Poikkitieteellisyydestä sijoittamisessa

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

 

Charlie Mungeria tai jotain hänen edeltäjäänsä lainaten: ”Kun ainoa työkalusi on vasara niin kaikki ongelmasi näyttävät nauloilta.” Monille sijoittaminen on pelkkää matematiikkaa ja lukuja. Valitettavasti pelkkien lukujen tuijottaminen tuottaa usein täsmälleen väärän vastauksen. Täsmälleen oikeita vastauksia on käytännössä mahdotonta saada, koska tulevaisuus on aina epävarma eikä kaikkia siihen liittyviä seikkoja voida matemaattisesti mallintaa, vaikka monet sitä yrittävätkin. Apunaan voi käyttää mm. muiden tieteenalojen tärkeimpiä tosiasioita ja niistä muodostettuja malleja. Kirjoituksessa esittelen joitakin tosiasioita, jotka vähentävät sijoittajien väärinymmärryksiä tai lisäävät sijoittajien ymmärrystä markkinataloudesta ja sijoittamisesta. Käsittely on pinnallista.

 

Tärkeimmät mallit löytyvät enimmäkseen taloustieteen ja matematiikan lisäksi psykologiasta, fysiikasta, biologiasta, historiasta ja kemiasta. Aloitetaan neurologiasta. Sijoittaminen on pitkällä aikavälillä taitolaji, vaikka lyhyellä aikavälillä onnen osuus on suuri. Sijoittamisen voi nähdä taitona, jossa on omat pienemmät osa-alueensa, kuten arvonmääritys, kirjanpidon ja liiketoiminnan ymmärtäminen, tunteidenhallinta, jne. Taitoja kehitetään toistoilla, jotka oikein tehtyinä vahvistavat oikeita aivokytkentöjä. Väärin tehtyinä toistot kehittävät vääriä kytkentöjä. Tällöin sijoitustulokset huononevat pitkällä aikavälillä. Sijoittajan täytyy harjoitella, jotta sijoitustulokset paranevat. Mikäli sijoittaja lopettaa harjoittelun niin kytkennät haurastuvat. Warren Buffettin jokapäiväinen tapa lukea tilinpäätöstietoja tai muita taloudellisia raportteja pitää hänen liiketoiminnan ymmärryksen korkealla tasolla.

 

Jatketaan evoluutiolla. Sen mekanismit ovat lähellä markkinataloutta. Evoluutio muuttaa jatkuvasti maailmaamme. Myös markkinatalous on jatkuvan muutoksen kourissa. Enimmäkseen muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta joskus muutokset tapahtuvat yhtäkkiä. Hitaissa muutoksissa eri eliöt muuttuvat asteittain, mutta nopeissa muutoksissa monet ennen ympäristöä hallinneet eliöt häviävät.

Yritysten liiketoimintaympäristöt muuttuvat keskimäärin hitaasti, mutta välillä muutos on äkillinen. Tällöin vanhat säännöt eivät päde. Niiden mukaan eläminen tuhoaa yrityksen liiketoiminnan. Tästä esimerkkinä voidaan pitää Nokian matkapuhelinliiketoimintaa. Yritysten arvonmääritys vanhojen sääntöjen mukaan tuottaa enimmäkseen täsmälleen vääriä vastauksia. Joskus voi tuurilla olla oikeassa. Nyt monet toimialat ovat suurien muutosten kourissa. Muutosten sivuuttaminen tuhoaa tehokkaasti sijoittajien ja yritysten pääomia.

 

Ilman psykologian perusteiden ymmärtämistä on vaikeampaa huomata milloin on tekemässä todennäköisimmin pääomia tuhoavia päätöksiä. Jokaisen meistä on tiettyjen psykologisten taipumustensa uhri. Jotkut uskovat sokeasti auktoriteetteihin, toisilla egot tuottavat vääriä johtopäätöksiä omista taidoista tai ymmärryksestä, jne. Ilman psykologian perusteiden ymmärtämistä voi analysoida yrityksiä väärin. Esimerkiksi Apple on luksusbrändi ja paljon enemmän riippuvainen ihmisten mielikuvista kuin teknologian paremmuudesta. Jälkimmäinen asia toki vaikuttaa ensimmäiseen, mutta ei ole läheskään tärkein asia. Silti osa analyytikoista on enemmän kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista. Joku voi kysyä milloin ihmiset järkiintyvät, mutta nämä asiat perustuvat vuosituhansia voimassaolleisiin tosiasioihin. Ne muuttuvat vasta siinä vaiheessa, kun yritykset muuttavat toimintaansa, toimintaympäristöt muuttuvat radikaalisti tai tekoäly tekee ihmisten puolesta päätökset.

 

Historian tutkimisellakin voi oppia muutaman asian myös kansakuntien yleisestä talouskehityksestä. Sitä ymmärtämällä voi mm. nähdä, että protektionismin nousu ja muukalaisviha noin kerran vuosisadassa ovat väistämättömiä tosiasioita, kuten painovoima. Niitä vastaan on käytännössä mahdotonta taistella. Ei niitä silti tarvitse hyväksyä. Ne ovat myös aina olleet enimmäkseen väliaikaisia ilmiöitä. On tietysti olemassa pysyvästi rasistisia kansakuntia ja ihmisiä. Sijoittamisessa protektionismin nousu on hyväksyttävä ja otettava huomioon. Sen nousun taittuminen laskuun johtaa todennäköisesti sijoittajien parhaisiin vuosikymmeniin. Sitä ennen voi edessä tosin olla suuri kriisi. Lisäksi historiaa tutkimalla ymmärtää, että jokaisen maailmaa hallinneen kansakunnan johtoasema häviää ennemmin tai myöhemmin. Tämä on syytä ottaa huomioon indeksirahastosijoituksissa tai sijoituksissa niihin yrityksiin, jotka toimivat enimmäkseen maassa, jolla on valta-asema.

 

Tässä oli pintaraapaisu asiaan. Syvempi ymmärrys asiasta vaatii paljon enemmän työtä. Yksittäisten asioiden ymmärtäminen ei riitä. Asioiden liittyminen toisiinsa on myös ymmärrettävä.

 

Hyvää hellepäivien jatkoa!

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.