Pari opetusta kuolleen kissan pompusta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinakatsaukseni jälkeen ja miksei laajemminkin markkinoilla sentimentti tavan mukaan pyörähti nurinniskoin, kun pörssit ankaran paniikin päätteeksi ja vastoin yleistä odotusta kiskaisivat kunnon kp-trendin ylös. Nyt jo mm. aktiivinen lukija Jukka arvioi minun hutaisseen pahan hudin, koska alunperin odotin pohjia kevään korvalle suurinpiirtein.

Kuten jo heti vuodenvaihteessa sanoin, odotinkin keskipitkän trendin kääntyneen ja pidin mahdollisena saman tien, että markkinan pohja oli siinä. Mutta missään nimessä varmana en sitä pidä. Tämä tammirallin reippaus ei sitä vielä itsessään todista. Sellaisen automaattisen johtopäätöksen tekevä reagoi omiin helpottuneisiin tunteisiinsa, ei tekniseen analyysiin ja historiaan.

Rajuja pudotuksia seuraa aina rajuja korjausliikkeitä, se on normi. Siitä ei vielä voi päätellä mitään. Tällaisia tilanteita on markkinahistoria pullollaan.

Viikkografiikasta, joka on tähän tarpeeseen paras, näkyy selvästi, kuinka korjausliikkeet eli kuolleen kissan pomput ovat olleet hurjia pahojen sukellusten päälle, mutta ne eivät ole merkinneet silti vielä markkinan pohjaamista. Teknokuplan taituttua seurannut laskumarkkina sisälsi Russell 3000 indeksissä peräti kuusi yli kymmenen prosentin kp-trendiä ylös ennenkuin markkinan pohja lopulta jäi taakse.

https://www.tradingview.com/symbols/RUSSELL-RUA/

Kyse oli todella pitkästä laskumarkkinasta, mutta kertoo nyt kuitenkin, ettei ensimmäiseen reippaaseen paniikin jälkeiseen nousurallin kannata sokeasti luottaa, jos ostoksille aikoo. Eikä varsinkaan siinä kohtaa, kun se on jo posottanut noin kuukauden.

Finanssikriisissä vastaavia yli kymmenen prosentin korjausliikkeitä eli kuolleen kissan pomppuja oli kolme ennen lopullista pohjaa. Viimeinen niistä alkoi marraskuusssa ja loppui tammikuun alussa. Sen huipusta, noin 550 pisteestä, indeksi sukelsi parissa kuukaudessa 380 pisteeseen, aika tarkkaan 30 prosenttia. Siis parissa kuukaudessa. Sama oli tahti muissakin indekseissä osapuilleen.

2010 sisälsi kolme kuolleen kissan pomppua yli kymmenen prosentin nousua ennen lopullista pohjaa, ja se ensimmäinen varsinainen nouseva kp-trendikin taittui vielä lähelle pohjaa seuraavassa laskevassa kp-trendissä.

2011 yli kymmenen prosentin kuolleen kissan pomppuja oli taas kolme ennen pohjaa, ja tuolloinkin vielä kerran liki pohjat testattiin sen jälkeen laskevassa kp-trendissä. Euroopassa uudet pohjat vielä korkattiinkin tuossa kp-trendissä kesän korvalla.

Yleensä kuolleen kissan pomput kestävät aika tavallisen kp-trendin verran, kuukauden pari. 2015-2016 laskumarkkinassa pisin niistä kesti lokakuusta alusta marraskuun loppuun, mutta niin vain alas vielä tultiin seuraavan kahden kuukauden aikana parikymmentä prosenttia.

Joten ei kannata ihan annettuna ottaa, että pohjat olivat jo jouluna. Mahdollista se toki on, mutta odotan kyllä tosiaan vielä droppia, ja se voi olla aivan hyvin kunnollinenkin rysäys kyseisten laskumarkkinan loppujen tapaan.

Teknisen perusteen sille antavat monet pitkät indikaattorit, jotka ovat edelleen tanakasti laskuasennossa. Eivät ne siitä hetkessä taitu ylös. Ja yleensä kun ne ovat yhä tiettyyn suuntaan, alas tai ylös, pysyvää niille vastakkaista liikettä ei kannata kauheasti odottaa ilman, että heilunta on ajoittain reipasta.

VIX on nyt oskillaattorien pohjassa, mutta ei se siellä ikuisesti pysy – vaikka piikin uskon jääneenkin taakse. Mutta on hyvä tietää sekin, että VIX piikkaa yleensä jo ennen laskumarkkinan loppua. Viimeisessä pudotuksessa se ei tee enää uusia ennätyksiä, vaikka kurssit tekevät uudet pohjat. Se onkin jo aika varma merkki siitä, että markkinan pohja on sitten siinä.

