Puolimiljardööriksi kymppitonnilla

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Hormelin tuottoa hurjempaa on vaikea löytää

Korkoa korolle -tekijä, joka osakesijoittamisessa tarkoittaa osinkojen uudelleen sijoittamista, on tärkeä ja yleensä ylenkatsottu tai unohdettukin vipuvarsi. Valtaosa sijoitussuosittajista keskittyy osakekursseihin ja tavoitehintoihin, ikään kuin osingot olisivat vain mukava pieni mauste sijoittamisen suuressa kuvassa.

Isolle osalle osakkeista osinkotuotto on oleellinen ja ajan mittaan aina tärkeämpi osa tuottoa juuri korkoa korolle – tekijän ansiosta. Osingoilla ostettujen osakkeiden myötä pääoma kasvaa paljon tehokkaammin kuin pelkkä osakekurssi kertoo.

Mitä korkeampi tai vauhdikkaammin kasvava osinko, sen voimakkaampi vipu. Aika vaikuttaa tietenkin myös oleellisesti yhtälössä.

Korkoa korolle -tekijä on helppo ymmärtää, mutta sen laskeminen työlästä etenkin yksittäisten osakkeiden kohdalla. Sitä varten löytyy onneksi laskureita, joihin osakkeiden osinko- ja kurssikehitystiedot on ohjelmoitu valmiiksi.

DRIP hoitaa matematiikan

Ohjelma laskee osakkeen todellisen tuoton ottaen mukaan osinkojen uudelleen sijoittamisen. Osinkokoneiden tuotot ovat selvästi parempia kuin kurssikehitys, ja varsinkin ajan venyessä.

Tällaisen laskurin tarjoaa ilmaiseksi DQYDJ. Sen Stock Total Return and Dividend Reinvestment -ohjelma eli DRIP sisältää 4500 amerikkalaisen osakkeen datan varsin tuoreeltaan päivitettynä, muttei siis muilta markkinoilta.

DRIP:iin on laitettava yhtiön kaupankäyntitunnus ja määriteltävä aikajakso, jolle osakkeen todellinen tuotto lasketaan 10 000 dollarin pääomalla, kun painaa Calculate Return -ruutua. Verovaikutusta se ei tietääkseni huomioi.

Valmiiksi luukussa on kymmenen vuoden takainen aloituspäivä, jolla se laskee kymmenen viime vuodon tuoton sekä dollareina että prosentuaalisena vuosituottona. Aikajänteen voi määritellä hyvinkin kauas tai lähelle.

Hormelilla uskomaton rekordi

Laskurin avulla hahmottuu vaivatta ja nopeasti korkoa – korolle tekijän vaikutus verrattuna pelkkään kurssikehitykseen. Se muistuttaa, kuinka ratkaisevia ovat sijoitusaika ja tasaisesti kasvava osinko.

Arkiset turvalliset yhtiöt osoittautuvat lahjomattomalla laskurilla hurjiksi sijoituskohteiksi. Osinkokuninkaallisen elintarviketuottajan Hormel Foodsin 50 vuoden tuotto on käsittämätön, kuten jutun kuva kertoo: kymppitonni olisi räjähtänyt yli 500 miljoonaksi.

Laskelma tuntuu huijaukselta, muttei sitä ole. Hormelin osake maksoi 1970 noin kymmenen senttiä, tänään vajaan 50 dollaria. Vajaa 500-kertainen ero osakekurssissa on vain rahtunen kokonaistuotosta, koska siihen on laskettava mukaan koko tuon ajan vuodesta toiseen kasvanut osinko.

Osinkojen uudelleen sijoittaminen kerryttää pääomaa juuri noin tehokkaasti. Hormel edustaa toki jo unelmien äärilaitaa, mutta mikään outo poikkeama se ei ole. 

Kova osinko on tehokas vipu

Vahvaosinkoiset osakkeet ovat usein tylsiä kohteita, mutta myös turvallisia ja vaivattomia. Ne eivät vaadi kuin sijoittajilta turhan usein puuttuvaa kärsivällisyyttä, johon jatkuvaan kauppaan ja tavoitehintojen kyttäämiseen usuttavat analyysitalot eivät ainakaan kannusta. 

Mitä pidempi sijoitusaika, sen uskomattomampia tuotot. DRIP havainnollistaa sen.

Merkille pantavaa on, että korkoa korolle -tekijä todistaa usein juuri kokeneet ja asemaltaan vahvat yhtiöt upeiksi sijoituksiksi. Jo 1800-luvulla perustettu Hormel oli jo 50 sitten vanha konkari.

Vaurastuminen ei siis vaadi huikeita riskejä, joita epävarmat startupit edustavat. Toki tulokkailla voi saada uskomattomimmat nousut, mutta yhtä hyvin menettää kaiken. Niiden suurta huomiota saavien menestystarinoiden varjossa lymyää valtava määrä floppeja.

Hyvää juhannusta!

Artikkeli on kooste sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Hormel Foods on yksi sen 52:stä kokeneesta suositusyhtiöstä.

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.