Perintö kannattaa antaa etukäteen

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Miten ja milloin kannattaa antaa perintöä? Kannattaako antaa ennakkoperintöä (lahjana) jo perinnönantajan eläessä?

Oleellisinta on lahjan/perinnönsaajan tilanne. Jos perinnönsaajat rakentavat omaa ja perheensä elämää ja tarvitsevat kohtuullista perusvaurautta asuntoon, opiskeluun ja mahdollisten lastenlasten elämään niin vastaus on selvä. Kannattaa antaa ennakkoperintöä (lahjaa) sen verran kuin näyttää tilanteeseen nähden järkevältä. Perinnönantajan ei kuitenkaan kannata vaarantaa oman elämänsä turvaa sillä vain omilla jaloillaan seisovista vahvoista isovanhemmista ja tädeistä ja sedistä on kestävää hyötyä jälkipolville.

Taloudellisessa mielessä ennakkoperintö (lahja) kannattaa jakaa niin pitkälle ajalle kuin mahdollista. Huonoin vaihtoehto on jättää perintö kokonaan perinnönjaossa jaettavaksi. Miksi näin? Syy on verotuksellinen. Kolmessa vuodessa voi  ilman veroseuraamuksia antaa 4999€  ja verot pysyvät selvästi alle 10% tasolla aina 25000€ lahjaan saakka. Lahjoja voi antaa kolmen vuoden välein ilman että veroprogression korkeammat veroasteet tulevat käyttöön.

Eräs tapa tukea nuoria on kustantaa perinnönsaajien päivittäisiä käyttömenoja, ruokaa ja vaatteita. Lastensa tai läheistensä elämisen kustantaminen ei kuulu verotuksen piiriin niin kauan kuin toiminta pysyy kohtuuden rajoissa. Lapset saavat monissa perheissä pientä kuukausirahaa, vanhemmat maksavat lastensa pieniä hankintoja ja joissakin perheissä vanhemmat ovat antaneet lastensa käyttöön jopa maksukortin pieniä menoja varten. Missä kulkee raja verotettavan lahjan ja pakollisten elämismenojen kustantamisen välillä? En usko että tätä rajankäyntiä on tarkalleen tehty, mutta on luultavaa että raja kulkee jossain muutaman sadan euron kuukausittaisten ostosten kohdalla. 

Ennakkoperintö ja lahja vaikuttavat lahjan saajan aikanaan saamaan perintöön. Omille rintaperillisille annettu lahja katsotaan aina ennakkoperinnöksi ellei lahjan antaja testamentissaan muuta ilmoita. Tämä on muiden rintaperillisten kannalta oikeudenmukaista. Jos yksi rintaperillinen saa perintöään lahjaksi niin muut hyötyvät saman verran sitten myöhemmin. Tämän säännön turvin lahjan voi huoletta antaa vain sille perilliselle, joka sitä etukäteen tarvitsee. Muut tulevat hyvitetyksi jälkeenpäin. Perillisiään kohtaan kannattaa kuitenkin aina olla mahdollisimman tasapuolinen. Yhtä perillistä suosiva kohtelu rikkoo yleensä perillisten välit. Ihmisten väliset välit ovat rikkoutuessaan kuin posliiniastioita. Niitä ei voi säröttä korjata eikä niitä aina edes korjata.

Lisää tietoa:

Kuvan lähde:  pixabay / lahja

 

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.