Poliittisen päätöksenteon tuloksettomuuteen ovat syynä perustuslakituomioistuin, media ja lobbarit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Poliittinen koneistomme on osoittanut tällä ja edeltävillä vaalikausilla toimimattomuutensa. Vähänkään isompia uudistuksia ei saada läpi. Tällä vaalikaudella epäonnistuivat:

 • Maakuntauudistus (tätä on eri muodoissa yritetty jo noin 15 vuotta)
 • Työmarkkinoiden toimintaa parantavat kilpailukykylait (kiky sopimuksen mukaisilla palkanalennuksilla saatiin kilpailukykyä ilman että rakenteisiin tarvitsi puuttua)

Syyt epäonnistumisiin olivat mielestäni:

 1. Huonosti toimiva ja kolmijakoisen oikeusvaltion vastainen perustuslakituomioistuimemme (=perustuslakivaliokunta)
 2. Median (lähinnä kansallistetun median) tapa nostaa esiin niitä poliitikkoja, jotka löytävät ongelmia
 3. Perustuslakimme vastainen käytäntö, jossa työmarkkinajärjestöt määrittelevät työtä ja eläkkeitä koskevan lainsäädännön

1.  Oikeusvaltion vastainen perustuslakituomioistuimemme

Perustuslain mukaisuutta valvova perustuslakituomioistuimemme (=perustuslakivaliokunta) koostuu päivänpoliitikoista, jotka istuvat toisella pallilla eduskunnassa osana jotain puoluetta. He edustavat puolueensa kantoja ja puolueensa edustajina heidät on tähän tuomarintehtävään valittu. Ei ihme että perustuslakituomioistuimessa riidellään käytännössä päivänpolitiikasta ja jarrutetaan surutta vastapuolen ehdotuksia.

Perustuslakituomioistuin kysyy neuvoa asiantuntijoilta, joilla ei ole käytännössä vastuuta vastaustensa seurauksista. Ja asiantuntijan on aina helpompi sanoa että "ongelmia on" kuin että kaikki on hyvin. Jos löytää ongelmia, vaikkapa vain pienen pieniä ja muodollisia, niin on osoittanut olevansa asiantuntija. Heidän tehtävänsä on käytännössä löytää ongelmia - siihen heidät on palkattu.

Hyvän oikeusvaltion ja työnjaon (esim. vallan kolmijako-oppi) mukaisesti tuomiovalta tulisi erottaa poliittisesta päätöksenteosta.  Näin ei ole Suomessa.

2.  Median tapa nostaa esiin politikkoja jotka löytävät muutoksissa ongelmia

Poliitikot eivät elä siitä mitä he sanovat ja tekevät vaan siitä mikä kuva heistä median kautta välietetään. Medialla on siksi kuninkaantekijän rooli suhteessa poliitikkoihin. Media loppujen lopuksi päättää kuka pärjää ja kuka ei.

Tärkeimmät poliitikkot tietävät että menestyksen avaimena on näkyvyys valtiollisessa mediassamme. He tekevät mitä tahansa jotta näin tapahtuisi. Ja jos media jotain mielipidettä poliitikoilta haluaa niin se sen myös saa.

Medialla on keinonsa saada asioita eteenpäin tai jarrutetuksi:

 • Kilpailukykyä parantava lakipaketti voidaan esimerkiksi nimetä "pakkolaeiksi". Tämä johtaa siihen että lakipaketti ei voi mennä läpi eikä sitä ajava poliitikko voi menestyä.
 • Mikä tahansa uudistus saadaan tarvittaessa näyttämään moraalittomalta kunhan esille marssitetaan riittävä määrä muutoksesta kärsiviä pieniä ihmisiä.
 • Media voi valita vastustavia "asiantuntijoita" niin paljon että mikä tahansa uudistus ja uudistusmielinen poliitikko saadaan näyttämään harrastelijalta. Aina löytyy "asiantuntija", jos luvassa on haastattelu paraatipaikalla. 

3.  Kolmikantainen valmistelu

Perustuslakimme mukaan valta kuuluisi eduskunnalle ja hallituksen tulisi eduskunnan pyynnöstä valmistella ne asiat eduskunnan päätettäväksi, jotka eduskunta katsoo tarpeellisiksi. 

Tätä rakennetta rikkovat erilaiset etujärjestöt ja lobbarit. Työmarkkinajärjestöt eivät ole ainoa paha, muitakin lobbareita on olemassa.  Mutta työmarkkinajärjestöt ovat saaneet kaikkein vahvimman otteen eduskunnalle kuuluvasta poliittisesta ja taloudellisesta päätöksenteosta. Työmarkkinajärjestöjen osittaisohjauksessa ovat olleet muun muassa:

 • eläkkeitä koskeva lainsäädäntö ja eläkevakuutusmaksut
 • työlainsäädäntö
 • työttömyydestä maksetut palkkiot ja etuudet

Osasyy tähän on se, että todellisen toiminnan perustuslaillisuutta ei Suomessa valvota. Meillä ei ole toimivaa perustuslakituomioistuinta, joka seuraisi jo säädettyjen lakien ja olemassaolevien toimintatapojen perustuslaillisuutta. Varmasti syitä on muitakin kuten se, että lobbarit saavat veroetuja ja ne saavat peittää lobbaustoimintansa taloudelliset ulottuvuudet julkisuudelta. Poliitikkoihin on mahdollista vaikuttaa kun on rahaa ja valtaa.

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Oikeastaan tärkein unohtui. Eli huonosti toimivan järjestelmän toimimattomuuden suurin syy on toimijoiden ajattelumallit. Järjestelmän tärkein tavoite ei ole tuottaa mahdollisimman hyvä lopputulos kansalaisille vaan jakaa saavutettuja etuja ympäriinsä eri etupiireille ja järjestelmän eri toimijoille. Mikään ei tule muuttumaan ennen kuin ajattelu muuttuu. Ja ajattelu muuttuu vasta, kun toimijoille on siitä hyötyä.Tämä niin sanottu "maan tapa" on todellisuudessa korruptoitunut järjestelmä joka ei muutu henkilövaihdoksilla vaan isommalla järjestelmäremontilla. Kaatunut SoTe- ja maakuntauudistus oli lähes täydellinen malliesimerkki etupiiriajattelusta, vaikka Kokoomus ja Keskusta sen olemassaolon kielsivätkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.