Rakas ystävämme Raimo Sailas on mennyt pois

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Rakas ystävämme Raimo Sailas on mennyt pois. Piksun Toto kerhossakin esiintynyt ja keskusteluamme joskus ohjannut Raimo Sailas oli meille idoli -  järjen mies, joka kaikessa kunnioitti kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen perustuvaa rationaalista ajattelua.

Suomen 80- luvun talouspolitiikkaa oli leimannut poliittisen  ja talouspoliittisen johdon huono ymmärrys rahapolitiikasta ja makrotaloudesta. Tietotaidon puute oli näkyvintä Presidentti- instituutiossa, Suomen Pankissa ja hallituksessa. Tuolloin tehdyt väärät päätökset syöksivät Suomen katastrofaaliseen lamaan. Raimo Sailas oli mies joka teki muutoksen. Hän loi Suomelle linjan, jolla maa nousi 90- luvun taloudellisesta ahdingosta.

Raimo toimi Suomen korkeimpana virkamiehenä, valtiovarainministeriön valtiosihteerinä,  noista lamavuosista alkeen aina  eläköitymiseensä vuonna 2013 saakka. Hänen johdollaan Suomen talous selvisi 90- luvun lamasta ja vuoden 2000 teknokuplasta vaurioitta ja talous jatkoi kasvuaan.

Vanhasen toisen hallituksen tai viimeistään Kataisen hallituksen aikana tuli merekittävä muutos. Raimo Sailas sai jatkaa valtiosihteerinä ja hänen annettiin puhua, mutta ilman vaikutsvaltaa hallituksen ja eduskunnan politiikkaan. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen otti äärivasaemmistolaista "Modern Monetary Policy" talouspolitiikkaa kannattavan Sixten Korkman:n vierelleen. Seurauksena oli vahva elvytys halvalla rahalla, halvan rahan innoittamat huonot -investoinnit ja -säännöt kaikille tasoille ja vuodesta 2008 alken myös elintason kasvun pysähtyminen, jota on jatkunut tähän päivään saakka ja jatkuu edelleen. Ihmettelin miksei Raimo eronnut valtiosihteerin nimellisestä virastaan, kun häntä ei kerran kuunneltu, mutta ilmeisesti hän katsoi että tuo virka toi hänelle edes jonkinlaisen mahdollisuuden vaikuttaa.

Raimo on ollut minulle henkilökohtainen idoli.  Monet tässäkin lehdessä kirjoittamani kirjoitukset heijastelevat hänen ajattelutapaansa ja rohkeuttaan sanoa talouspolitiikkaan liittyivistä asioista suoraan, rehellisesti ja selkeästi. 

 

Kuvan lähde: wikimedia

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.