Puurot ja vellit; Nokia ja joku hiton Gamestop

Käyttäjän J.Vahe kuva

Nokian kurssia on käsitelty samalla nettipalstalla kuin jotain hiton Gamestoppia ja hätäisimmät ovat tehneet johtopäätöksen, että kyseessä on samasta ilmiöstä. Ei ole.

CNN: ”Isn't this a bubble? -It sure is. There's an argument that GameStop was undervalued, but hardly anyone believes that GameStop, BlackBerry, Macy's, AMC, or any of the other companies that WSB is promoting have fundamentals to support these surging stock prices. At some point, reality has to set in.”

Nokiasta taasen HS kirjoittaa: ”Nokiaa hän [Kim Väisänen] osti lokakuun lopulla, jolloin osakekurssi oli noin 2,9 euron paikkeilla. Jo tuolloin oli täysin selvää, että osakkeen hinta oli aliarvostettu suhteessa odotuksiin, hän sanoo. Useat pankit ja sijoituslaitokset antoivat tuolloin osakkeen tavoitehinnaksi 3,5 euroa.”

Pari täsmennystä. Nokian tekemää 5 G –verkkoa tarvitaan, Gamestopin pelejä on pidetty vanhentuneina. Nokian kurssia sopii verrata Ericssoniin:

 

Ericsson ylin / alin /5 vuotta: ylin: 10,750          alin: 4,310 euroa

Nokia y/a 5 v.                                 6,600                   2,082   "

 

Nokiasta on syytä huomata, että ylin on us. vuoden takaa, ei nyt. Etenkin Erricssonin hinnan vaihtelu on ollut ihan tavallista rutiinia. Maksavat uudet perunatkin toukokuussa enemmän kuin heinäkuussalaugh. Gamestopia sai vuosi sitten 4 taalalla, viime aikojen huippu lienee jotain 470 USD:tä(?)

Suhtaudun aina suurella ärtymyksellä moralisointiin. 10 v. sitten hedgefundit olivat suuria mörköjä, mihin apul. prof. Peltomäki kirjassamme viittasi. Nyt mörköjä näyttävät olevan ne ”milleniaalit”, jotka vedättävät netissä kursseja vastavetona hedgefundien shorttaamisille. Siinä pata kattilaa soimaa.

Suom. talousmedian sopisi miettiä todella pitkään, kannattako mielipidettä aina kysyä samoilta ”asiantuntijoilta”, joitten ainoa neuvo on ostaa kaikkea kaiken aikaan hinnalla millä hyvänsä. 10 v. sitten Stockmann ja Nokia olivat kuulemma loistavia sijoituksia yli 20 euron kurssilla. Sitten jos firmalla menee huonosti, sitä pitää ostaa vieläkin enemmän.

Tällaisissa neuvoissa on järkeä ihan yhtä paljon kuin karjua TV:n ääressä jossain Falunissa hiihtäville tyypeille. Eivät hiihtäjät kuule karjuntaa satojen km:ien päähän, eikä firman tulos parane sen osaketta kehumalla, kyllä siinä tarvitaan ihan firman omia tekoja!

Koska aihealueena on sij:n perusteet, kerrottakoon pari asiaa selvästi. Kun Väisänen sanoo: ”oli täysin selvää, että [Nokian] osakkeen hinta oli aliarvostettu”, ei se sitä ollut. Maailmassa on tuhansia osakkeita, jotka eivät koskaan saavuta jonkun muun asettamia tavoitekursseja.

Sijoittamisen ongelma on se, että oston oikealla hetkellä kaikki ovat hiljaa. Sitten kun hinta on jo noussut, ihmiset heräävät. Silloin minimissään voitot jäävät pienemmiksi - tai niitä ei tule lainkaan. Sijoittajan pitäisi kiinnostua ostoista silloin, kun muut eivät sitä tee.

Minä myin puolet Nokioista viime viikolla ja jopa siivun Ericssonia.

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kun Väisänen sanoo: ”oli täysin selvää, että [Nokian] osakkeen hinta oli aliarvostettu”, ei se sitä ollut."

Nokia on niin arvoituksellinen karuselli, että mikään hinta ei ole sille selvä. Vuosia sen aliarvostusta ja käännettä puhkuneet ovat pettyneet kerta toisensa jälkeen.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.