Rakennusliikkeistä suuri osa on huonosti hoidettuja yrityksiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Piksu tutki mitä kuuluu rakennusyhtiöille. Tulos oli järkytys. Tutkituista pörssiyrityksistä ainoastaan korjausrakentamiseen keskittyvä Consti on hyvin hoidettu. YIT ei tuhoa sijoittajan pääomaa vaikka pörssarvolle laskettu tulos onkin vaatimattomat 0,8% vuodessa. Lehto ja SRV ovat niin huonosti hoidettuja yrityksiä kuin yritykset konsanaan voivat olla. Tuloslasekelman tappiota pörssisijoitukselle tulee järkyttävät 23% ja 196%.

Aiheutuuko huono tulos ympäristöstä? Ei näyttäisi aiheutuvan: 

  1. Asuntojen hinnat ovat Suomen kasvukeskuksissa nousseet muutaman prosentin vuodessa, joten ei ainakaan huono hintataso tai menekki selitä ongelmaa. Kasvukeskuksiinhan ne uudet asunnot ja toimistot rakennetaan.
  2. Rakentaminen on hiljentynyt parikymmentä prosenttia huipustaan. Tämäkään ei selitä heikkoa tulosta. Rakennusliikkeet tekivät tappiota jo rakentamisbuumin aikana. Rakentaminen on sikäli helppo ala, että kustannukset muodostuvat suurelta osin työvoimasta. Kiinteitä investointeja tuotantokoneistoon ei juurikaan ole. Kustannukset lasekevat jos tuotantokin laskee.

Yksinkertaiseksi johtopäätökseksi jää, että ala on huonosti hoidettua.

Voiko rakennusliikkeisiin sijoittaa?  Ainakin Consti näyttää hyvin hoidetulta yritykseltä ja mahdollisesti myös YIT on tämän perusteella harkinnan arvoinen.  Muutkin ovat mahdollisesti hyviä käänneyhtiöitä siinä vaiheessa jos/kun yritysten omistajaohjaus ja johdon osaaminen ovat kohtuullisella tasolla.

Tietojen lähteet:  

 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä. Olen omistanut YIT:tä ja Lehtoa. Kumpikin on ollut pettymys. Koko rakennusala ei ole kiinnostanut enää pitkään aikaan. Jokin siellä mättää, en tiedä mikä?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

En ole koskaan rak.firman taseita katellut enkä firmoja omistanut, mutta Åbon keskustaa katsoen näkee, että ensin tontteja jemmattiin vuosikymmeniä ja sitten kaikkia alettiin rakentaa maksimaalisen kalliiseen aikaan. 

Kun ihmiset ymmärtää, että etenkin suurempia kämppiä kuin yksiöitä saa ns. vanhoista taloista pali halvemmalla, ongelmia tulee alalle.

Jo nyt alalla on luullakseni monenlaista pyöritystä. Vuokranantajien "asiantuntijat" kehuvat uusia taloja surutta, vaikka putkirempattu ns. vanha talo on monellakin tavalla parempi, tuosta ovat kuvat hävinneet Uudisrakennus | Piksu 

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Alaa kuvaa minusta hyvin toteamus: Suuren sekaannuksen vallassa tehdään paljon asioita. Alhaisimpia (näennäisiä) kustannuksia jahdatessa unohdetaan laatu ja hallittavuus. Työmailla häärii kymmeniä alihankkijoden alihankkijoita, jotka eivät tiedä toistensa tekemisistä, ja siten usein kampittavat toisiaan.

Kukakohan kertoisi että yrityksiä harvoin säästetään kasvuun.

Comment: 

Ostin jokin aika sitten Constia.  Korjausrakentamisessa tulee usein hankalia ratkaistavia kysymyksiä ja tarvitaan paikan päällä tehtäviä nokkelia päätöksiä. Ihme että Consti pärjää tuollaisella melko lailla vaikealla, hyvää työvoimaa edellyttävällä sektorilla, mutta tuntuu pärjäävän. 

Juha valitteli että artikkelista oli kuva hävinnyt. Minultakin on joskus hävinnyt artikkelista kovalla työllä tekemäni kuva tai graafi. Olen jo vuosia ihmetellyt miksi artikkelista joskus häviää kuva mutta en ole pystynyt selvittämään. Mikään sattumanvarainen prosessi ei kuitenkaan ole kyseessä.

Kai

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.