Risto Siilasmaan kirja näyttää mitä hyvä hallitustyöskentely on

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Risto Siilasmaan kirja "Paranoidi Optimisti - Näin johdin NOKIAa murroksessa" on mainio kirja josta oppii mitä on hyvä hallitustyöskentely ja mitä siihen kuuluu. Kirja on totuudenmukainen, sisältää tarkkaa asiaa eikä kaihda kertoa virheistä. Kaiken lisäksi sitä on hauska lukea.

Minulla on omakohtainen tieto kirjan alkuosan asioista. Jätin Nokian vuoden 2008 alussa ja tunnen ne ongelmat joita Risto kirjansa alkuosassa kuvaa. Voin allekirjoittaa sen että Riston kuvaus tilaneesta ei voisi olla enemmän yhteneväinen sen kanssa mitä minä olin kokenut. Jopa liiankin yhteneväinen jopa yksityiskohtia myöden.

Riston kuvaus siitä miten hitaasti ongelmat paljastuivat hallitustasolle on sekin totta. Jätin Nokian samoihin aikoihin kun Risto astui hallitukseen ja kirjasta selviää, että oleelliset ongelmat olivat paljastuneet hallitustasolle vasta 5-7 vuoden viiveellä. Ristolle jäi hallituksen puheenjohtajana tosiaan vain jälkien siivoaminen katastrofissa, joka jo oli edennyt liian pitkälle.

Mutta kirjan arvo ei ole yhden yrityksen tilanteen oikeassa hahmottamisessa. Arvo tulee siitä, että Risto on kirjassaan oivallisen hyvillä esimerkeillä pystynyt kuvaamaan sen, mitä hyvä hallitustyöskentely parhaimmillaan on. Kirja sopii vaikkapa oppikirjaksi.

Kirjan aineisto paljastaa myös Riston sokean pisteen - panostamisen toimintaan, strategiaan ja kommunikointitapoihin. Hän unohtaa mainita henkilövalinnat ja niiden tärkeyden. Oman kokemukseni mukaan henkilövalinnat ja tiimin koostumus ovat kaikissa tilantessa oleellisin menestystekijä. Hyvä tiimi pystyy aina löytämään tien oikeisiin ratkaisuihin kun taas huono ei opi oikantyylistä toimintatapaa vaikka olisi itse Risto Siilasmaa opettamassa ja näyttämässä esimerkkiä. 

Onko Riston johdolla tehty oikeita päätöksiä:

  • Panostaminen Symbianin jälkeen MeeGo käyttöjärjestelmään oli luultavasti silloin käytettävissä olevien tietojen valossa oikea päätös, vaikka MeeGo porukka ei sittemmin kyennytkään suoriutumaan tehtävästä.
  • Windows phone käyttöjärjestelmän valinta MeeGo:n jälkeen oli minusta jo silloin väärä päätös. Olisi pitänyt ottaa Android ja tyytyä siihen että Nokia pienenee yhdeksi puhelinvalmistajaksi muiden joukkoon. Eikä Risto peittele kirjassaan sitä, että päätös oli väärä.
  • Puhelinliiketoiminnan myyminen MIcrosoftille oli viime hetkellä tehty onnekas pelastautuminen katastrofilta. Saatu hinta oli hyvällä tuurilla erinomainen. Eikä Risto peittele kirjassa tuota onnekkuutta.
  • Akcatel-Lucent ostoa v 2015 Risto ei analysoi. Nokia on kyntänyt pahasti tappiolla siitä asti kun osto tehtiin. Pelkään, että monien hallitusjäsenten näkemyksen vastainen päätös oli virhe. Ensi vuosi näyttää kääntyykö tulos positiiviseksi ja oliko ostos sittenkin kaukoviisas.

 

Kommentit

Comment: 

Oston perusteet allekirjoitan täysin. Luovuttuaan matkapuhelimista, oli Nokialla jäljellä vain verkot. Karttayksikkökin myytiin samoihin aikoihin kun Alcatel-Lucentia ostettiin.

VerkkoNokian koostuessa pelkästään langattomista verkoista tilanteessa jossa verkot olivat jäämässä ainoaksi isoksi liiketoimintayksiköksi, oli mielestäni perusteltua lähteä laajentamaan yksikköä takaisin kiinteisiin verkkoihin. Pystyn näkemään realistisena vision siitä, että on liiketoiminnallisesti järkevää hallita koko tiedonsiirtoketju langattomasta langalliseen.

Oliko Alcatel-Lucentin osto sitten oikea tapa tehdä tämä laajennus? Siihen en osaa vastata, ja sen näyttää aika. Pomppuja tässäkin hankinnassa on matkalla ollut. Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että hankinnan suhteen on tähdätty yhtiön iskukykyyn 5G -aikakauden alkaessa. Taidamme olla tämän aikakauden alkumetreillä, joten vuodelta 2019 on jo hyvä syy alkaa odottamaan tuloksia, paitsi tietenkin jos operaattorit syystä taikka toisesta lykkäävät 5G -aikaan siirtymistä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.