Puhuvien päiden ennustusten tulkintoja ja superennustajia

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Erityisesti ulkomaisilla talousuutisia tarjoavilla sivustoilla riittää niin sanottuja puhuvia päitä, jotka ennustavat tulevaisuutta. Heillä on useampia tunnusmerkkejä, kuten ylisuuri itseluottamus, kyky tehdä vakuuttavia ennustuksia, kääntää väärät ennustuksensa voitoikseen ja epämääräiset lauseet, joista on vaikea saada selvää. Näitä puhuvia päitä, heidän ennustustensa toteutumisia ja niin sanottuja muita kyvykkäämpiä ”superennustajia” on tutkinut Philip Tetlock, jonka yksi tutkimuksista kertoi ettei niin sanotut asiantuntijat olleet simpansseja parempia ennustuksissaan. Hän on onnistunut tekemään tulkintoja siitä minkälaisia todennäköisyyksien vaihteluvälejä heidän ennustuksensa sisältävät. Seuraavassa lista joistakin sanonnoista:

 

 • Might happen, saattaisi tapahtua: 9-64%

 • Could happen, voisi tapahtua 2-56%

 • It is a possibility, on mahdollista 0.1-45%

 • It is a real possiblity, se on todellinen mahdollisuus 22-89%

 • It is probable, se on todennäköistä 55-90%

 • Maybe, ehkä 31-69%

 • Distinct possibility selkeä mahdollisuus 21-84%

 • Risky, riskialtis 11-83%

 • Some chance, hienoinen mahdollisuus 5-42%

 • Sure thing, varma asia 95-100%

 

Mitä näistä kaikista sitten voi päätellä? Ainakin sen, että näitä sanoja tai sanontoja lukiessa tai kuuliessa voi harvoin päätellä edes sitä kuinka oikeassa puhuva pää on todellisuudessa ollut tai onko hän edes yrittänyt ennustaa mitään. Käytännössä kuulija tai lukija joutuu itse määrittelemään onko puhuva pää ollut oikeassa vai ei. Suurin ironia tässä epämääräisessä kielenkäytössä on, että suuri yleisö yhdistää sen ammattitaitoon. Jargonin käyttö myös vahvistaa tätä mielikuvaa.

 

Lisäksi luvuista voi päätellä myös sen, että puhuva pää voi itse väittää olleensa helpommin oikeassa, kun on ollut väärässä tai jättänyt kantansa kokonaan auki. Vain ”varma asia” jättää vähän tulkitsemisen varaa. Muut sanonnat tai sanat ovat lähinnä tyhjänpäiväistä lätinää. Puhuvien päiden ennustustarkkuutta on siis mahdotonta mitata. Suurimmalla osalla ihmisistä on vain kolme tulkintaa ennustusten suhteen. Ne ovat kyllä, ehkä tai ei. Todennäköisyyksiä ymmärtävät tajuavat tietysti, että ehkä on ainoa sanoista joka kuvaa todellisuutta eli todennäköisyys on aina jotain hieman yli nollan ja hieman vajaa sadan prosentin väliltä. Myöskään puhuvat päät eivät yleensä tajua tätä.

 

Mikä erottaa superennustajat puhuvista päistä?

 

Puhuvat päät tekevät hyvää viihdettä ja ovat haluttuja puhujia, koska yleisö ei halua nähdä tai kuulla epäröivää ennustajaa joka puhuisi lähinnä todennäköisyyksistä. Superennustajien tärkein tuntomerkki sen lisäksi, että heidän kyvyistään on todisteita on se, että he käyttävät aina vain todennäköisyyksiä epämääräisten sanojen tai sanontojen sijaan. He eivät sano, että jokin tapahtuu ehkä tulevaisuudessa. He käyttävät prosenttilukuja, kuten 50%:ia, jne. Heidän ennustustarkkuutta pystytään mittaamaan. Todennäköisyyksien käyttämisestä huolimatta he eivät juurikaan käytä matemaattisia yhtälöitä ennusteissaan. Tilastot ovat sen sijaan heillä kovassa käytössä. Tämä koskee erityisesti hetkiä, jolloin he aloittavat ennustusprosessinsa. Superennustajat käyttävät aina selkeitä aikamääreitä, kuten päivämääriä, kun taas puhuvat päät käyttävät sanoja lähitulevaisuudessa, ensi vuosikymmenellä tai vastaavia epätarkkoja ilmaisuja.

 

Superennustajat käyttävät monipuolisesti eri lähteitä ja tutkivat niin ajatuksiaan tukevia lähteitä kuin niitä vastustaviakin. Lisäksi superennustajat erottaa siitä, että he ennustavat usein ja korjaavat todennäköisyyksiään sitä mukaa kuin he keräävät uutta tietoa. He myös päivittävät tietojaan jatkuvasti ennusteiden tekemisen jälkeenkin. Toisin sanoen, he harjoittelevat paljon. Superennustajat eivät ole mitenkään varmoja ennusteistaan. He voivat spekuloida ennustuksiaan kyllästymiseen saakka. He pohtivat mitä pitää tapahtua, jotta jokin tapahtuu tai on tapahtumatta . He voivat kysyä, että mitä pitää tapahtua, jotta valtionpäämies X menettää asemansa seuraavan viiden vuoden sisällä tai mitä pitää tapahtua, hän ei menetä sitä.

 

Kysymys kuuluukin miten saada parempia ennustuksia luettavakseen? Vastaus on aika yksinkertainen. Vaatikaa todennäköisyyksiä ennustuksille. Vaatikaa tarkkoja aikamääreitä ja numeroita. Tästä yksi esimerkki voisi olla, että 90%:n todennäköisyydellä Suomen reaalinen BKT kasvaa vuosittain alle 2.00%:ia 2020-luvulla eli 1.1.2020 – 31.12.2029. Tälläisessa ennusteessa ei ole tulkinnanvaraa. Yksittäinen ennustus ei tietysti kerro tekijästään paljon, mutta mikäli hän ennustaa usein niin 9 kymmenestä vastaavasta ennusteesta pitää mennä oikein.

 

Älkää hyväksykö ennustajien epämääräisiä sanoja. Älkää myöskään hyväksykö ennustajien omia tulkintoja osumistarkkuuksistaan elleivät kyseessä ole tarkat todennäköisyydet tai aikamääreet. Kysykää lisäksi heiltä paljon kysymyksiä. Te voitte tehdä johtopäätöksiä vain riittävällä määrällä tarkkoja ennustuksia. Odottakaa kärsivällisesti ajan kulumista älkääkä tehkö johtopäätöksiä ennen kuin aikamääreet ovat täyttyneet.

 

Olen itse myös syyllistynyt ennustuksiin, joissa ei ole ollut todennäköisyyksiä, mutta pyrin parantamaan tapani. Teen niitä sen verran harvoin etten ole sisäistänyt parempaa prosessia. Mikäli teen epämääräisiä ennustuksia jatkossa niin kertokaa ihmeessä. Lisätietoja asioista löytyy mm. Philip Tetlockin kirjasta Superforecasting.

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.