Rantamökkejä on runsaasti tarjolla ja ostaja pääsee valitsemaan

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Rantamökin saa tällä hetkellä suurin piirtein kerrostaloyksiön hinnalla. Tarjontaa on runsaasti ja ostaja pääsee valitsemaan mieleisensä kohteen.

Rantaan rajoittuva loma-asunto-kiinteistö maksaa Uudellamaalla tyypillisesti (mediaanihinta) noin 170 tuhatta euroa. Muualla Lahti-Tampere linjan eteläpuolella kesämökin saa noin 120 tuhannella. Hinnat laskevat alle 100 tuhannen kun etäisyys suurempiin keskuksiin kasvaa selviää Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastosta.

Myynnissä on paljon 1970- ja 1980- luvulla rakennettuja loma-asuntoja joiden kunto ja fasiliteetit ovat jääneet jälkeen tämän päivän vaatimustasosta. Nämä vaatimattomat mökit painavat mediaanihintoja (kuva oikealla) ja hinnat ovatkin olleet laskussa jo pidemmän aikaa. 

Syynä hintojen laskuun on myös kulttuurin muuttuminen. Perheet hakevat lomakokemuksia entistä useammin matkustamisesta ja harrasteista. Kesämökkien kulttuurillinen kultakausi koettiin 1900- luvun viimeisinä vuosikymmeninä.

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Rantamökkien hinnat eivät tule putoamaan yhtä paljon kuin asuntojen, koska niiden ostamista ei ole yhtä vahvasti vivutettu pankkilainalla. Sama koskee kaikkia sijoitustuotteita ja hyödykkeitä. Mitä elitistisempi tuote sitä vähemmän hinta romahtaa. Alimmaisena pohjalla on ruoka, jonka hinta tulee lähivuosina nousemaan erittäin paljon.

Tulevaisuuden hinnat keskuspankkien romahdettua voidaan arvioida yksinkertaisesti siitä kuinka suuri osa kaupoista on maksettu velkarahalla.

Jos esimerkiksi asunnon ostaja on säästänyt keskimäärin 20 prosenttia kauppahinnasta, romahduksen jälkeen asunnon hinta on 20 % alkuperäisestä.

Kauppaa käydään edelleen, valtio ja ulosotto pitää siitä huolen, mutta velkaraha häviää kauppahinnoista pois. Yksinkertaisesti siitä syystä, että pankit eivät lainaa kenellekään.

Comment: 

Jäi vielä sanomatta, että eihän rahan lainaaminen siihen lopu, että pankkitoiminta lopetetaan, se vain siirtyy muiden instituutioiden hoidettavaksi.

Globaaleilta markkinoilta aina löytyy rahan lainan antajia, jos vain vakavaraisia ottajia on tarjolla. Vai haluammeko kokonaan lopettaa globaalit ja vapaat pääomamarkkinat?

Comment: 

Pankkitoiminnan ydintä on asiakkaan maksukyvyn arviointi ja sen perusteella tapahtuva riskin otto. Tuo lainanottajaan liittyvä henkilö/yriyts -riski on lisätty pankin perimään korkoon. Tätä on pankkiliiketoiminta.

Valtio on finveran ja lainsäädännön avulla vähitellen siirtänyt pankkiliiketoimintaa valtiolle:

  • finvera antaa takauksia
  • business finland antaa takauksia ja joskus jopa suoraa rahaa
  • ely keskukset jakelevat nekin rahaa
  • opintolainat taataan valtion puolesta

On hyväksyttävä, että pankkiliiktoimintaa (asiakasriskin arviointia ja sen perusteella määräyvää korkoa) siirretään valtion haltuun. Tällä tavalla edistetään ideologisia arvopäämääriä. Jotkin valtion haltuun ottamista pankkiliiketoiminnan osa-alueista (opintolainojen takaukset) voivat olla yhteiskunnan talouskehityksen kannalta hyväksi. Kaikki valtion toiminta ei vahingoita hyvinvointiamme. Suurin osa toimista auttaa ja edistää yhteiskuntaa.

Näitä mökkilainoja ei olla onneksi siirtämässä valtion kontolle. Niihin ei sentään taida liittyä mitään erityisiä ideologisia arvopäämääriä.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.