Pankkiala on viranomaisten ja pankkien välistä kissa ja hiiri leikkiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Pankkien hyvä johto ja hallinto pyrkivät nykyjärjestelmässä lisäämään riskiä ja siitä syntyvää voittoa kun taas viranomaissääntely ja valvonta pyrkivät pitämään riskitason hallittuna. Pankiala onkin jatkuvaa pankkien ja viranomaisten välistä kissa ja hiiri leikkiä selviää Vaasan Yliopistossa tarkastettavasta Jamshed Iqbalin väitöstutkimuksesta.  

Iqbal on tutkimuksessaan tarkastellut hallinto- ja ohjausjärjestelmien vaikutusta yhdysvaltalaisten julkisesti noteerattujen pankkien ja rahoituslaitosten riskisyyteen.

– Pankeilla ja muilla rahoituslaitoksilla on yleensä korkeampi optimaalinen riskinottotaso kuin muilla toimialoilla toimivilla yrityksillä. Tämä selittyy osin sillä, että markkinat odottavat viime kädessä valtioiden ja keskuspankkien tukevan rahoituslaitoksia, jos ne ajautuvat ongelmiin, sanoo Iqbal.

 – Omistajaystävälliset hallinto- ja ohjausjärjestelmät voivat edistää riskisemmän toimintakulttuurin omaksumista rahoitusalan yrityksissä, mikä taas johtaa yleisesti suurempaan riskinottoon, selittää Iqbal, joka väittelee perjantaina 15. kesäkuuta Vaasan yliopistossa.

Hallinto- ja ohjausjärjestelmät ja rahoituslaitosten riskisyys

Pankit ja muut rahoituslaitokset ovat erityisen sääntelyn ja valvonnan alla. Esimerkiksi pankkien vakavaraisuussääntely pyrkii varmistamaan, että pankeilla on riittävä määrä pääomaa kattamaan liiketoiminnalliset riskit ja mahdolliset tappiot kriisitilanteissa. Tämän sääntelyn ja viranomaisvalvonnan voidaan katsovan joko täydentävän tai korvaavan rahoituslaitosten sisäisiä hallinto- ja valvontakäytäntöjä.

– Koska sääntely ja valvonta vaikuttavat yrityksen sisäisiin hallinto- ja ohjausjärjestelmiin rahoitusalan yrityksissä, useimmat aiemmat yritysten hallinto- ja ohjausjärjestelmiin liittyvät tutkimukset ovat jättäneet rahoituslaitokset tutkimusaineiston ulkopuolelle. Tästä syystä tiedämme yllättävän vähän rahoituslaitosten sisäisten hallinto- ja ohjausjärjestelmien vaikutuksesta niiden riskisyyteen, selittää Iqbal.

Iqbalin väitöskirjan tulokset osoittavat, että omistajalähtöiset hallintojärjestelmät ja omistajaystävälliset hallitukset lisäävät rahoitusinstituutioiden systeemiriskiä ja maksukyvyttömyysriskiä. Väitöstutkimuksessa havaittiin, että yhdysvaltalaiset pankit, joilla oli perinteisessä mielessä ”parhaat” hallinto- ja ohjausjärjestelmät, olivat huomattavasti riskisempiä vuonna 2008 puhjenneen globaalin talouskriisin aikana.

Johdon palkitsemisjärjestelmät vaikuttavat rahoituslaitosten riskisyyteen

Iqbal tarkastelee väitöskirjassaan myös ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmien ja erityisesti riskinottokannustimien vaikutusta pankkien ja muiden rahoituslaitosten riskisyyteen.

Iqbalin tulokset osoittavat, että riskinottokannustimet johdon palkitsemisessa eivät välttämättä lisää rahoituslaitosten riskisyyttä. Toisaalta Iqbal kuitenkin havaitsee, että palkitsemisen eriarvoisuuden kutistuminen toimitusjohtajan ja muun ylimmän johdon välillä kasvattaa pankkien riskisyyttä.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.