Pankkikriisien keskimääräinen kesto on neljä ja puoli vuotta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Velkakriisin jatkuva venyminen tuskastuttaa eurooppalaisia, myös suomalaisia, vaikka meihin vaikutukset kohdistuvat etupäässä välillisesti. Historian valossa velkakriisin venyminen ei ole yllätys. Talouskriisien maailman arvostetuimpiin kuuluvat tutkijat Kenneth Rogoff ja Carmen M. Reinhart ovat havainneet, että toisen maailmansodan jälkeisten pankkikriisien keskimääräinen kesto on ollut neljä ja puoli vuotta, kun mittarina pidetään kansantuotteen ja työttömyyden palaamista kriisiä edeltäneelle tasolle. Pohjoismaiden kokemat pankkikriisit 1990-luvulla osuvat hyvin tähän keskiarvoon.

Joka toinen pankkikriisi on aiheuttanut  kaksoistaantuman, joten nyt koettu notkahdus tallaa siltäkin osin tavanomaista latua. Yleensä kaksoistaantuman jälkimmäinen puoli on lyhyempi ja loivempi, ja näin näyttää käyvän tälläkin kertaa – paitsi niissä Euroopan maissa, joissa velkakriisi on pahin. Suomessahan tilanne on paljon parempi kuin Välimeren maissa, tai 1990-luvulla.

Positiivinen puoli tilanteessa on myös se, että tuo historiallinen keskiarvo alkaa olla kasassa, sillä kriisi alkoi jo vuonna 2007 Yhdysvalloista. Siellä talouskasvu ja työllisyystilanne ovatkin jo selvästi parantuneet. Yhdysvaltojen suhdanteet ovat perinteisesti olleet ratkaisevia koko maailmantaloudelle, joten senkin suhteen pahimman pitäisi olla takana, vaikka Yhdysvaltojen merkitys maailmantaloudessa on suhteellisesti laskenut.

Rogoffin ja Reinhartin mielestä on silti mahdotonta arvioida, onko Eurooppa jo tullut kriisin pohjaan eli olisi matkalla pysyvästi ylös, mutta tilastojen valossa sen aika alkaisi olla käsissä. Asiaan vaikuttavat monet tekijät, poliitikkojen päätöksistä keskuspankkeihin. 

Tutkijoiden mukaan vakavat talouskriisit hidastavat elpymistä aina huomattavasti enemmän kuin tavalliset taantumat, joista nousu voi olla usein rajua. Mutta eivät edes pankkikriisien seuraukset ole ikuiset. Käytännössä jokainen maa on kokenut pankkikriisin, ylivelkaantumisen tai rajun inflaation viimeisen 800 vuoden aikana, Rogoff ja Reinhart ovat laskeneet. Silti taloudellinen kehitys on jatkunut ennen pitkää. Pohjoismaiden pankkikriisit olivat pahimmasta päästä, mutta niistäkin selvittiin. 

 

 

Kommentit

Comment: 

 

 

ovat kumpikin aktiivikirjoittajia VoxEu.org palstalla, jolla esitellään merkittävien taloustutkijoiden tutkimuksiin perustuvia politiikkakirjoituksia (politiikka = toimintaohje)  

http://www.voxeu.org/

Itse olen lukenut tuon mainitsemasi, erittäin hyvän ja ajatuksia herättävän tutkimuksen juuri tuon palstan kautta.

Pekka

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.