Positiivinen luottotietorekisteri otettaneen käyttöön v 2023

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Positiivisen luottotietorekisterin valmistelu etenee ja toteuttajaksi ja rekisterinpitäjäksi esitetään Verohallinnon Tulorekisteriyksikköä. Luottotieteorekisteri tulisi näillä näymin käyttöön kuluttajien osalta vuonna 2023.

Tällä hetekellä vuokralaisen tai velallisen maksuhäiriöistä on saanut tietoa esimerkiksi asiakastiedon palvelusta.

Muutoksen jälkeen pankit ja luottolaitokset jakaisivat enemmän ja myös positiivista tietoa asiakkaidensa luotoista ja niiden hoidoista. Tietojen jakaminen vähentää lainanantajan (tai vuokraajan) riskiä ja tämä riskin pieneneminen näkyisi toivottavasti myös laskevana tekijänä lainan hinnassa sekä helpottaisi ja lyhentäisi lainan myöntämisprosessia. Rekisteri tekisi yhteiskunnasta tehokkaamman ja kilpailukykyisemmän.

Ongelmana on luonnollisesti yksityisyys. Esimerkiksi sijoittajan työtään varten ottamat lainat ja niiden hoito näkyvät nykyistä laajemmalle joukolle. Elämästämme tulee nykyistä julkisempaa.

Lisää tietoa Oikeusministeriön selvitys positiivisesta luottotietorekisteristä  (ns. Erkki Kontkasen raportti)

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Toivottavasti positiivisen luottorekisterin suhteen voi kansalainen määritellä tiedonantokiellon, jolla voi omalta osaltaan estää suodattamisen petoskohteeksi. Asiakastiedon luottotietorekisteriin saa nykyään rahalla ostaa muutaman vuoden kestävän tietojenantokiellon, mikä minusta osoittaa silkkaa ahneutta Asiakastiedon taholta ja ylemmääräistä lepsuutta viranomaisten kuten tietosuojavaltuuten taholta. Niin kauan kuin erilaisten tilausten tekemiseen netissä ja puhelimessa riittää henkilötunnuksen antaminen ja identiteettivarkaudet rehottavat (= asianomistajarikoksia joihin yhteiskunta ei anna automaattisuojaa), pitäisi kansalaisen voida maksutta kieltää kaikista mahdollisista talouteen liittyvistä rekistereistä tietojensa luovutus. Suomessa toteutuu katastrofaalisen kehnosti EU:n tietosuojadirektiivin säännöt ja julkinen sektori on yksi pahimpia vuotajia.

Comment: 

Kyllä. Minusta on kohtuutonta, että epävirallista luottotietorekisteriä ylläpitävä yksityinen yritys laskuttaa kansalaiselta häntä koskevien tietojen rajoittamisesta. Tietosuojan nimissä tietojen luovutuskiellon pitäisi olla ilmaiseksi saatavilla ja rajoittamattomaksi ajaksi. Poliitikot voisivat hyvin päättää noin ja asia olisi sillä selvä. Ja kyse ei ole, että minulla olisi vaikeuksia luottojen kanssa, vaan halu suojautua identiteettivarkauksia ja väärinkäytöksiä vastaan. Asiakastieto ei ole mikään viranomaistaho.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.