Ray Dalion Bridgewaterin ideameritokratia

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Ray Dalion perustama Bridgewater Associates on maailman suurin Hedge-rahastoyhtiö. Se on erikoistunut makrotaloustekijöiden hyödyntämiseen sijoituksissaan. Yritys pyrkii toiminnassaan ideameritokratiaan. Sillä se yrittää taistella mm. laumasieluisuutta vastaan. Bridgewaterilla uskotaan, että vain ideoiden paremmuus ratkaisee. Ideameritokratia ei tarkoita demokratiaa, jossa jokaisella on yksi ääni. Siinä pyritään kuuntelemaan eniten niitä, joilla on eniten näyttöjä käsiteltävien asioiden ymmärtämisestä.

Siinä pyritään pääsemään tarkkaan todellisuuden ymmärtämiseen mikä on oleellinen perusta hyödyllisiin lopputuloksiin. Useat ihmiset taistelevat todellisuuden ymmärtämisen kanssa, kun se ei vastaa heidän näkemystään. Radikaali ennakkoluulottomuus ja läpinäkyvyys auttavat totuuden löytämisessä. Ne auttavat ennen kaikkea omien heikkouksien ja sokeiden pisteiden, kuten ylisuuren egon havainnoimisessa. Radikaaliin ennakkoluulottomuuteen pääseminen ei ole helppoa. Se onnistuu vain, jos uskoo todella siihen ettei tiedä kaikkea. Lisäksi pitää pystyä ymmärtämään, että se mitä ei tiedä on tärkeämpää kuin nykyiset tiedot. Monet tekevät vääriä päätöksiä, koska he ovat varmoja oikeassa olemisestaan eivätkä edes yritä nähdä muita vaihtoehtoja.

Radikaali läpinäkyvyys näkyy mm. siinä, että kaikki työhön liittyvät keskustelut nauhoitetaan ja jokaisella työntekijällä on mahdollisuus nähdä kaikki keskustelut riippumatta siitä olivatko he itse paikalla. Kaikki voivat ilmaista mielipiteensä näkemistään keskusteluista. Tämä kaikki tehdään, jotta jokainen työntekijä voi tulkita asioita itsenäisesti. Kaikilla työntekijöillä on myös velvollisuus tuoda ajatuksena ilmi. Puhuminen muiden selän takana voi aiheuttaa potkut.

Ideameritokratiaan pyrkimisessä on kolme askelta:

  1. Rehellisten ajatusten tuominen muiden käsiteltäväksi, jotta kaikki tietävät mitä muut ajattelevat. Tämä tehdään keräämällä uskottavia ihmisiä ongelmien tunnistamiseen, ajatusten jakamiseen, todellisten syiden löytämiseen ja ongelmanratkaisuun.

  2. Erimielisten ihmisten kuunteleminen ja käsitteleminen uteliaisuudella, jotta voi oppia miksi muut ajattelevat toisin. Tässä pyritään harkittuun ja avoimeen erimielisyyteen ja muiden ihmisten näkökulmien avulla pyritään löytämään totuus asiaan.

  3. Jäljellejäävien erimielisyyksien ratkaisemiseen käytetään ennaltasovittuja menetelmiä.

Tässä kaikessa pyritään löytämään paras vastaus tehtyyn kysymykseen eikä siihen, että itse on oikeassa. Todennäköisyys sille, että on aina oikeassa on pieni. Kukaan ei voi olla varma siitä mikäli ei anna ajatuksiaan muiden käytettäviksi. Olemalla harkitusti eri mieltä tuottaa keskimäärin parempia päätöksiä kuin henkilökohtaiset ajatteluketjut.

Ihmisten ajatusten painoarvo vaihtelee Bridgewaterilla riippuen tilanteesta ja asiasta. Daliosta uskottavat henkilöt ovat olleet toistuvasti ja menestyksekkäästi oikeassa samassa asiassa. Heillä on vahva onnistumisprosentti ja he pystyvät selittämään ajatuksensa hyvin niitä kysyttäessä. Uskottavuus tarkoittaa myös todennäköisyyttä olla oikeassa. Henkilöiden uskottavuus ratkeaa niin sanottujen baseball-korttien avulla. Jokaisen uskottavuus on pisteytetty eri näkökulmien, asioiden ja tilanteiden mukaan. Jokainen työntekijä voi antaa pisteitä kenelle tahansa työntekijälle. Jokainen työntekijä on pisteytetty 77:ssä eri ulottuvuudessa. Niitä ovat mm. arvot, taidot, ja kyvykkyys eri osa-alueilla, kuten korkeamman tason ajattelulla, ennakkoluulottomuudella, jne. Muut voivat reaaliaikaisesti pisteyttää muiden ajatukset Tableteilla. Pisteiden syyt annetaan lyhyillä selityksillä. Lisäksi jokaisen puhujan pitää selittää muille kuinka varma hän on oikeassaolemisestaan ja miksi. Uskottavuuden puuttuminen tarkoittaa myös sitä ettei ihminen ole valmis päätöksentekoon asiassa.

Mielenkiintoiseksi tämän asian tekee se, että ideameritokratia alkaa Dalion mielestä yleistymään. Hänestä se tulee tulevaisuudessa korvaamaan monien yritysten aikaisemmat tavat pyrkiä pääsemään parhaisiin vastauksiin päätöksenteossa. Itse en tähän helpolla usko. Olisi tietysti toivottavaa, että löydettäisiin joku tapa lisätä mm. poliitikkojen päätöksenteon näkyvyyttä. Tämä taitaa olla lähinnä toiveajattelua.

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Ihmetyttää, että voiko tuo toimia. Jos esimerkiksi pomosi jättää firman ja haluat sen paikan itsellesi, niin pystytkö pisteyttämään kolleegojasi objektiivisesti. Veikkaan, että alat väkisinkin miettimään kuka on kilpailijasi ja pisteyttämään heitä huonoon valoon. Alat hakemaan potentiaalisilta liittolaisiltasi "irtopisteitä" yms eli alkaa esiintyä toimintaa, jossa työskennellään pisteiden eteen ja pisteiden eteen työskenteleminen irtautuu yhä kauemmaksi asiakkaiden eteen työskentelemisestä.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Tottahan tuo on, mutta ilmeisesti Bridgewaterilla se on toiminut niiden kohdalla, jotka ovat pitkään siellä olleet. Kieltämättä tuo on vaikea asia. Keskimäärin järjestelmään tottuminen kuulemma kestää noin 18 kuukautta. Eikä se kaikille sovi. Sen sijaan sijoittamisessa se voi toimia, koska palaute oikeassa olosta tulee markkinoilta eikä toisilta henkilöiltä. Se mikä kirjoituksessa unohtui mainita on se, että siellä on koko ajan myös dataa keräävä automaattinen päätöksentekojärjestelmä joka perustuu sen keräämiin pisteisiin. 

Comment: 

sijoittamisen tulos onkin lahjomaton mittari. Siltä osin tuo systeemi kuullostaa hyvältä. Aikaisemmassa kommentissani minulla oli mielessä tuo tapaus, jossa henkilö reittaa kolleegojaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.