Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Rotaatio heiluttaa osakkeiden hintoja
Energiasektorikin alkaa nousta rotaation mukana
Ylikuumentuneet tekno-osakkeet ovat korjanneet rutkasti alas, huolimatta elvytysrahan tulvasta. Yksi syy siihen on rotaatio: pääomien kierto omistusluokkien tai sektorien välillä.
Rotaatiolla viitataan tavallisesti pääomien liukumiseen osakkeiden ja korkopapereiden välillä välillä. Sitä tapahtuu myös osakemarkkinoiden sisällä.
Raha kiertyy aina niihin talouden segmentteihin, joiden odotetaan pärjäävän kyseisissä olosuhteissa toisia paremmin. Tästä on koronakriisi suorastaan tyrmäävän hyvä esimerkki. Teknologiaosakkeet ovat rymistelleet hurjimman nousumarkkinansa sitten 1990-luvun lopun teknokuplan turpoamisen.
Muutamat muutkin defensiiviset eli suhdannevapaat sektorit kaupan ja lääketeollisuuden johdolla ovat vetäneet rahaa, kun sijoittajat hakevat varmaa tuottoa talouskriisin ravistellessa useimpia toimialoja.
Iso raha hakee parasta tuottoa
Se kuuluu normaaliin rotaatioon laskusuhdanteissa. Raha hakeutuu sinne, missä kulloinkin on parhaat tuottonäkymät. Rotaatio nostaa aina suosiossa olevien toimialojen osakkeiden arvostustasot hyvinkin korkealle.
Kääntöpuolena rotaatiossa on, että heikossa hapessa tutisevien segmenttien päästessä nousuun vetävät ne pääomia. Tyypillisesti sykliset eli suhdanneherkät yhtiöt ovat rotaation kivijalka molempiin suuntiin.
Voimakkaasti syklisiä aloja ovat raskas teollisuus, metsäteollisuus, rahoitus, kemianteollisuus, investointihyödykkeet kuten konepajat, energia, liikenne, matkailu, perinteinen media, markkinointi.
Kun suhdanteen odotetaan heikkenevän, sykliset pannaan myyntiin. Suhdanteen taittuessa ylöspäin virta kääntyy.
Sykliset, joita riittää kaikissa indekseissä, voivat heikentää ja parantaa tulostaan todella voimakkaasti. Suhdannenäkymien parantuessa suursijoittajien silmissä sykliset alkavat imeä rahaa.
Rotaatio muuttaa arvostusta
Tuolloin rotaation dynamiikan mukaisesti suhdannevapaiden yhtiöiden suosio laskee, koska niiden tuloskunto on tasaista. Rahaa on markkinoilla rajallisesti, joten niitä pannaan nyt myyntiin pelimerkkien saamiseksi.
Samalla jälkimmäisten hinnoittelu muuttuu. Korkealla huitelevat arvostuskertoimet putoavat, vaikka yhtiöillä ei aiempaa huonommin menisi.
Eli osakekurssit laskevat, ilman päällisin puoli järkevää syytä, hämmentäen etenkin kokemattomia sijoittajia. Kysynnän ja tarjonnan laki vain toimii.
Suursijoittajat harjoittavat rotaatiota hyvin voimakkaasti, ja ne määräävät kurssien suunnan volyymeillaan. Se selittää, miksi nyt jotkut sektorit kuten juuri tekno ovat niin tolkuttoman korkealle arvostettuja.
Mutta se selittää myös, miksi näin ei jatku loputtomiin. Kun laajat sykliset sektorit alkavat vetää todella vaikean suhdanteen kohentuessa, nyt hypen harjalla paahtavien yhtiöiden arvostustasot putoavat.
Rotaatiosta jo merkkejä
Tästä on jo saatu hiukan makua Helsingin pörssissäkin. Defensiivisten yhtiöiden meikäläiset ykköstykit Elisa ja Orion ovat sujutelleet jo alas huippuhinnoistaan.
Iso osa syklisistä – eivät tosin kaikki – taas rämpii edelleen syvällä laskumarkkinassa, kotimaisista Wärtsilä, Nokian Renkaat, Outokumpu, UPM, Fortum, Ponsse, Cargotec… Osa on jo noussut maalispaniikin pohjilta, muttei merkittävästi.
Dramaattisimmin ero näkyy Yhdysvaltojen SP500-indeksin sektoreissa, etenkin energia- ja informaatioteknologian erossa. Teknologia on teknisesti yhä tulikuuma, energia jääkylmä.
Mutta energia vilkuttaa pitkissä indikaattoreissa jo vahvasti ylimyytyä eli valmiutta trendin kääntymiseen. Ihan vielä sen aika ei silti vielä luultavasti ole.
Energiasektorin vilustuminen lienee loppusuoralla
Viime päivien voimakas volatiliteetin kiihtyminen ei iskenyt juurikaan syklisiin osakkeisiin, kuten yleensä. Rysäystä johtivat nimenomaan hurjan rallin kohteena olleet suuret teknoyhtiöt.
Tesla teki historiaa putoamalla yli 30 prosenttia viikossa, mutta kovaa kyytiä saivat muutkin hittiyhtiöt Applesta Microsoftiin.
Suursijoittajat hallitsevat suhdanteet
Syklisten rauhallisuus kasvuosakkeiden rytinässä antaa vahvan viitteen rotaation heräämisestä. Kun suhdanneherkät sektorit eivät joudu myyntilaariin volapiikissä, alkavat niiden näkymät valostua suursijoittajien silmissä.
Ja nimenomaan suhdanteiden tulkitseminen on heidän mukavuusaluettaan. Sen osakesijoittaja oppii vuosien mittaan.
Kun syklisten osakkeiden kurssit eivät enää putoa, taantuma tekee loppua ja rotaatio kääntyy niiden eduksi. Suursijoittajilla on taitteiden tulkintaan ylivoimaiset keinot.
Suhdanteen kohentuessa sykliset voivat nostaa tuloskuntoaan voimalla, kun sekä liikevaihto että kannattavuus petraavat samaan aikaan.
Rotaation käänne tekee hyvää kahdestakin syystä. Sykliset osakkeet tarjoavat niitä namutuottoja, joihin ne ainakin parhaimmillaan kykenevät. Ja kasvuosakkeet putoavat ostokelpoiksi.
Osakepoimijalla on edelleen herkulliset ajat, muttei sillä suunnalla, mihin on viime kuukaudet totuttu.
Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista.
https://porssihaukka.fi/sijoittamisen-perusteet/rotaatio-heiluttaa-osakk...
Kommentit
Kiitoksia Heikki
Pitää lukea juttu aamulla uusksi, mutta jos osut seuraavan pohjan kohdilleen pitää harkita tilausta.
Lisää uusi kommentti