Joten se markkinan pohjaaaminen vasta seuraavan kp-trendin tullessa alas on vielä aivan mahdollista. Sijoitttamisessa ei kannata hötkyillä.

Kommentit

Comment: 

En todellakaan ostaisi nyt, koska eiköhän tästä vielä halvemmallakin saa.

Jos mennään joulun pohjien alle niin hienoa. Itse asennoidun siihen, että ei mennä. On parempi ostaa laatua järkevään hintaan kuin jäädä täysin kelkasta.

Oma ostoslista:

ROK 146$

DIS 106$

PAYX 63$

Comment: 

Moi Heikki, kiitos hyvistä kirjoituksistasi täällä Piksussa. Onko joku mailiosoite, josta voin kysellä lisätietoa tuosta maksullisesta sijoituskirjeesta? Tai onko sillä oma webbisivu

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kiitos kommenteista,

ja kiitos Tuukalle kiinnostuksesta - sille tulee oma nettisivu, jota valmistellaan parhaillaan, minulla on sitä hoitamassa tekninen konsultti ja itse väsään materiaalia hiki hatussa, sinne tulee ajattomaksi tarkoitettua tavaraa ja päivittäispohjalta ilmestyvää lehden tapaan. Markkinakatsaukset ja isommat muut jutut kuten yhtiöanalyysit varmaan tulevat aina viikonloppuisin.

Homma etenee tällä haavaa ongelmitta, joten sen odotan olevan pystyssä muutaman viikon sisään. Laitan tietysti viestiä Piksuun, ja mahdollisesti pysyvän mainoksenkin.

Comment: 

Kiitos Jukka, olen tätä kyseistä arvioijaa seurannut ajoittain, ja hänhän käyttää samanlaisia lähestymistapoja teknistä analyysia myöten. Muutamissa asioissa olen täsmälleen samaa mieltä, kuten siitä, että likviditeetin väheneminen näkyy ensin reunamarkkinoilla. Näinhän on käynytkin, ensin sukelsivat kehittyvien markkinoiden osakkeet, kun dollari alkoi vahvistua eli rahat siirtyivät USA:han. Se on tyypillistä laskumarkkinalle.

Siitä olen kuitenkin eri mieltä, että laskumarkkina olisi alkupäässä, vaan loppupäässä. Mutta kyse on minusta siitä, onko tässä vielä droppia tiedossa ja missä mitassa, ja tietysti minne asti.

Itse en halua käyttää noin mittavaa teknistä aineistoa, koska ne eivät alaa tuntemattomalle avaudu. Toimittajana olen oppinut ytimekkyyteen, eli sisällön pitää aueta muillekin kuin spesialisteille. Siksi en käytä teknistä kuvastoakaan. 

Mutta sen verran noistakin grafiikoista esimerkiksi on ilman varsinaista TA-kokemustakin helppo nähdä, että kun esimerkiksi pitkät liukuvat keskiarvot ovat alaspäin, eivät kurssitkaan rajuja nousuja tee ilman, että ne tulevat välillä aika raikkaasti alas - siinäkin tapauksessa, että pitkä trendi alkaa pikapuolin taittua.

Tämä on tosiaan keskeinen peruste sille, etten odota tällaisen nousuhuuman kestävän ilman että välillä tullaan reippaasti taas alas. Vaikka nyt laskun sinänsä en usko tosiaan enää kauan kestävän. Ja trendit toimivat joka tapauksessa kaikissa markkinaoloissa. Kp-trendit kestävät aikansa, vaikka saattavat määrällisesti laimentua verrattuna hurjaan heiluntaan

Ja ennen pitkää ne niin tekevät. Mutta onko se aika vielä, sitä on tietysti varmaksi vaikea tietää, mutta noin rajujen pudotusten jälkeen se tosiaan hetken tuppaa ottamaan. 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Noiden pitkien indikaattorien ja kurssien suhde oli myös syy siihen, että jo vuosi sitten kyllä arvioin suhdanteen ylikuumentuneen, mutten silti odottanut reipasta liikettä kuin vasta syksyllä tai talvella. Koska niin on aina ennenkin ollut. Kun pitkät indikaattorit ovat vielä ylös ja vasta tekemässä taitetta, eivät kurssit hetkeen isoja liikkeitä toiseen suuntaan tee. Se vie aikansa.

Sama pätee toiseen suuntaan. Se on markkinoiden ja talouden dynamiikkaa ollut aina.

Tietyt indikaattorit ovat kuitenkin hyvin tehokkaita lukemaan noita taitteita hyvissä ajoin, mutta kaikki vie silti aikansa. Ja indikaattorien tulkinta vaatii kyllä rutkasti kokemusta jo siksi, että suhdanteet ja pitkät indikaattorit liikkuvat niin hitaasti. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.