P/E luvun avulla hyviin osakevalintoihin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Miten pääsen P/E tunnusluvun avulla hyviin osakevalintoihin? P/E tunnusluku on tärkein tunnusluku, mutta sen käyttö vaatii taitoa.

Kannattaa tarkastella P/E luvun käänteisarvoa, "Earnings/Price %" lukua, joka kertoo kuinka monta prosenttia tulostuottoa yritys generoi pörssiarvolleen. Tämä on yhtä kuin sijoittajan prosentuaalinen tulostuotto pörssipääomalle. 

Raaka P/E luku on harhaanjohtava. Esimerkiksi P/E arvo 1000 kertoo että yritys tuottaa 0,1% tulostuottoa. Sykliselle, suhdannekuopan pohjalla olevalle yritykselle tämä voi olla aivan siedettävä arvo. P/E arvo -1000 on melkein sama asia. Se kertoo että yritys tuottaa -0,1% tulostuottoa. Käänteisarvo E/P (%) antaa sen sijaan sijoittajalle paremman kuvan yrityksen tilanteesta.

Vielä jalostuneemman arvion yrityksen tulostuotosta saa, kun seuraa tulostuoton pidemmän aikavälin aikasarjaa. Piksu analyysit sivulle on koottu useimpien suomalaisten pörssiyritysten tulostuottojen aikasarjat. Aikasarjoista näkee onko heikon tulostuoton syynä (liian?) korkea pörssiarvo vaiko suhdanneluonteinen tulosnotkahdus.

Piksu aikasarjoihin on liitetty mukaan harmaalla värillä sellainen tuloskehitys, joka perustelee nykyisen kurssitason, kun tuottovaatimus on 4,5%. Jos uskoo että yritys kykenee hahmoteltuun tulostuottoon taikka parempaan, niin silloin se on P/E mielessä järkeävä sijoituskohde. Jos taas epäilee yrityksen kyvykkyyttä hahmoteltuun kehitykseen, niin yrityksen osakkeet kannattaa P/E tarkastelun perusteella hylätä.

Oheiseen kuvaan on koottu muutama hyvää tulostuottoa generoiva pörssiyhtiö. Tulostuottomielessä nämä ovat hyviä valintoja. Tulostuotto ei ole kuitenkaan ainoa kritteeri. Kaikissa hyvää tulostuottoa generoivissa on ollut sijoittajien mielestä jotain ongelmaa, joka perustelee alhaisen pörssiarvon. Näistä kuvan yrityksistä esimerkiksi Nordea ja Alandsbanken kärsivät siitä että sijoittajat ovat huolissaan mahdollisista  luottotappioista, joita korona voi vielä aiheuttaa. Sammon osalta ollaan huolissaan sen tekemistä yrityskaupoista, Kemira ei ole juurikaan kasvanut ja Fortum:lla on Venäjä riskiä sekä huolta Uniper omistuksen näkymistä. Tulostuottoa vuodesta toiseen takovat, alhaisen P/E luvun yritykset, ovat huolista huolimatta usein hyviä pitkällä tähtäimellä. Kasvu saattaa olla heikkoa, mutta ruhtinaalliset osingot korvaavat kasvun.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.