Pk- yritysten kannattaa hakea rahoitusta valtiolta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Rahoitusta hakevien pienten ja keskisuurten yritysten kannattaa nykyisin pankkien ja yksityishenkilöiden sijaan hakea rahoitusta julkiselta sektorilta. Valtio (Finnvera, ELY- keskukset, Business Finland,..) kilpailee tänä päivänä menestyksellisesti pankkien, rahoituslaitosten ja yksityisten sijoittajien kanssa. Pienenkin yrityksen kannattaa monasti suunnata sinne hakemaan rahoitusta.

Pankit pystyivät aiemmin arvioimaan yritysasiakkaan lainatarpeen, rahoitettavan kohteen riskisyyden ja hinnoittelivat vaaditun koron sen mukaiseksi. Nyt tämä funktio on siirtynyt osin julkisen sektorin hoitoon ja tuntuu vähitellen siirtyvän yhä enemmän. Julkisella sektorilla on selviä etuja puolellaan. Se voi tukea toimintaansa verorahalla, sen ei tarvitse hinnoitella henkilökuntansa palkkoja tarjoamiinsa rahoitustuotteisiin ja sillä on lähes rajaton mahdollisuus taata luottoja ilman että sen oma vakavaraisuus vaarantuu.

Muutoksella on pitävät ideologiset perusteet. Muutoksella varmistetaan että yhteiskunta kehittyy jatkossa paremmin valtion ohjauksessa ja kontrollissa. Rahoittamalla kohteita pystytään ohjaamaan pääomia haluttuihin tarkoituksiin. 

Lisää tietoa

 

 

Kommentit

Comment: 

Charlie Munger valitteli muutama viikko sitten haastattelussa, että toisin kuin aiemman finanssikriisin yhteydessä Berkshiren Hathawayn auttavaan puhelimeen ei ole tällä kertaa tullut puheluja. Tämän on tulkittu johtuvan siitä, että tällä kertaa liittovaltio ja FED ovat liikkeellä niin rajuilla tukirahoituksilla, mm. rajoittamaton velkakirjojen osto-ohjelma, että perinteisemmälle bisnesvetoiselle rahoitukselle ei ole kysyntää. Samaan aikaan pörssimarkkinoilla on ollut kovat ralli vaikka reaalitalouden viisarit ovat alaspäin, mikä myös kielii bisnesvetoisen riskihinnoittelumekanismin heikkenemisestä. Ollaan siis astumassa suunnitelmatalouteen ja keskusjohtoisuuteen, mistä artikkelikin kertoi. Markkinatalous on henkitoreissaan.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä kommenttiesi kanssa, mutta emme ole siirtymässä suunnitelmatalouteen ja keskusjohtoisuuteen vaan olemme jo siinä. Markkinatalouden tärkein korjausmekanismi eli luova tuho on korvattu keskusjohtoisella suunnitelmataloudella, jossa epäonnistuneiden valtioiden, yritysten ja yksilöiden ei tarvitse maksaa typeryydestään sitä hintaa mikä markkinatalouden toimiessa pitäisi. Toisin sanoen, idiootit pelastetaan aina, kun niitä on tarpeeksi uhatakseen suunnitelmataloutta. He eivät myöskään joudu vastuuseen teoistaan. Suunnitelmatalouden pelastamisen hinta myös kasvaa jatkuvasti.  Saa nähdä kuinka pitkään tätä jatkuu. Voi olla, että vielä ainakin seuraavaan pelastustarpeeseen saakka. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.