Politiikan valuvika

Käyttäjän J.Vahe kuva

Myönnän etten ole aina osannut suhtautua politiikkaan riittävän suurella kunnioituksella. Ensinnäkään hallintoalamaiselta ei liikaa voi vaatia ja toisekseen jostain ihmisen täytyy koettaa huumoria repiä tässä karussa maassa.

Vakavasti puhuen politiikan valuvikana ovat ensinnäkin koalitiohallitukset, joissa kaikki osapuolet omivat mahdolliset saavutukset, mutta joissa epäonnistumisista ei vastaa kukaan.

Asia kertautuu siten, että kunnissa toimivat samat puolueet kuin valtiollisella tasolla sillä erotuksella, että kunnanhallituksessa ovat edustettuina kerrallaan ihan kaikki puolueet.

Kunnanhallitus pystyisi tekemään enemmistöpäätöksiäkin, mutta vahvasti epäilen, että useissa Suomen kunnissa ratkaisuja tehdään pitkälti sulle mulle – periaatteella.

Tämä näkyy mitä suurimmassa määrin esimerkiksi sosiaalitoimessa, jossa kunnissa yksityistämistä eli ulkoistamista suurella innolla on ajanut myös vasemmisto, joka eduskunnassa on asiaa protestoinut.

Yleisemmällä tasolla valtion ja kunnan epäselvä tehtävänjako näkyy siinä, että yksi ja sama poliitikko saattaa kunnassa haukkua valtiota ja eduskunnassa taas kuntien taloutta. 

Monimutkaiseksi asian tekee se, että kunnallinen itsehallinto syntyi 1800-luvulla tilanteessa, jossa Venäjän keisari ei kutsunut Suomen säätyvaltiopäiviä kokoon ja haluttiin taata harvojen päätösten syntyminen edes kunnallisella tasolla.

Kunnallinen itsehallinto menetti merkitystään jo siinä vaiheessa, kun säätyvaltiopäivät rupesivat kokoontumaan tasaisin väliajoin, sitten ne korvattiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden eduskunnalla ja lopuksi Suomi itsenäistyi.

Samoihin aikoihin valtio alkoi siirtää omia tehtäviään kunnille. Kun Takahikiän kunnassa oli kansakoulu eli nykyinen peruskoulu, se ei ole Takahikiän keksintöä, vaan eduskunnassa on säädetty laki, jota kunta on velvollinen noudattamaan tietyn kapean harkintavallan puitteissa, jota sitäkin aikaisemmin valvoivat hyvinkin tehokkaasti lääninhallitukset ja nykyäänkin vielä jossain vähäisessä mitassa aluehallintovirastot.

Suomen perustuslain isä K. J. Ståhlberg ja Urho Kekkonen (joka jälkimmäinen väitteli kunnallisoikeuden alalta) tiedostivat molemmat, että kunnallinen itsehallinto valtion antamien tehtävien ja valtion antaman tuen takia muuttui varsin teoreettiseksi asiaksi.

Kumpikin herra - siis kaksi myöhempää tasavallan presidenttiä – katsoivat, että kunnallinen itsehallinto oli alisteinen valtiolle, joka tässä tilanteessa siis oli Suomen itsenäinen valtio.

Tällaiset kysymykset eivät pohjimmiltaan ole yksinkertaisia ja tässä on se keskeisin syy, miksi minä en ole missään vaiheessa innostunut maakuntahallinnosta.

Jo vanhassa mallissa oli kaksi ja maakuntahallintomallissa olisi jo kolme kokkia sotkemassa yhtä soppaa - ja oikeastaan kokkeja on neljä, koska lopuksi on vielä kansainvälisoikeudellinen ja EU:n taso, johon myöskin vedotaan innokkaasti.

Joskus tosin epäilen, että Suomi taitaa olla ainoa maa maailmassa, joka kv. määräyksiä noin suurella antaumuksella noudattaa. Muualla niihin pyyhitään suupieli tai jokin muu soveltuva ruumiinosa.

Tuo kirjoitukseni oli tarkoitettu taustoittamaan PS:n tulossa ollutta vaalitulosta. Jos olisin Halla-aho, lähettäisin muiden puolueitten pj:ille konjakkipullon kiitokseksi avusta, RKP:lle tosin punssia ja KD:lle ehtoollisviiniä.

Ja Antti Rinne ennätti yhdessä kuukaudessa sekoilemaan enemmän kuin Sipilän hallitus neljässä vuodessa. Ihmettelen, onko Rinne riittävässä kunnossa pm:n hommaan, joka ei liene kevyimpiä.

Erikoista on sekin, että presidentti antaa selvityksen terveydentilastaan, muttei paljon aktiivisempi poliittisen vallan käyttäjä pääministeri.

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Rinteestä on sanottava, että on vaikea löytää muita yhtä huonoja poliitikkoja tästä maasta paitsi Teuvo Hakkarainen. Rinteen olis kannattanut pitää pidempi sairausloma. SDP:n kannatus laski käytännössä joka kerta hänen ollessa televisiossa. Jään kauhulla odottelemaan näemmekö todellisen punavihreän katastrofihallituksen keskustan maakuntamallilla höystettynä. Vaikea keksiä enää huonompaa seurausta näille vaaleille.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Raumalla näki -80-luvulla hyvin Sorsan ja Koiviston kannattajien välit. Työläjärvi oli koivistolaisia ja Rauman muu politbyroo sorsalaisia. Tämä jako jatkui aina Halosen ja Lipposen väleihin asti.

Harva demari haluaa muistaa, miten valitsi Ulf Sundqvistin puolueen pj:ksi. Hänen velkojensa sovittelu kiinnosti myöhemmin kovasti pääministeri Lipposta ja min. Arja Alhoa.

_________

 

Tuossa saattaa muuten olla mies, joka vielä alittaa Hakkaraisen saavutukset kansanedustajan arvokkaasta käytöksestä  http://anoturtiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260823-50-paivasakkoa-face...  

Comment: 

Juttu?

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.