Pudotus jatkuu Helsingissä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Viimeisen muutaman viikon aikana olemme saaneet kovia pudotuksia monissa osakkeissa osin tulospettymysten ja osingonmaksun takia, osin ilman kummempaa ulkoista syytä. Helsingin pörssissä on sujuteltu alas indeksitasollakin jo kolme prosenttia viikossa. Tänään kurssit vilkkuvat punaisella lähes kauttaaltaan.

Joko siis kannattaa rynnätä ostoksille? Laajasti ottaen ei. Kevään ralli on vasta taittunut, ja mehukkaimmat ostopaikat monella yhtiöllä edessä. Indeksitason paniikkimyynti muhii.

Suurista yhtiöistä Nokian ja Nordean tulokset olivat erityisen kehnot, mutta viileää vettä on kaatanut niskaan moni muukin, kuten Neste ja Kesko. Moni syklinen yhtiö alkaa olla lähellä talvipaniikin lukuja, jotkut jo sen allekin.

Ounastelin osakkeiden sukellusta kevääksi, ja osin se on siis tapahtunut. Toistaiseksi ei voi puhua dramatiikasta kuin yksittäisten yhtiöiden kuten Nokian kohdalla. Oleellista onkin, kuinka jatko? Joko pudotus on takana?

Ei, mielestäni se on kesken. Pörssin suurimmissa yhtiöissä on edelleen laskupainetta. Pörssihaukan teknisen analyysin havaintokappaleena alusta asti olleen Nokian osake ei ole pohjassa, kuten ohjeistus on ollut sivuston ensi hetkistä asti.

Eikä Nokia ole ainoa. Suhdanneherkissä metsäyhtiöissä on yhä laskuvaraa. Erityisesti investointitarpeistaan tiedottaneen Metsä-Boardin osake tulee reilusti alle talven pohjien. Nostan sen erikseen esiin siksi, että osakkeesta näkee jo myönteisiä arvioita edullisen hinnan perusteella. Mutta pohjaan on matkaa. 

Eikä tämä koske vain suomalaisia osakkeita. Siihen riittää syyksi jo monien osakkeiden hinnoittelu. Yhdysvalloissa monet sykliset yhtiöt ovat jo putoilleet suhdannevaikeuksien takia. Indeksejä ovat nostaneet teknoyhtiöt, joista monet hinnoitellaan hurjasti yli historiallisten standardien.

Oma salkussani Cisco on kiskaissut liki 50 prosentin nousun talvipaniikista. Yhtiö on todella laadukas, mutta toisaalta nimenomaan vakaa – ja kaukana vauhdikkaasta kasvuyhtiöstä. Sellaiseksi se nyt hinnoitellaan.

Ja sen takia Cisco ei hetkeen nouse Pörssihaukan suosituksiin. Aikanaan kyllä, jahka hinta palaa maan pinnalle. Se pätee moneen hyvään yhtiöön.

Juttu on tiivistelmä artikkelista, joka on vapaasti luettavissa sijoittajasivusto Pörssihaukassa:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Mutta tänään tulee ilmeisen hyvät työllisyysluvut USA:sta ja ensi viikolla mahdollisesti allekirjoitetaan kauppasopimus Kiinan kanssa, joten nousupainetta maailmalla on sen verran, että kurssit mielestäni lähtevät ainakin kerran vielä kunnolla ylös myös täällä Suomessa. Sitten kun hyvät uutiset loppuvat, onkin pudotus vähän kovempi.

Comment: 

Heikki ennusteli viime vuoden lopulla, että osakkeet pohjaavat melko isolla todennäköisyydella kevääseen mennessä. Kevät loppuu parin viikon päästä, eli kiirettä pitää rommauksella. MSCI World huitoo ATH-lukemilla. Ainahan sitä joitain indeksejä ja osakkeita maailmassa löytyy, jotka vahvistavat Heikin ennustuksia.

