Rajaton elvytys tehosi finanssikriisissäkin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Dollareita ammutaan talouteen niin isolla kanuunalla kuin tarve ikinä vaatii

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed toimii kuten jo finanssikriisissä, joskin se kasvattaa arsenaalia tuolloisesta. Fed sitoutui maanantaina tekemään käytännössä kaiken tarvittavan estääkseen taloutta romahtamasta.

Jo valmiiksi valtava elvytyspaketti laajeni yhä. Fed ostaa yritysten, valtion ja kuntien sekä muiden yhteisöjen liikkeeseen laskemia lainoja – kaikkea mahdollista opinto- ja kulutusluotoista alkaen.

Ylärajaa operaatiolla ei ole. Näin kiivasta ja nopeaa ei reagointi ei ollut edes 2008.

Fed teki selväksi, että toimet ovat riittäviä, mitä ikinä se sitten vaatiikaan. Samoilla sanoilla EKP:n pääjohtaja Mario Draghi aloitti euron pelastusoperaation vajaa kymmenen vuotta sitten – ja onnistui siinä. Sekä Euroopan talouden elvyttämisessä.

Fed oli finanssikriisissä hätätoimissa erityisen tehokas, joten siltä osin maailman suurin talous on hyvissä käsissä nyt pahimman myrskyn silmään jouduttuaan.

Setelikoneet laulavat

Eli setelikoneet laulavat taas laakerit hehkuen – noin kuvaannollisesti, digitaalistahan raha etupäässä tänään on. Joka tapauksessa sitä pumpataan talouteen niin isolla kanuunalla kuin tarve vaatii.

1930-luvun deflatorista lamaa konkurssiaaltoineen ei päästetä toistumaan, vaikka rankka taantuma on poikkeusolojen mukana tiedossa.

Saksakin luopuu raha- ja finanssipoliittisesta konservatismistaan. Se ylittää nyt perustuslaillisen velkarajansa elvyttäessään massiivisesti. Kaikki pannaan nyt likoon.

Yhdysvaltojen kaksinapainen valtajärjestelmä osoittaa taas ikävä kyllä heikkoutensa, kun pääpuolueet riitelevät kahden tuhannen miljardin elvytyspaketin kohdentumisesta. Kaipa hekin ratkaisun löytävät, koska kuumeisemmaksi ei tarve voi tulla.

Talous sakkaa ennen näkemättömästi lyhyellä tähtäimellä. Kyse on pudotuksen kestosta.

Kiinasta tulee tältä osin edelleen mieluisia uutisia. Epidemian alkukeskuksessa Hubein maakunnassa liikkumisrajoitukset helpottavat huomisesta alkaen. Ja muualla Kiinassa avataan elokuvateattereita.

Sukelluksista tultu ylös lujaa

Talouden rajut pudotukset eivät sinänä ole uusia asia, jos kohta näin kova sukellus näin lyhyessä varmastikin. Mutta kovaa oli kyyti finanssi- ja öljykriisissäkin. Yhdysvaltojen bkt upposi molemmissa kymmenen prosenttia.

Mutta oli elpyminenkin raivoisaa shokin hellitettyä. Huolimatta asetelmien valtavasta vaikeudesta.

Varsinkin öljykriisiä oli todella vaikea hoitaa, koska shokki johtui talouden energiavaltaisuudesta ja öljyn pitkäkestoinen hintapiikki ulkoisesta syystä eli öljyntuottajien politiikasta. Kustannukset räjähtivät vuosiksi.

Kun öljykriisi loppui, seurasi voimakas pitkäkestoinen talouskasvu. Finanssikriisin jälkeinen kasvupomppu oli myös voimakas.

Kansantuotte heiluu kriiseissä rajusti molempiin suuntiin

Sen jälkeen meno tasaantui vaihtelevaksi kasvuksi harvinaisen pitkäksi ajaksi. Tämähän on ensimmäinen taantuma Yhdysvalloissa sitten finanssikriisin.

Tuloskuoppa hurja mutta nopea

Finanssikriisin kuoppa yritysten tuloksissa oli valtaisa, mutta yhtä lailla lyhytkestoinen. SP500:n kollektiivinen tuloskäyrä putosi liki miinukselle.

Pudotus oli uskomaton. Se kuvaa kriisin syvyyttä. Mutta jo 2010 lopussa tulostaso palasi kriisiä edeltäneelle tasolle.

Finanssikriisin tulosromahdus (keltainen käyrä) oli historiallisen syvä – mutta myös nopea

Uskomaton oli siis elpyminenkin. Näin nimenomaan tehokkaimmin elvyttäneessä Yhdysvalloissa, jossa ei kriisin keskellä murehdittu valtion ja keskuspankin taseita.

Nyt sama viisaus on levinnyt muuallekin. Kaikki pannaan likoon akuutin kriisin helpottamiseksi.

Terveyttä ja varovaisuutta!

Artikkeli on kooste sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.