Pikakommentti Nokiasta

Käyttäjän J.Vahe kuva

Inderes on paheksunut somen vaikutusta Nokian kurssiin. Kieltämättä, JOS tuo selittää kurssinousun, kuten Inderes antaa ymmärtää, niin onhan se erikoista.

Toisaalta laskujeni mukaan ainakin neljä pankkia (Nordea, SEB, H-banken ja Danske) ovat nostaneet parissa päivässä Nokian suositusta / tavoitehintaa, esim. Danskella se on 4,4 euroa eli 10 % yli tämänpäiväisen kurssin klo 11.

Eli kun ns. tavalliset ihmiset ovat jotain mieltä, he ovat väärässä, mutta pankki saa "analysoida" mitä hyvänsä?

Ja sittten on sekin, että pankin X työntekijä myönsi minulle kahdenkesken, ettei tavoitehintaa vain lasketa premisseistä, vaan kyllä sitä myös sopeutetaan pörssikurssiin...

Tuon mukaan osakkeen kallistuminen johtuisi paljolti siitä, että Nokian kurssi on jäänyt lähintä verrokkia Ericssonia jälkeen. Tuntuisiko loogisemmalta?

 

Kommentit

Comment: 

> ainakin neljä pankkia (Nordea,
> SEB, H-banken ja Danske) ovat
> nostaneet parissa päivässä
> Nokian suositusta

Olemme sosiaalistuneet laumaeläimeksi niin vahvasti, että on vaikea ymmärtää, että ilmaista tietoa ei ole olemassa. Mieluummin menemme lauman mukana kuin etsimme oikeaa tietoa, vieläpä näkisimme siitä vaivaa ja itse maksaisimme kustannukset.

Tämän ilmiön tulosta on esimerkiksi äänestys-tiede; ilmiö, jossa tieteellinen totuus kerrotaan olevan se, mistä 98% tiedemiehistä on samaa mieltä. Perinteinen tiede sanoi, että tieto on väärä, jos yksikin todiste ei sopinut malliin.

Näistäkin suosituksista, ilmaisista neuvoista, on joku maksanut jollekin ja lisäksi siitä, että palkan edestä toimivat ihmiset jakavat tätä “tietoa” eteenpäin.

Tällainen tieto voi edistää vain alkuperäisen keksijänsä tavoitteita.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä, ei tuo somekeskustelu tätä ilmiötä ole aiheuttanut kuin pieniltä osain vaan Nokian krooninen aliarvostus. Onhan se tuottanut niin monelle pettymyksiä vuosien varrella. Minäkin myin omani pois kaikki jo 10 vuotta sitten enkä uskonut sitä enää ostavani.

Nyt kun Lundmark tuli tj:ksi ja marraskuun tulosvaroituksen jälkeen ostin kuitenkin sitä taas alle 3 eurolla ja toistaiseksi näyttää hyvältä.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

On totta, että Nokia on saanut aiheellisesti paljon kritiikkiä täälläkin ei-IFRS tilinpäätöksistään.

Itseäni on vain vaivannut se, että jonkunhan 5g -verkon pitää toimittaa - ja kilpailtuna tarjouksena.

Itse olen Nokiasta maksanut peräti 3,5 euroa keskimäärin, mutta kyllä nyt pottia ohensin, sillä luottamus ei ole minullakaan taivaissa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Minulla ei ole ollut varmaan kohta kahteenkymmeneen vuoteen Nokia osakkeita eikä luottamusta Nokia yrityskulttuuriin.  Lundmarkkiin tutustuin silloin kun hän oli Nokialla eikä minulle syntynyt kyllä silloin luottamusta häneenkään. Voi olla että olin silloin väärässä.  Mutta en ole vieläkään ostanut Nokia osakkeita. Niin tiukassa on tuo epäluottamukseni Nokia yrityskulttuuriin.

Yritys voi muuttua viidessä vuodessa aivan toisenlaiseksi. Tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että yrityksen sisälle perustetaan uudella tyylillä toimiva liiketoimintayksikkö, jossa on uudet, yrityksen ulkopuolelta palkatut johtajat ja työntekijät. Myös yritysoston kautta on mahdollista saada terveellä asenteella varustettu porukka.

Mutta jo keski-ikään varttunutta yrityksen henkilökuntaa on vaikea muuttaa. Jos asenteet ja toimintatavat ovat tietyn laiset niin ne useimmiten myös pysyvät sellaisina. Koko organisaatio vaistoaa yrityksen suhtautumistavat ja toimintatavat tulevat varmasti kaikille tutuiksi. Niistä tulee osa uusienkin työntekijöiden käsitystä siitä miten tulee toimia. Siksi yrityskulttuurin vähittäinen muuttaminen on niin kovasti vaikeaa. Kauniit puheet eivät auta. Sääntöjä muuttamalla se on mahdollista, mutta se vie aikaa.    

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

En tiedä, miten hyviä tutkimuksia yrityksen käännekohdista on tehty. Hyvin helppo ja läheinen esimerkkipari ovat samalta alaltaTokmanni ja Stockmann. Tokmanni muutti kurssiaan parissa vuodessa; Stockmannilta se ei ole onnistunut vuosikymmenissäkään. Ko. tapauksessa lienee selvää, että Stockmannilta on puuttunut nöyryys sekä työntekijöiltä että johdolta.

Samaa oli Nokiassa. En ITC-alaa tunne vähääkään, mutta kun Nokia tyrmäsi Applen kosketusnäytön: ei toimi sateella, ei auringonpaisteessa ja akku on aina tyhjä, en uskonut, että Apple toisi täysin toimimattoman puh:n markkinoille. - Toki sitäkin kehittää piti. 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Varsinkin eilen jenkeissä nähty liike Nokian kohdalla oli täysin posketon. Yli 90%:n nousua ei mitenkään olisi syntynyt ihan vain jonkinlaisesta äkillisestä heräämisestä todellisiin fundamenttinäkymiin. Kunnon selitystä ei voi hakea muualta kuin sieltä somesta, niin järjetöntä kuin se onkin.

En ole nyt näihin analyytikkoarvioiden muutoksiin perehtynyt, mutta analytiikoilla on myös toisinaan tapana peesata kurssimuutoksia.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.