KONEen piti käydä piikkaamassa vielä 40-42€ tasoilla ja S&P:n 2500-2600 paikkeilla. Kaikki nämä Heikin ennustukset löytyvät mustaa valkoisella täältä Piksusta alkuvuodesta. Joulukuussa Heikki vielä varoitteli ostamasta, koska indikaattorit eivät vielä olleet tarpeeksi alhaalla joten alemmalta pääsisi vielä ostelemaan. Itse "menetin" aika ison tukun rahaa, kun kuuntelin noita Heikin höpinöitä. Muistan kun 25.12 katselin kun kurssit alkoivat ampaisemaan ylöspäin ja edellisenä päivänä ajattelin, että siinä oli sen hetkiset pohjat. En kuitenkaan ostanut, koska uskoin Heikin ennusteita vielä syvemmistä pohjista.

Heikki on myös ennustellut Jenkkien laskua 2017 syksystä lähtien. Aika paljon siinä olisi jäänyt rahaa tienaamatta, jos olisi vain jäänyt suurempia laskuja odottamaan.

Comment: 

Muiden  syyksi laittaa omat ostamatta jättämiset, vaikka tietysti itse nähtiin tarkasti missä pohjat oli.  Itse kuitenkin päätökset teet. Kannattaa ostaa, jos hinta on sopiva. 

Comment: 

Kauppojen ajoituksen osalta ennusteet ovat toisarvoisia, onko se kevät vai kesä, tilanteet pitää arvioida kullakin hetkellä.

US-indeksien korjaukseton nousu on ollut yllätys, tuollaista ei ole tapahtunut koskaan ennen. Ei koskaan pörssin yli sadan vuoden historiassa. Aika vaikea sitä oli uskoa etukäteen.

Toisaalta sanoin jo vuodenvaihteessa, että pohjat saattoivat olla siinäkin. Monen kohdalla eivät olleet.

Yhtiökohtaiset erot ovat isoja. Kaikki osakkeethan eivät koskaan kulje indeksien mukana. Vaikkapa 3M , jota vahtasit, on samalla tasolla kuin jouluna. Näitä riittää kyllä. 

Kone oli yllätys.

Ja tässä tullaan alaskin, se pätee lukuisiin yhtiöihin. Google on hyvä esimerkki, miten käy ylihintaisille osakkeille. Sen sukellus on vasta alussa. 

Comment: 

Ja laskumarkkinaa toteutui myös jenkeissä

Comment: 

"US-indeksien korjaukseton nousu on ollut yllätys, tuollaista ei ole tapahtunut koskaan ennen. Ei koskaan pörssin yli sadan vuoden historiassa. Aika vaikea sitä oli uskoa etukäteen."

-Miten niin? Viimeksihän tuo tapahtui 2016 alussa.

"Toisaalta sanoin jo vuodenvaihteessa, että pohjat saattoivat olla siinäkin. Monen kohdalla eivät olleet."

-Niin, totesit tuon pari kuukautta pohjien jälkeen, kun suurin osa nousuta oli jo takana. Jälkiviisautta kerrakseen. Vain pieni murto-osa osakkeista on mennyt joulukuun pohjien alapuolelle.

"Yhtiökohtaiset erot ovat isoja. Kaikki osakkeethan eivät koskaan kulje indeksien mukana. Vaikkapa 3M , jota vahtasit, on samalla tasolla kuin jouluna. Näitä riittää kyllä."

-Yksikään osake, jota seuraan ei ole tipahtanut viime joulukuun pohjien alle, vaan suurin osa tehnyt jopa ATH:ta. Kuten sanoin jo aikaisemmin, poimit datasta vain ne pisteet, jotka tukevat argumentointiasi.

"Ja tässä tullaan alaskin, se pätee lukuisiin yhtiöihin. Google on hyvä esimerkki, miten käy ylihintaisille osakkeille. Sen sukellus on vasta alussa. "

-Juu, varmasti. Sitä en epäile, mutta joulukuun pohjien alle ei välttämättä mennä pitkään aikaan, jos koskaan. Vain US-Sino kauppaneuvottelujen kariutuminen voisi johtaa tähän. P.S. Google ei ole ylihintainen ja sekin on edelleen 20% noussut joulukuun pohjista.

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-p%C3%B6rssivuosi-askelme...

