Raha ja onni

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Paras lukemani sijoituskirja on Kari Narsin kirjoittama kirja Raha ja onni. Kirja perustuu uusimpiin filosofian, psykologian, sosiologian ja taloustieteen piirissä tehtyihin tutkimuksiin. Teoksessa Kari Nars esittää, että rahalla ja se määrällä on vähän tekemistä onnellisuuden kanssa. Erityisesti ihmiset kuvittelevat rahan merkitsevän enemmän kuin mitä onnellisuuden mittaukset kertovat.

Päivän Hesari kertoo samaa. Siinä kuvataan onnellisuustutkija, psykiatri Antti S. Mattila kertoo miten onnellisia ihmisiä yhdistävät jotkut yhteiset ominaisuudet.

Hesarin artikkelissa ne tiivistetty kahdeksaan piirteeseen, joiden avulla voi mitata omaa onnellisuuttaan. Näissä piirteissä on sellaisia tekijöitä kuten perhe, ystäväpiiri, auttaminen, kiitollisuus, elämän päämäärä ja vastaava piirteitä.

Artikkelin esittämien onnellisuuden piirteiden joukossa ei ollut ainoatakaan tuloihin tai omaisuuteen viittaavaa piirrettä. Kun lisäksi tiedetään, että epävarmuus vähentää onnellisuutta, nämä tekijät yhdessä voisivat selittää sen miksi moni sijoittaja luottaa rahastoihin tai muiden tekemiin sijoituspäätöksiin.

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Ehkäpä juuri riskin sietämisen vastenmielisyyden vuoksi osakkeista saa jatkuvasti ylituottoa. USAssa osakkeiden antama ylituotto verrattuna Liittovaltion alle vuoden velkapapereihin (T-Bill) oli 1900-luvulla 5,8%/vuosi. Tuo tuotto on ollut ylituottoa vaikka mittaisit ja korjailisit sitä kuinka heilunnalla tms. 

Kuva on lasekettavissa myös Faman datasta, mutta laiskuuttani otin sen suoraan kirjasta. 

Comment: 

Rikkaus ei tee autuaaksi, mutta taloudellinen perusturvallisuus on onnellisuuden ehto. Köyhyys tuhoaa aika tehokkaasti elämänlaadun, tosin sen tietävät vain ne, jotka ovat köyhyyttä kokeneet.

Heikki

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.