Poliittiset käänteet tärkein osakekursseihin laajasti vaikuttava tekijä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kauppasota, Brexit, Hongkongin mellakat ja Italian hallitushuolet. Maailman eri kolkissa tapahtuvat poliittiset muutokset saavat aikaan yhä suurempaa hermoilua osakemarkkinoilla. Sijoittajien hermoilun taustalla ovat huolet poliittisten päätösten vaikutuksista yritysten ja kuluttajien toimintaympäristöön ja sitä myötä talouskasvuun, sanoo LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen. Talouskasvun hiipuminen voimistaa poliittisten riskien merkitystä.

- Mitä heikommassa taloudellisessa toimintaympäristössä ollaan sitä merkityksellisemmäksi poliittiset riskit muuttuvat. Tämä näkyy myös arvopapereiden hinnoissa. Poliittisen epävarmuuden merkitys osakemarkkinoilla korostuu heikomman talouskehityksen aikana, Kinnunen sanoo.

- Viime vuosina osakemarkkinoilla on tapahtunut iso muutos siinä, mikä aiheuttaa hermoilua markkinoilla.

Esimerkiksi kauppapolitiikalla on ollut ajoittain jo lähes yhtä suuri merkitys osakkeiden hintojen heiluttajana kuin rahapolitiikalla.

Etenkin Yhdysvaltain entistä arvaamattomammaksi ja aggressiivisemmaksi muuttunut kauppapolitiikka on aiheuttanut hintavaihteluita osakkeissa. Osakkeiden hintaheilunnasta kertova volatiliteetti on kasvanut sitä mukaa kun Yhdysvallat ja Kiina ovat edenneet kauppasodassaan tai Yhdysvallat ja Eurooppa ovat uhitelleet tulleillaan.

- Yhdysvallat on toimillaan vaikuttanut siihen, että kansainvälistä kauppaa säätelevien instituutioiden merkitys on laskenut. Näin myös sijoittajien ennakointikyky koskien riitojen etenemistä ja  ratkaisumahdollisuuksia on heikentynyt. Aiemmin esimerkiksi WTO on toiminut eri maiden kauppapolitiikkaa stabiloivana instituutiona, mutta nyt järjestön merkitys on laskenut ja epävarmuus kauppapolittikasta on kasvanut.

Poliittisen epävarmuuden kasvu heikentää investointihalukkuutta

Tiedemaailmassa poliittisten riskien ja osakehintojen välistä yhteyttä on tutkittu jonkin verran. 2000 –luvun alkupuolen tutkimuksissa tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että esimerkiksi merkittävien vaalien alla hintaheilunta kasvaa. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Poliittisella epävarmuudella on osoitettu olevan selvä merkitys luottamusilmapiiriin sekä yritysten että kuluttajien investointihalukkuuteen. Mitä epävarmempana kuluttajat tai yritykset ovat esimerkiksi merkittävien vaalien lopputuloksia pitäneet sitä haluttomampia he ovat olleet tekemään merkittäviä investointeja.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana talouteen vaikuttava poliittinen epävarmuus on selvästi kasvanut. Taustalla ovat muun muassa vuoden 2008 finanssikriisin pitkät varjot ja populismin nousu. On todennäköistä, että poliittisen epävarmuuden merkitys korostuu jatkossakin sijoitusmarkkinoilla, Kinnunen sanoo.

- Useat merkittävimmistä sijoitusmarkkinoiden epävarmuustekijöistä ovat poliittisia. Kauppakiistojen lopullista ratkaisua ei ole näköpiirissä, vaikka edistysaskeleita on nähty ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen osalta. Britannian EU-eron loppunäytös on vielä edessä ja esimerkiksi Italian velkaongelma ei ole poistunut mihinkään.

Kinnusen mukaan paras keino suojautua poliittiselta epävarmuudelta on huolehtia sijoitussalkun riittävästä hajautuksesta maantieteellisesti, toimialoittain ja omaisuusluokittain. "Riski ja tuotto kulkevat sijoitusmarkkinoilla käsi kädessä myös jatkossa", hän sanoo.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.