"Mutta osakeostoksille tuskin on vielä kiire, vaikka johan sieltä kohtuu- tai alehintaistakin tavaraa löytyy vaikka kuinka. Viimeiset rysäykset ovat usein kuitenkin rajuja, joten suosittelen vielä odottamaan."

https://www.piksu.net/artikkeli/konetta-salkkuun-%E2%80%93-muttei-viel%C...

"Kone tulee vielä alas - en tosin ennusta minne asti tässä vaiheessa. Mutta pienenä ihmeenä pitäisin, ellei vahvaa tukitasoa 40 euroa testattaisi, ja mahdollisesti puhkaistaisi."

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-odottavan-aika-pitk%C3%A...

"Noin yleensä, sanoisin, että lähellä on muutamia prosentteja, joka tapauksessa selvästi alle kymmenen. SP:n kohdalla se tarkoittaisi selvästi alle 2600 pisteen alla käyntiä. Joku 2500 pistetttä olisi kai jo kohuullisen lähellä, kun joulun pohja oli kaikkein alimmillaan alle 2400 - mutta vain hetken, siis puhutaan tunneista. "

Osumatarkkuus, 0% tässä nousussa. Sorry.

Ja mihin ihmeen laskumarkkinaan viittaat jenkeissä? Siihen, joka loppui joulukuussa ja jolloin kehotit olemaan ostamatta?

Comment: 

Tämän kirjoitin 29.12. 2018 eli aika tarkkaan paniikin pohjassa:

"Liki neljänkympin lukemat VIX on kiskaissut tämän vuosikymmenen aikana vain kolmesti aiemmin. Lukemattomat analyytikot pitävät nyt tätä suurena vaaran ja lisääntyneen heilunnan merkkinä, minä näen asian jo toisinpäin. Hermoilu alkaa olla huipussaan, ja sieltähän on vain yksi suunta kuten kaikissa suhdannetaitteissa – ensin ylös, sitten alas, ylös, alas….

Oletan kuitenkin, että markkinapaniikki ei ollut viimeinen tässä laskumarkkinassa, mutta monta en niitä enää odota. Markkinoiden syklit kehittyvät hitaasti, mutta toisaalta ne sitten yllättävät nopeudellaan molempiin suuntiin. Volatiliteettikin asettuu aina ällistyttävän vauhdikkaasti, vaikka sitä tässä kohtaa on monen vaikea kuvitella. Minulle se on itsestään selvää, niin usein olen sen jo itse kokenut.

Edessä on varmasti parempi pörssivuosi kuin kulunut, kyse on vain siitä, koska taite tulee. Virallisten ennustelaitosten perässä on turha juosta, ne jahkaavat tilastojensa kanssa myöhässä kuten aina ennenkin. 

Mutta osakeostoksille tuskin on vielä kiire, vaikka johan sieltä kohtuu- tai alehintaistakin tavaraa löytyy vaikka kuinka. Viimeiset rysäykset ovat usein kuitenkin rajuja, joten suosittelen vielä odottamaan."

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-p%C3%B6rssivuosi-askelmerkkien-mukainen-edess%C3%A4-parempi

Tuossa viimeisessä virkkeessä tosiaan suosittelen odottamaan, mutta toisaalta totean heti, että tilanne rauhoittuu ja alennustavaraa löytyy vaikka kuinka. Ja siihen ei tosiaan mennyt kahta kuukautta kuten väität. Yleinen arvio tuolloin oli, että helvettiin mennään.

Ja tässä ehtii vielä moni yhtiö tehdä uusia pohjia. 

 

Comment: 

Tämän aamun rysäyksessä siitä, että markkinat liikkuvat aika haipakkaa aina silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Ennustin muuten tämän volan nousun jo viikko sitten Pörssihaukassa, ja uudistin ennusteen tietyin varauksin tarkoilla teknisillä perusteilla monen grafiikan voimin lauantaina. Joten Pörssihaukan asiakkaille pauke ei tullut yllätyksenä. Oletin sen tosin kiihtyvän vasta viikon lopulla. Mutta kuten aina sanon, ennusteita tärkempää on analysoida tilanteet reaaliajassa.

Ja jos luulette sen tällä olevan ohi niin oletta väärässä. Trump vain laukaisi sen reaktion, joka oli joka tapauksessa tulossa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.