Romahtaako tulos vai analyysi?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Kun 2019 ensimmäinen kvartaali alkoi lähestyä, näin maaliskuussa 2019 talousmediassa Factsetin konsensuslistan koko vuoden 2019 liikevaihdon ja liikevoiton kasvuista. Konecranesille jälkimmäinen arvioitiin 31 prosentiksi, Cargotecille 17:ksi ja Wärtsilälle 21,4 prosentiksi.

Nuo luvut panin muistiin ja kun toinen kvartaali alkoi lähestyä, kysyin suuren pankin työntekijältä, uskoiko hän noihin ja oman pankkinsa lukuihin, jotka olivat suunnilleen linjassa konsensuksen kanssa (olivat siis vielä heinäkuussakin 2019).

Ei sanonut uskovansa. Ennusteet menevät näillä näkymin pieleen. Tässä on se ikävä piirre, että analyytikot tuntuvat olevan mieluummin kaikki yhdessä väärässä kuin yksin oikeassa. Joukosta erottuminen on pahempi kuin kollektiivinen väärässä oleminen. Ennustusteitten epäonnistumista on käsitellyt BKT:n tasolla jo 1980-1990 - lukujen vaihteen osalta Mauno Koivisto. Sama toistui vuosituhannen vaihteen IT-kuplassa ja finanssikriisin aikaan 2008.

Älyttömyyden huippu on ennusteiden esittäminen miljoonan euron ja prosentin kymmenyksen tarkkuudella, vaikka lapsikin ymmärtää ENNUSTEESEEN aina liittyvät suuret epävarmuustekijät.

Tuosta äsken mainitusta kolmikosta minua on alkanut askarruttaa se, että siinä ollaan tekemisissä lähinnä meriliikenteen kanssa.

Economist-lehti on arvioinut, että toimitusketjut tulevat lyhenemään useastakin syystä.

Trumpin syytä on pelko kauppasaarroista. Tullit voidaan siirtää hintoihin, mutta kauppasaarto edellyttää vaihtoehtoista toimittajaa.

Trumpia suurempi kysymys on Kiinan yhden lapsen politiikka, joka aikaansaa sen, että Kiinan väestörakenne on tietyllä viiveellä samanlainen Euroopan kanssa. Kiinasta ei ole loputtomiin saatavissa halpaa työvoimaa.

Yhdysvalloille realistinen vaihtoehto Kiinan työvoimalle on vaikkapa robotiikan ja 3D tulostuksen sijoittaminen latinalaiseen Amerikkaan. Länsi-Euroopallekin löytyy Kiinaa läheisempiä maita.

Kaikki nuo skenaariot merkitsisivät meriliikenteen volyymin pienenemistä. Ja rautalangasta: vaikka volyymi pienenisi, kyllä merellä aina joku alus seilaa. Enintään alusten valmistus voi pienentyä, eikä sekään lakkaa.

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

"Tässä on se ikävä piirre, että analyytikot tuntuvat olevan mieluummin kaikki yhdessä väärässä kuin yksin oikeassa. Joukosta erottuminen on pahempi kuin kollektiivinen väärässä oleminen."

Näin tuntuu olevan. Se on outoa alalla, jossa kilpailun luulisi pakottavan erottumaan. Ilmeisesti on vain turvallisempaa olla väärässä samaan aikaan kuin muutkin, niin silloin ei saa tennaria turhasta yksilöllisyydestä.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Ollut muutenkin vauhdikas päivä devil.

Kyllä 1. kappaleessa mainitut prosentit julkaistiin MAALISKUUSSA ENNEN ensimmäisiä kvartaaleja. Korjasin nyt asian tekstiin.

Comment: 

"analyytikot tuntuvat olevan mieluummin kaikki yhdessä väärässä kuin yksin oikeassa."

Ne taitaa myös ennustaa liian suurta kasvua/voittoa useammin kuin liian pientä ainakin kaukaisemmat ennusteet tällähetkellä 2020 ennusteet.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Optimismi jäi alkup. tekstistä pois, täytyy palata paremmalla ajalla aiheeseen.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Jään odottamaan, että joku välkky kertoo sieltä tulevan osinkoa ja energiaa tarvittavan jatkossakin.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.