Palvelutuotannon tehokkuus kasvaa jatkossa merkittävästi

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Palveluiden osuus työvoimasta ja bruttokansantuotteesta kasvaa. Miten suuri osa yhteiskunnasta loppujen lopuksi päätyy palvelutuotantoon ? USA:n talouden rakenne näyttää suuntaa.  Tavaratuotannon osuus on siellä stabiloitunut suurin piirtein 15...16% vaiheille ja palveluita tuottaa suurin piirtein 85% kansasta.

Väitetään että palvelutuotannon tehokkuutta on vaikea nostaa. Palveluissa tarvitaan käsiä ja ihmisiä eikä ihmisiä voida loputtomasti tehostaa. Väite on kun kuitenkin väärä. Suuri osa käyttämistämme palveluista on sähköisiä kuten nettipelaamista, verkkolehtien lukemista, sosiaalista mediaa ja PC- ja kännykkä- pelejä. Näiden tuotanto on tehokasta eikä vaadi hoivaavia käsiä eikä ymmärtävän sairaanhoitajan katsetta. Palvelutuotanto on monilla osa-alueilla tehokasta ja käytämme yhä enemmän noita kaikkein tehokkaimpia palveluita.

Suomen talouden rakenne on erilainen kuin USA:n.  Meillä on laajan metsätaloutemme ansiosta edelleen muutama prosentti alkutotantoa ja tuoteteollisuus ja rakentaminen muodostavat edelleen lähes 30% kansantaloudesta. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia USA:n lukujen kanssa, mutta ero on joka tapauksessa selvä. 

Suomi on pitkällä tähtäimellä kehittymässä kohti USA:n viitoittamaa suuntaa. Meillä ei ole sellaisia palveluyrityksiä kuten Google tai Amazon, mutta meillä on peliteollisuutta, josta voi syntyä kansantaloudellista merkitystä. 

Toisin kuin USA:ssa, julkisella sektorilla on meillä  suuri vastuu siitä että innovatiivisia uusia palveluita syntyy ja ne saavuttavat maailmanmenestyksen. Jukinen sektori käyttää omistajavaltaa lähes kaikissa merkittävissä pörssi- ja muissa suurissa yrityksissämme. Jukisen sektorin virkamiehet osaavat meillä ohjata toimivaa johtoa oikeille osa-alueille, joilla innovatiivisia uusia palveluita syntyy.

 

Tietojen lähteet:

 

 

Kommentit

Comment: 

"nettipelaamista, verkkolehtien lukemista, sosiaalista mediaa ja PC- ja kännykkä- pelejä" 

 

Jotka ovat kaikki sellaista ei ollenkaan välttämätöntä kuohaa, joista tingitään välittömästi, jos ja kun kakka vetää oman rahatilanteen kanssa riittävän sotkuisesti tuulettimeen. Eli ohuella pohjalla on...

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Juu. Niinhän se on. Maailmassa lähes kaikki kuluttaminen ja inhimillinen toiminta perustuu mielikuviin ja unelmiin. Ihmiset täyttävät toiminnassaan aina vaan satuja ja toiveunia ja luovat niitä lisää minkä kerkiävät.

Aika vähäinen osa toiminnasta on perustarpeiden täyttämistä:  perusruokaa ja lämpöä.  On se ihminen ihmeellinen olento. Elää unelmissa ja niiden täyttämisessä. Mutta kun on sitten se tosi paikka, niin satulinnat haihtuu ja perustarpeet jäävät. Elämän ensimmäiset ja viimeiset hetket taitaa monella olla niitä aikoja jolloin perustarpeet dominoi.

Ennen oli toisin, mutta oliko parempaa? Harva haluaa kokea sellaista vilua ja nälkää joka laittaisi tarpeet oikeaan järjestykseen.

Mummini joskus lapsuudessani itkeskeli nälkään kuollutta pikkuveljeään, minun isosetääni. Hänen kuollessaan oli eletty jo kolmisenkymmentä ajastaikaa nälkävuosien jälkeen, jolloin joka kymmenes suomalainen kuoli nälkään. Nälkä oli edelleen säännöllinen vieras syrjäseutujen tuvissa ja joskus oli tehtävä valinta siitä kenelle riittää ja kenelle ei.  Mummini ei siltikään koskaan tietääkseni antanut anteeksi äidilleen ja itki pientä veljeään elämänsä loppuun saakka.

Minä elän mielummin unelmissa kuin siinä maailmassa jossa nähdään nälkää.

Comment: 

Kuka väitti, että kurjuus ja köyhyys olisi muka jotenkin parempaa? Pointti vaan on siinä että jos tulevat sukupolvet ovat nykyisiä köyhempiä, ei sitä fyrkkaa välttämättä enää ole kaiken maailman kuohaan, eikä varsinkaan jos ja kun robotisaatio vielä vie ison osan matalamman suoritustason työpaikoistakin. Joten ohuella pohjalla on, kuten jo totesin.

Comment: 

Sorri. Tiedän että et sitä sanonut etkä tarkoittanut. Pikku tarinani vaan sopi juonen kulkuun ja teki juonesta värikkäämmän samalla kun se tekvääryyttä viestillesi.

Olen itse asiassa pohtinut samaa asiaa kuin sinä. Olemmeko kuitenkin kääntymässä kohti kulttuurimme pimeää keskiaikaa. Täytyy sanoa etten tiedä.

Kai

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.