Rokote räjäytti rotaation

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Koronarokotteesta toivotaan suhdanneveturia

Pörssin eilinen hurlumhei oli ensin jatkoa vaalihelpotukselle, kunnes Pfizerin ja BioNTechin ilmoitus koronarokotteen viimeisen testivaiheen vahvoista tuloksista muutti sen täydeksi euforiaksi. Osakkeet pamahtivat hurjasti ylös, koska epidemian kuriin saaminen palauttaisi talouden kasvunäkymät.

Ilmoitus ilahduttaa jo siksi, että Pfizer on suositusyhtiöni. Isossa kuvassa oleellisempaa olisi epidemian laantumisen vaikutus koko talouteen. Miten hyvin ja missä aikataulussa se onnistuukaan, joskus se on edessä.

Se piiskasi kursseja eilen – ja varsin valikoidusti. Etenkin sykliset, ja nimenomaan koronasta pahiten kärsineet, saivat siivet selkäänsä.

Keväästä asti rallatelleet sektorit kuten suhdannevapaat ja teknokasvuyhtiöt taas saattoivat pudota rutkastikin. Muun muassa koronasta lähinnä hyötyneet kauppa- ja elintarvikeyhtiöt usein niiasivat, koska niiden myötätuulen odotetaan laantuvan.

Pitää paikkansa tai ei, siten markkinat tilannetta tulkitsivat. Sen myötä monet koronarallatelleet teknoyhtiöt kuten Amazon ja Facebook tulivat alas useita prosentteja.

Tolkuttoman kallis hittiyhtiö Zoom, poikkeustilasta suuresti hyötynyt videoneuvottelupalvelu, sukelsi liki 20 prosenttia. Kylmää kyytiä sai myös tuore listautuja, softayhtiö Snowflake, jonka arvostuskertoimet huitelevat aivan omissa sfääreissään.

Sykliset taas kohti koillista

Ja taas turpeeseeen poljetut sykliset riehaantuivat. Kaksinumeroiset pomput olivat arkea.

Saimme pikakelauksena suhdannetaitteen merkityksen osakkeiden hinnoittelussa, joka on osaltaan seurausta rotaatiosta. Sitä käsittelin jo syksyn alussa.

Osakemarkkinoiden sisäisessä rotaatiossa raha kiertää parasta odotusta tarjoaviin talouden segmentteihin. Kun suhdannetaite on etenkin suuren rahan mielestä edessä, sykliset osakkeet nousevat ja defensiiviset laskevat.

Juuri kuten eilen tapahtui rytisten. Syklisten nousuahan on tapahtunut jo pidempään, joskin vaihtelevasti.

Sykliset lähtevät aina nousuun ennen kuin tilastot sen perustelevat. Suhdannelukutaito on markkinoita hallitsevan ison rahan ehkä merkittävin vahvuus.

Syyskuussa vertasin kahta SP500 -indeksin sektoria, tietotekniikkaa ja energiaa, joiden väliset erot ovat olleet keväästä asti huimat. Eilen jälkimmäinen oli illan tähti liki 15 prosentilla.

Se saattoi merkitä energiayhtiöiden laskumarkkinan kuoliniskua. Tekninen analyysi signaloi jo vahvasti sen puolesta.

Syvästi syklinen energiasektori lopettelee laskumarkkinaansa

Rotaatio ylikuumentumisten taustalla

Rotaatio myös selittää, miksi keväästä asti jotkut toimialat ovat paahtaneet selvästi yli taloudellisten perusteidensa. Vaatimatonkin kasvu on räjäyttänyt arvostuskertoimet avaruuteen.

Siihen on riittänyt jopa kasvuyhtiön tausta. Vaikeasta suhdanteesta kärsivät sykliset taas ovat vajonneet todella halvoiksi pessimististen odotusten seurauksena.

Vaikka yhtiöillä kohtalaisesti menisi, ja osinkotuotto olisi posketon. Koska markkinat arvostavat kasvua – liikaakin.

Kun sitä nyt alkaa vilkkua syklisillä sektoreilla, niiden noususuhdanteessa tarjoama kasvupotentiaali alkaa imeä rahaa. Ja sitä vedetään pois ylihintaisista osakkeista, jotka olivat vasta äsken sijoittajien lemmikkejä.

Tavallista suhdannekiertoa

Näin tapahtuu aina suhdannekierrossa. Ja siksi Pörssihaukka on karttanut säännönmukaisesti ylikuumentuneita yhtiöitä.

Koska rotaation kiihtyessä ne halventuvat. Ja ovat vasta sitten taas hyviä sijoituskohteita.

Pörssihaukka korosti viimeksi eilen, että sykliset ovat laajasti ottaen todella halpoja. Ja tarjoavat siten parhaan tuottopotentiaalin muutaman vuoden perspektiivissä.

Kun samalla arvostuskertoimet lähtevät nousuun, kurssit voivat jopa moninkertaistua vuodessa parissa. Toki se edellyttää vahvaa suhdanetta.

Suhdannetaite tulee varmasti

Rotaatio hämmentää kokematonta sijoittajaa etenkin vasta äsken rallanneiden osakkeiden kurssien laahatessa – ilman päällisin puoli järkevää syytä. Yhtiöllä menee hyvin, miksei kurssi reagoi sen mukaisesti?

Koska kaikki hyvä on ollut valmiiksi osakkeen hinnassa kukkuramitoin. Syklisten noustessa sijoittajat myyvät niitä saadakseen tuoreita hevosia vankkureidensa eteen.

Sitä on mahdoton tietää vielä, joko koronarokote todella virkistää suhdannetta, vai oliko hälytys ennenaikainen. Markkinoiden pikareaktioista sitä ei voi varmuudella päätellä.

Mutta myräkkä kiteytti, kuinka ja miksi rotaatio toimii. Ja suhdanteen kohentuminen on joka tapauksessa edessä.

Ihan kohta optimismin viritessä – mutta viimeistään vähän myöhemmin epidemian todella talttuessa.

Juttu on kooste sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Kommentit

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Oli koronaa ja koronarokotetta tai ei, ei Pfizer kyllä mitenkään kalliilta osakkeelta näytä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.