Rahavirrat ja Italia

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Viime viikkoina jokainen on voinut lukea kuinka markkinat ovat rankaisseet Italian populistihallitusta heidän alijäämäisestä ensi vuoden budjettiehdotuksesta. Maan valtionlainojen korot ovatkin nousseet selvästi tänä vuonna. En usko vakaasti joulupukkiin, hammaskeijuun tai puhuvien päiden tai poliitikkojen analyyseihin taloudesta tarkastelematta rahavirtoja. Ne ovat paras totuusindikaattori, kun unohdetaan joulupukki ja hammaskeijut, jotka ovat taruolentoja. Mikäli rahavirrat ja puheet eivät ole yhteneväiset, voidaan todeta rahan olevan tärkeämpi indikaattori kuin paskapuheet. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus ensin esitellä rahavirrat ja miettiä lyhyesti Italian taloutta.

 

Kuka tai ketkä muodostavat markkinat Italian valtionlainoja tarkastellessa? Pidättäydytään lähimenneisyydessä ja katsotaan vuosia 2015-2018. Seuraavilla riveillä on tarkoitus jakaa valtionlainojen markkinoiden suurimmat tekijät neljään eri osaan. Ensimmäisenä riveillä on eri tekijät, sen jälkeen tulevat heidän prosenttiosuutensa sekä vuonna 2015, että alkuvuodesta 2018.

 

Italian kotimaiset rahoitusalan insituutiot 45% (2015) 41% (2018)

Ulkomaiset sijoittajat 38% (2015) 35% (2018)

Keskuspankit 6% (2015) 18% (2018)

Muut 11% (2015) 6% (2018)

 

Lähteenä olen käyttänyt seuraavan nettisivun kuvaajaa:

https://geotrendlines.com/central-bank-owns-18-of-italian-government-debt/

Syy siihen miksi aloitin tarkastelun vuodesta 2015 on yksinkertainen. Tällöin EKP aloitti laajamittaisen lainojenosto-ohjelman. Kuten luvuista on helppo nähdä niin markkinoilla on ollut yksi ainoa merkittävä netto-ostaja eli keskuspankit. Nämä lainat ovat ymmärtääkseni enimmäkseen Italian keskuspankin taseessa. EKP voidaan silti nähdä ainoana merkittävänä ostajana viimeisten kolmen vuoden aikana. Tänä ajanjaksona kymmenen vuoden valtionlainojen korko on ollut prosentin ja 2.6:n prosentin välimaastossa. Vuoden 2018 alussa korko oli kahdessa prosentissa ja se on noussut yli 3.5%:n. Tästä kaikesta voidaan käytännössä tehdä se johtopäätös, että EKP:n toimet pitivät lähinnä korot matalina.

 

On selvää, että esimerkiksi Italian 10:n vuoden valtionlainojen todelliset markkinakorot ovat paljon korkeampia kuin viime vuosina on nähty. EKP on puhaltanut korkokuplaa ”painokoneensa” avulla Italiassa. Samalla voidaan myös todeta, että se on suorittanut muutaman sadan miljardin tulonsiirron välillisesti euroalueen veronmaksajilta valtionlainojen entisille omistajille. Yksikään täysijärkinen sijoittaja ei ole laittanut senttiäkään Italian valtionlainoihin rahaa olettamatta, että EKP on ollut valmis ostamaan lainan kovemmalla hinnalla takaisin. Vuosien 2015 maaliskuun ja 2017 joulukuun välillä EKP:n lainojen osto-ohjelman kuukausittainen koko on vaihdellut 60:n ja 85:n miljardin välillä. Suurin osa lainaostoista on mennyt julkisen sektorin velkoihin. Vuoden 2018 tammikuussa koko oli enää 30 miljardia. Lokakuussa määrän oli tarkoitus tippua 15:sta miljardiin. En epäile etteikö niin olisi käynyt. Lähde:

 

https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omt/html/index.en.html

 

Väite siitä, että markkinat olisivat rankaisseet Italiaa populistihallituksesta pitää varmasti paikkansa. Voidaan myös todeta, että EKP on toiminut markkinahäirikkönä viimeiset vuodet. Joku voisi tulla myös siihen johtopäätökseen, että vuosina 2015-2017 EKP = Italian valtionlainojen ostaja. Jos katsoo tarkemmin Italian taloutta niin voi tulla myös siihen johtopäätökseen, että tämä operaatio ei ole ratkaissut maan talousongelmia eli Frankfurtissa, Roomassa ja Brysselissä on hukattu mahdollisuudet tehdä maan taloudelle jotain korkojen ollessa matalalla. Italian rahoituslaitokset ovat yhä huonossa kunnossa ja ne ovat taseissaan olevien valtionlainojen ja muiden huonojen lainojensa vankeja. Ne eivät ole pystyneet tai halunneet päästä lainoista eroon. Ne eivät myöskään pysty lainaamaan rahaa kunnolla eteenpäin, jotta talous vauhdittuisi. Zombipankit pitävät huolen ettei talouskasvua saada aikaan.

