ROI vs ROE

Käyttäjän sergio kuva

Olen miettinyt näiden kahden tunnusluvun eroa. Yleensähän ne menevät aika lailla samaa rataa. Jos yritys on hyvin velkainen, nostaa se tunnuslukua ROE. Ohessa vertailu vuosilta 2016-2020. Erityisesti nuo amerikkalaiset minua ihmetyttävät. Useimmilla niillä on aika iso ero, vaikka eivät ole velkaisia. Mistä johtuu tuo suuri ero esimerkiksi Microsoftilla ja Applella? Vai onkohan laskukaavoissani virhe?

YUM ja McDonalds ovat sellaisia, joihin ei kannata kiinnittää huomiota. Niiden oma pääoma on negatiivinen, koska kirjaavat omien osakkeiden ostot oman pääoman vähennykseksi ja omia osakkeita on ostettu niin paljon, että on mennyt miinukselle. ROEa ei voi laskea näille.

http://sinisaariconsulting.com/roi_roe.pdf

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Vertailin yhtiöitä Apple, Microsoft, Kone ja Neste vuoden 2019 lukuja. Kyllä se vain siltä näyttää, että Apple ja Microsoft ovat suomalaisiin nähden huomattavasti velkaantuneempia tällä tavalla laskettuna. USAlaisten huomattavat käteiskassat eivät paranna lukuja. Jos ne otettaisiin huomioon, näyttäisi tilanne aivan toiselta, esimerkiksi Applella on kassassa paljon enemmän rahaa kuin tuo velka. 

http://sinisaariconsulting.com/roi_roe_tarkistus.pdf

 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Itsekin omistan tuota YUM brands yritystä. Ihmettelen vaan suuresti miten on mahdollista, viranomaisten asiaan puuttumatta, vähentää omasta pääomasta summa, joka maksetaan omista osakkeista.

Omien osakkeiden markkinahinta saattaa olla hyvinkin korkea ja jos se vähennetään omasta pääomasta niin vähitellen ollaan siinä tilanteessa missä Yum brands on nyt, oma pääoma on negatiivinen. Tämä ei kyllä anna enää oikeaa kuvaa yrityksestä. Jos yrityksen oma pääoma menee Suomessa negatiiviseksi niin yrityksen hallitus on velvollinen hakemaan yrityksen selvitystilaan. Tätä tilannetta hallitus yrittää usein välttää viimeiseen asti.

Aivan kuin YUM brands kirjanpitäjänä olisi kesäharjoittelija (vaikka yritys muuten onkin ihan hyvä).

Amerikassa kaikki on näköjään toisin.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tuo on tosiaan ongelma USA:ssa. ROE-tunnusluvun laskeminen on mahdotonta. Pitää käyttää jotakin muuta tunnuslukua ROI, ROIC, CROIC jne. näille firmoille. Voi olla, että tuo CROIC antaa yleensäkin parhaan kuvan, CROIC = Free Cash Flow / (Equity+Interest Bearing Debt). 

Ohessa tämä tunnusluku laskettuna seuraamilleni osakkeille vuosilta 2016-2020 ja keskiarvot. Listaus keskiarvon mukaisesssa laskevassa järjestyksessä.

http://sinisaariconsulting.com/CROIC_HISTORY.pdf

Tämä taulukko tulee mukaan osakeseurantaani seuraavassa päivityksessä lähipäivinä uutena välilehtenä.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tämä on tosiaan hankala puoli jenkkiyhtiöissä. Pörssihaukassakin asiakkaat joskus sitä ihmettelevät, että oma pääoma on olematonta tai miinusellakin. Silti kyse on - ainakin usein - terveistä yhtiöistä. Tupakkatehtaat ovat tyypillisesti miinuspääomalla, mutta kassavirta vahvaa ja osinkoja maksetaan urakalla.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.