Pitkät korot vilkuttavat jo suhdannepohjaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

                         Korkojen vapaa pudotus tekee loppua

Se, joka lukee suhdanteiden ja samalla markkinoiden pohjat ja huiput riittävällä tarkkuudella, pääsee osakesijoittajana huomattaviin ylituottoihin. Pitkien korkojen eli pitkän maturiteetin valtionvelkojen korkotuotto on suhdannemittareista tunnetuimpia ja varmasti luotettavimpia. 

Korot liikkuvat käänteisesti velkakirjojen kysyntään nähden. Kun talouden odotetaan kasvavan, sijoittajat haluavat velkapapereille parempaa korkoa, koska inflaationkin pitäisi kiihtyä ja osakkeiden tarjota hyviä tuottoja. Silloin korot nousevat.

Varmatuottoisten velkakirjojen kysyntä taas kasvaa aina suhdanneodotusten pudotessa. Silloin korot laskevat.

Korkomarkkinat ovat perinteisesti suhdanteiden ennustajista taitavin, koska siellä toimivat pääomamarkkinoiden raskaimman sarjan ammattilaiset. Heillä on käytössään paras tieto ja ymmärrys.

Jenkkikorot ratkaisevat

Maailmantalouden ja pörssien suhdanteiden lukemiseen Yhdysvaltojen pitkät korot on selvä ykkönen. Yhdysvallat on johtava talous ja dollaripääomat markkinoiden voimakkain moottori.

Korkokäyrä on tärkeä osakesijoittajalle, koska pitkät korot ja osakkeet liikkuvat yhtä jalkaa. Niiden huiput ja pohjat osuvat hyvin lähelle toisiaan.

Yleensä osakkeet pohjaavat ennen korkoja, mutta joskus toisinpäinkin. Kaukana toisistaan taitteet eivät koskaan ole.

Kaikki osakkeet eivät toki liiku korkojen tahdissa, mutta indeksit ja ennen kaikkea sykliset yhtiöt hyvinkin tarkasti. Se pätee ällistyttävän hyvin eri maiden ja toimialojen osakkeisiin. 

Pitkien korkojen tulkintavoima paljastuu jo vertaamalla korkokäyrää Yhdysvaltojen tärkeimmän osakeindeksin SP500:n osakekohtaisten tulosten muutoksiin – jotka taas määrittävät indeksin liikkeen. Pitkien korkojen nousut ja laskut kulkevat amerikkalaisyhtiöiden tulosten kanssa liki käsi kädessä, usein jonkin verran laskukausia ennakoiden.

Pari viime vuosikymmentä osoittavat sen hyvin, joskin suhde kyllä ulottuu paljon pidemmälle.

Korot liikkuvat suhdanteiden mukana, yleensä hiukan ennakoiden

Korkokäyrän huiput ovat olleet 2000 alussa, keväällä 2007, keväällä 2010, keväällä 2014 ja syksyllä 2018. SP500:n tulospiikit ovat hiukan korkopiikkien jälkeen. 2010 tulokset eivät tosin pudonneet, mutta pörssit kuitenkin niiasivat voimakkaasti samaan aikaan korkojen kanssa. Tulostaantuma tuli vasta 2011 eurokriisin yhteydessä, ja tuolloin pörssit sukelsivat kunnolla – etenkin Euroopassa laskumarkkina oli syvä.

SP500:n tulokset (keltainen käyrä) ja itse indeksi (sininen käyrä) ovat elimellisesti kytköksissä.

Korkomarkkina ei ole suoranaisesti sidoksissa pörssiyhtiöihin, mutta suurimpien yhtiöiden tulokset indikoivat koko talouden tilaa. Selkeimmin korkojen ja osakkeiden suhde näkyy tietysti suoraan indeksigraafeista.

Korkokäyrän taitteet osuvat aina lähelle pörssien vastaavia

Ja vaikka Yhdysvaltojen pitkät korot lähtökohtaisesti heijastavat kotimaansa suhdanteita, Amerikan merkitys maailmantaloudelle ja finanssimarkkinoille on niin suuri, että suhde pätee tarkkaan vaikkapa Euroopan suuryhtiöiden Eurostoxx50 – indeksiin.

Vielä piikkejä paremmin osuvat yksiin korkojen ja osakkeiden pohjat. Se on osakkeita ostavalle tärkeä havainto.

Jenkkokorkojen dynamiikka toimii myös Atlantin tällä puolen

Muun muassa metsäyhtiömme ovat kulkeneet aika lailla mallin mukaan. UPM:n kurssi piikkasi syyskuun lopussa 2018 – jokseenkin täsmälleen samaan aikaan USA:n pitkien korkojen kanssa. Mutta varsinkin pohjat ovat tulleet samaan aikaan jo kymmenen vuotta.

