Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
ROI vs ROE
Olen miettinyt näiden kahden tunnusluvun eroa. Yleensähän ne menevät aika lailla samaa rataa. Jos yritys on hyvin velkainen, nostaa se tunnuslukua ROE. Ohessa vertailu vuosilta 2016-2020. Erityisesti nuo amerikkalaiset minua ihmetyttävät. Useimmilla niillä on aika iso ero, vaikka eivät ole velkaisia. Mistä johtuu tuo suuri ero esimerkiksi Microsoftilla ja Applella? Vai onkohan laskukaavoissani virhe?
YUM ja McDonalds ovat sellaisia, joihin ei kannata kiinnittää huomiota. Niiden oma pääoma on negatiivinen, koska kirjaavat omien osakkeiden ostot oman pääoman vähennykseksi ja omia osakkeita on ostettu niin paljon, että on mennyt miinukselle. ROEa ei voi laskea näille.
Kommentit
Oma vastaukseni
Vertailin yhtiöitä Apple, Microsoft, Kone ja Neste vuoden 2019 lukuja. Kyllä se vain siltä näyttää, että Apple ja Microsoft ovat suomalaisiin nähden huomattavasti velkaantuneempia tällä tavalla laskettuna. USAlaisten huomattavat käteiskassat eivät paranna lukuja. Jos ne otettaisiin huomioon, näyttäisi tilanne aivan toiselta, esimerkiksi Applella on kassassa paljon enemmän rahaa kuin tuo velka.
http://sinisaariconsulting.com/roi_roe_tarkistus.pdf
Amerikassa kirjanpitokin tehdään luovasti
Itsekin omistan tuota YUM brands yritystä. Ihmettelen vaan suuresti miten on mahdollista, viranomaisten asiaan puuttumatta, vähentää omasta pääomasta summa, joka maksetaan omista osakkeista.
Omien osakkeiden markkinahinta saattaa olla hyvinkin korkea ja jos se vähennetään omasta pääomasta niin vähitellen ollaan siinä tilanteessa missä Yum brands on nyt, oma pääoma on negatiivinen. Tämä ei kyllä anna enää oikeaa kuvaa yrityksestä. Jos yrityksen oma pääoma menee Suomessa negatiiviseksi niin yrityksen hallitus on velvollinen hakemaan yrityksen selvitystilaan. Tätä tilannetta hallitus yrittää usein välttää viimeiseen asti.
Aivan kuin YUM brands kirjanpitäjänä olisi kesäharjoittelija (vaikka yritys muuten onkin ihan hyvä).
Amerikassa kaikki on näköjään toisin.
Negatiivinen oma pääoma USA:ssa
Tuo on tosiaan ongelma USA:ssa. ROE-tunnusluvun laskeminen on mahdotonta. Pitää käyttää jotakin muuta tunnuslukua ROI, ROIC, CROIC jne. näille firmoille. Voi olla, että tuo CROIC antaa yleensäkin parhaan kuvan, CROIC = Free Cash Flow / (Equity+Interest Bearing Debt).
Ohessa tämä tunnusluku laskettuna seuraamilleni osakkeille vuosilta 2016-2020 ja keskiarvot. Listaus keskiarvon mukaisesssa laskevassa järjestyksessä.
http://sinisaariconsulting.com/CROIC_HISTORY.pdf
Tämä taulukko tulee mukaan osakeseurantaani seuraavassa päivityksessä lähipäivinä uutena välilehtenä.
Hankalaa on teknisesti
Tämä on tosiaan hankala puoli jenkkiyhtiöissä. Pörssihaukassakin asiakkaat joskus sitä ihmettelevät, että oma pääoma on olematonta tai miinusellakin. Silti kyse on - ainakin usein - terveistä yhtiöistä. Tupakkatehtaat ovat tyypillisesti miinuspääomalla, mutta kassavirta vahvaa ja osinkoja maksetaan urakalla.
Lisää uusi kommentti