Rakennuslupien määrä kääntyi hienoiseen laskuun

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Rakentamisen korkeasuhdanne on huipussa ja ensi vuonna kasvu hidastuu selviää valtionvarainministeriön rakennusalan suhdanneryhmän (Raksu) raportista.

Talonrakentamisen lupakuutioiden määrä kääntyi huhti-kesäkuussa laskuun vuodentakaiseen verrattuna. Noin puolen vuoden kuluttua alkavat aloitettujen kohteiden määrät laskea. Valmistuvien asuntojen määrä on, jos historia toistaa itseään, suurimmillaan suurin piirtein puolentoista vuoden kuluttua. 

Rakennustuotanto kasvaa noin 3% vauhtia

Raksu arvioi 26.9. julkaistussa raportissaan koko rakentamisen tuotannon kasvavan kuluvana vuonna 3–6 prosentin ja ensi vuonna 0–3 prosentin vauhtia. Raksu arvioi, että vuonna 2017 aletaan rakentaa noin 40 000 uutta asuntoa, mikä on poikkeuksellisen paljon. Ensi vuonna uusia asuntoja aletaan rakentaa muutama tuhat vähemmän, Raksu ennustaa.

Kerrostalorakentaminen on erittäin vilkasta

Suomen taloudessa ja rakentamisessa on hyvä suhdannetilanne. Erityisesti kerrostalorakentaminen on vilkasta. Jonkin asteista hidastumista rakentamisessa on kuitenkin näköpiirissä, kun myönnettyjen rakennuslupakuutioiden määrä kääntyi huhti-kesäkuussa laskuun vuoden takaiseen verrattuna. Tähän vaikutti erityisesti teollisuusrakentamisen lupien väheneminen.

Teollisuusrakentamisen nousukautta odotetaan

 

Muu kuin asuinrakentaminen hidastuu vuonna 2017. Teollisuusrakentamisen voimistuessa uudelleen loppuvuotta 2018 kohti rakennusaloituksien määrä ja volyymi kääntyvät nousuun. Kuluttajien rooli kasvaa ja sijoittajien rooli pienenee uusien vapaarahoitteisten omistusasuntojen markkinoilla. Julkisen sektorin rakennushankkeet ovat olleet viime vuosina merkittävässä roolissa. Nyt niiden odotetaan vähenevän.

Korjausrakentaminen lisääntyy 2% vuodessa

 

Asuntojen korjaamistarve kasvaa edelleen, koska rakennuskannan ikärakenne edellyttää korvausinvestointeja. Raksu arvioi korjausrakentamisen kasvavan 2 prosenttia kuluvana ja ensi vuonna. Maa- ja vesirakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti kahden vuoden ajan, mutta kasvu vaikuttaisi hidastuvan 1–2 prosenttiin.

Kasvuseutuja rakennetaan, muualla hiljaisempaa

 

Rakentaminen on vilkasta Suomen kasvuseuduilla. Koko maassa tilanne ei ole yhtä hyvä. Ripeä rakennustuotanto nostaa tuotantopanosten hintoja sekä näkyy rakennushankkeiden kokonaiskustannusten kohoamisena. Rakennusalalla työskentelevien määrän kasvun odotetaan hidastuvan loppuvuoden aikana.

 

Rakentaminen 2017–2018

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.