 

Mikäli EKP todella lopettaa tämän vuoden jälkeen ohjelmansa niin nämä lainat alkavat tuottamaan merkittäviä tappioita (jos ei niin vielä ole käynyt). Pelkästään valtionlainoja rahoituslaitosten taseissa on jo yli 700 miljardia. Elinkelvottomat laitokset pitäisi pääomittaa uudelleen ja naittaa kelvollisien kanssa. Tämä olisi ollut helpompi tehdä, kun korot olivat matalahkot. Rahojen vastineeksi olisi pitänyt saada laitosten osakkeita. Entisten omistajien olisi pitänyt kärsiä tappionsa. Tämä olisi ollut epäsuosittu teko, mutta se on tarpeellinen Populistihallitus tuskin sitä tulee tekemään.

 

Oma näkemykseni on, että Italia on jo käytännössä maksukyvytön. Vain EKP voi pitää maksukyvyn tallessa. Italia on Euroopan Japani. Paitsi, että sillä on paljon vähemmän mahdollisuuksia tehdä asioille jotain. Sillä ei ole omaa valuuttaa eikä keskuspankkia. Populistihallituksen parin prosentin budjettivaje on pienempi ongelma kuin lainarahan tuleva kallistuminen ja rahoituslaitosten tulevat tappiot. Hieman yksinkertaistaen voi todeta, että prosentin budjettivaje vastaa valtionlainojen prosentin koronnousua.

 

Populisteista on paljon puhuttu, mutta he eivät ole ainoa syyllinen maan talouden tilaan. Nykyhallitus on todellisuudessa pienin syyllinen talouden nykytilaan. Heitä on helppo käyttää omien tekojensa piilottamiseen. Vaikka heidän toimensa ovat hanurista niin ovat monien muidenkin. Vielä loppuun pieni filosofinen kysymys lukijoille:

 

Onko populismia tehdä a) vain äänestäjien haluamia asioita tai b) jättää äänestäjistä ikävät ,mutta tarpeelliset asiat tekemättä? Oma vastaukseni: a) ja b) ovat molemmat populismia.

 

-Tommi T

Kommentit

Comment: 

Tuosta saa oikein kattavan kuvan Italian ongelmista. Populisteista sen verran, että hehän ovat hallinneet Italiaa pitkät ajat ennen tätä hallitusta. Berlusconi on klassinen populisti, ja johti maata todella kauan. Hänen seuraajansa olivat toista maata ainakin eräin osin, mutta Italian ongelmien perkaaminen ei valitettavasti onnistunut, vaikka aitoa yritystäkin oli.

Nykyhallitus ei tosiaan ole ongelmia aiheuttanut, muttei myöskään niitä mielestäni ratkaise vaan pahentaa. Ja siitä kuullaan vielä pitkään markkinoillakin, nyt kun rauha on päättynyt.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Montin hallitus ei tehnyt todellisuudessa juuri mitään muuta kuin kosmeettisia toimia, vaikka sillä oli EKP:n lainaostojen myötä populisteja paremmat mahdollisuudet tehdä tarpeellisia muutoksia maan talouteen. En kiistä sitä etteikö populistit olisi pahaksi Italian taloudelle, mutta samanlaisia vastuunpakoilijoita löytyy muistakin toimijoista. Montin hallituksen pienemmät vajeet selittyvät jo pelkästään EKP:n valtionlainojen ostojen pienentämillä koroilla.

 

Lähde: https://countryeconomy.com/deficit/italy

 

Comment: 

Totta että Italiassa harva on yrittänyt tehdä isompia remontteja, tarkoitin ennen muuta Matteo Renziä, joka olisi uudistanut perustuslainkin saadakseen jähmeään parlamentaariseen järjestelmään joustoa, mutta hän sai takkiinsa vaaleissa. Joten viime kädessä ongelma on italialaisissa itsessään, tältä osin. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.