Pari varoittavaa sanaa Nesteestä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Energiajalostaja Nesteen sinänsä vahva tulos otettiin vastaan euforialla. Hyvinhän yhtiö on pärjännyt, ja suuri rooli siinä on uusiutuvilla polttoaineilla. Niistä on tullut Nesteen muurinmurtaja, jotkut puhuvat jopa uudesta Nokiasta.

Energiasektori ja jalostajat varsinkin ovat perinteisesti olleet suhdanneherkkä ala jos mikä. Nesteenkin liikevaihto ja tulos ovat heitelleet suhdanteiden mukana takavuosina niin rajusti, että pitkään salkkuun en ole sitä vuosiin edes harkinnut. Sykliseen sijoittamiseen se on toki ollut positiivinen mallitapaus sen hallitseville.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=NESTE

Minulle silmään pistää Nesteen raportissa pari vähemmälle huomiolle jäänyttä seikkaa. Uusiutuvien polttoaineiden marginaalit eli suhteellinen voitto ovat nyt historiallisen korkealla. Sen pitäisi kyllä antaa shampanjapullojen poksauttelun sijaan miettimisen aihetta ainakin osaketta parasta aikaa tankanneille.

Marginaalit ovat aina tuloksissa kaikkein vaarallisin elementti, koska noustessaan ne kiskovat ylös myös osakekurssia, vaikka marginaalit eivät voi mittaansa enempää leventyä. Kannattavuudella on rajansa, ja se koskee etenkin syklisiä yhtiöitä. Siitä on kokemusta Nesteenkin osalta takavuosina ihan riittävästi.

Syklisille on ominaista, että suhdanteiden mukana liikkuvat sekä liikevaihto että kannattavuus. Neste on ollut tästä oikea paraatitapaus aiemmin. Tästä näkökulmasta on vähän vaikea uskoa tilanteen oleellisesti muuttuneen.

Nesteen liikevaihto on yhä kymmenen vuoden takaisella tasolla, ja kannattavuus on heitellyt syklisten tapaan todella rajusti. Sama pätee osinkoon. Biopolttoaineet voivat olla pysyvästi tehneet Nesteestä jonkin sortin kasvuyhtiön takavuosiin verrattuna, mutta tuskinpa niidenkään osalta energiasektori on muuksi muuttunut syklisyyden osalta. Tämä ei ole pirujen maalailua, vaan kokemuspohjainen realiteetti. 

Kun marginaalit ovat historiallisen korkealla, kuinka todennäköistä on niiden pysyminen tuolla tasolla suhdanneherkällä alalla? Aika epätodennäköistä, jos historiaan voi hitustakaan luottaa. 

Näissä asiossa tuppaa isolta osalta sijoittajia pettämään tilannetaju, kuten talouskasvun suhteen. Kun kaikki näyttää maksimaalisen hyvältä, taite ei ole tavallisesti kaukana. Huippumarginaalit ovat olleet perinteisesti syklisten kohdalla hälytyssireeni, pohjamarginaalit taas ostosignaali.

Aika näyttää, onko tässä tapahtunut Nesteen kohdalla oleellinen muutos biopolttoaineiden ansiosta, mutta itse olisin aika hämmästynyt. Eikä Nesteen uusiutuvien liikevaihtokaan ole kasvanut riehumalla.

Epäilemättä yhtiön pitkän aikavälin trendi on nouseva. Mutta kun perinteisesti vahvasti syklisen yhtiön P/E-luku paukkuu päälle kahdenkymmenen ja osinkotuotto on sekin alle kolme prosenttia, kaikki mahdollinen hyvä on jo osakkeen hinnassa.

Nesteen kohdalla pätee myös sama kuin kaikkien harvojen isompien suomalaisten kansainvälisten yhtiöiden. Kun tämäntapaisista yhtiöistä on Helsingin pörssissä huutava pula, ne jonkinlaista parempaa kasvua osoittavat hinnoitellaan aika holtittomasti.

Wärtsilä ja Cargotec olivat vastaavan hypen kohteina vasta äsken, mutta todellisuus tuli vastaan. Ja se on kalliille syklisille usein karu, tai ainakin niihin väärään hintaan sijoittaneille. En enempää povaile, mutta enpä itse koskisi Nesteeseen tällä hintatasolla.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

tarinoitu.

Nessun tulos taisi olla riipuvainen polttoaineiden ostohinnasn ja myyntihinnan erotuksesta. Molemmat määräytyivät markkinoilla, eli hinnoitteluvoima nolla.

Itse pidän huomattavasti enemmän MMM, MSFT ja JNJ tyylisistä firmoista, joissa tulos kasvaa tasaisesti vuodesta toiseen. Noissa pienen ylihinnan maksaminen ei ole iso ongelma, toisin kuin Nessussa.

Comment: 

Kiitos

Syklisetet ovat hankalia pitkässä salkussa ylös ja als mennään 

Toki trendianalyytikkona pidän syklkiisiä sinänsä hyvänä kohteena mutta ne eivät ole helppoja 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.