tämä lienee syy siihen että ruotalaiset sijoitusyntiöt pärjäävät paljon paremmin kuin esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen haltuun uskotut suomalaiset eläkevarat tai keskimääräinen rahasto.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun ostaa sijoitusyhtiön osakkeita:

 • Riittävä koko voi olla hyvä asia. Suurimpien sijoitusyhtiöiden hallinnointikulut ovat suhteessa pienempiä, mutta ne pystyvät silti osallistumaan aktiivisesti omistamiensa yhtiöiden omistaja-ohjaukseen.
 • Se millä alennuksella suhteessa kirja-arvoon sijoitusyhtiön osakkeita saa pörssistä on merkitystä. Kallista ei kannata ostaa.
 • Historiallinen menestys voi kertoa myös tulevasta. Näillä yhtiöillä on yleensä pysyvä kasvollinen pääomistaja tai omistajasuku. Menneisyydessä päteväksi osoittautunut on joskus hyvä myös tulevaisuudessa.

Sijotusyhtiön riskit ovat yleensä pieniä. Ruotsalaisilla sijoitusyhtiöillä on vähän tai ei ollenkaan velkaa. Niillä on tyypillisesti vain omaisuutta. Suurin velkavipu on Industrivärden yhtiöllä, noin 10% kirja-arvosta. Sijotusyhtöt ovat siis käytännössä velattomia ja sijoittaminen niihin vastaa riskien osalta rahastosirjoitusta. 

Lisää tietoa:

Kirja: Markus Fridell / Bygg en förmögenhet

Blog: Investment bolag

Sijoitusyhtiöt: InvestmentBolag.net

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

http://www.ibindex.se/ibi/#/index

Tältä sivustolta kohdasta Aktier voi lähes reaaliaikaisesti seurata substanssialennuksen kehitystä.

Sijoitusyhtiöt vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Aivan kuten sijoitusyhtiöiden sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway. Lyhyellä tähtäimellä mennään alaspäin tai ei tapahdu mitään. Pitkällä tähtäimellä vuosituotto voi olla 20% luokkaa kuten Latour ja BH.

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Aihetta muuten käsitteli Graham tuon kirjan https://www.investopedia.com/articles/07/ben_graham.asp jo ihan eka painoksissa. Substanssialennus pätenee monen muunkin maan sij.yhtiöihin.

Comment: 

Rakastan ao yhtiöitä laatu huippu hinta ok 

Comment: 

tosi paljon.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.