Metsäsektori heiluu maailmantalouden mukana niin Suomessa kuin muualla

Pieniä heittoja toki on, vaikka malli pääpiirteissään istuisi. Wärtsilän pudotus alkoi jo 2017 puolella, mutta pääpiirteissään sen kurssi liikkuu pitkien korkojen mukana. Sen edellinen pitkä vaisu jakso oli keväästä 2014 kesään 2016. Pitkät korot laskivat jokseenkin saman ajan.

Varsinkin korkojen nousu osuu perinteisesti yksiin Wärtsilän nousumarkkinan kanssa. Edellinen nousumarkkina alkoi tasan samaan aikaan, kuten kaikkiaan Euroopan indeksien nousu. Yhdysvalloissa pörssitaite tuli jo helmikuussa eli vajaa puoli vuotta aiemmin.

Wärtsilä on konepajana klassinen syklinen

Nordean osake on liikkunut hyvin yhtäläisesti Wärtsilän kanssa. Ja myös Nordean pohjat osuvat hyvin tarkasti pitkien korkojen pohjiin.

Nordea kuten kaikki pankit ovat syklisiä ja riippuvaisia markkinoiden liikkeistä

Listaa voi jatkaa loputtomiin. Vaikkapa amerikkalainen suurpankki Wells Fargo, yksi Warren Buffetin rakkaimmista osakkeista, kuuluu myös porukkaan.

Warren Buffetin suosikkiosake noudattaa samaa dynamikkaa

Kaikki osakkeet eivät tietenkään kulje samalla kaavalla, mutta syklisille se on erittäin ominaista. Se ei ole sinänsä uutinen kokeneille sijoittajille – eikä tee urakasta kenellekään helppoa. Korkojen liikkeet vaativat samaa tulkintakykyä kuin muidenkin instrumenttien.

Pohja ei ole kaukana

Pörssihaukan teknisen analyysin mukaan pitkien korkojen pohja ei ole kaukana ainakaan määrällisesti. Se ei silti mitä suurimmalla todennäköisyydellä tarkoita, että edessä olisi niiden vauhdikas marssi ylös noususuhdannetta heijastaen. Luultavasti pitkät korot matelevat vielä aikansa.

Indikaattorit lähtevät normaalisti nousuun ennen kuin itse kurssikäyrä, eikä siitä vielä näy merkkejä. Mutta oleellisempaa etenkin pitkän aikavälin sijoittajalle on osua lähelle markkinoiden pohjaa.

Lukemattomat pohjamutaan hakatut sykliset ovat tehneet viime viikkoina kovia rykäisyjä ylös, niin Helsingin pörssissä kuin muuallakin. Teknisin perustein se on ollut odotettavissa, koska nuo yhtiöt ovat olleet rajusti ylimyytyjä eli pudotus on kuumentunut yli äyräiden. 

Näin aina käy markkinoiden pohjilla, kun pessimismi hallitsee sijoittajia. Mutta suuri raha jo siirtyy osakemarkkinoille haalimaan halpaa tavaraa.

Jossain markkinataite sitten aina tulee, ja ne voivat olla rajujakin. Ja monen monen osakkeen taite ajoittuu tälläkin kertaa lähelle pitkien korkojen pohjaa.

Hyvää viikonloppua!

Juttu on kooste sijoittajasivusto Pörssihaukan maksullisesta materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

artikkeli.

Jenkkejä lukuunottamatta osakkeet ovat olleet  pitkälti laskussa 2018 alusta alkaen.

Toivoisin kyllä vielä pientä droppia ennen ennustamaasi pohjaa. Targettina olisi XLNX (90$), GOOGL (1150$), Epiroc A (91 SEK), WAT (180$) ja TMO (230$) ja miksei ANSS (140$).

Comment: 

Laskua on pukannut, mutta alueelliset, sektori- ja yhtiökohtaiset erot ovat huimia. Pörssihaukan suositusyhtiöistä monet on ATH:ssa, jotkut monen vuoden pohjassa - ja siksi juuri listalle päässeet. Odotuksena pudotuksen kääntyminen nousuksi, jossain kohtaa.

Sykliset on jenkeissäkin tulleet yhä alas, nekin, joita itse vaanit. Rockwell kävi jo talven pohjissa. Xilinx korkkasi satasen, 3M on kohta jo 2016 tasolla. Jne. Alkaa kohta maistua...

Käyn läpi Pörssihaukassa asiakkaiden vinkkejä ja toiveita mahdollisuuksien mukaan, ainakin TA:n teen, vaikka yhtiö ei suosituslistalle yltäisi. 

 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

"Jos Jukka 17 a kirjoittaa omalla nimellään, kyseessä on mamu."

Toimitukselle: Piksussahan ei juuri moderoida keskusteluja, mutta pitäisikö johonkin raja vetää, vaikkapa rasismiin?

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.