Pörssin yli-/ali- arvostuksen mittaamisessa käytetyt menetelmät

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Pörssin yli-/ali- arvostusta voidaan mitata monella tavalla. Oheisessa kuvassa on otettu esimerkiksi USA:n S&P 500 indeksi ja laskettu sen yli-/ali- arvostustilanne neljällä eri menetelmällä.

Kuvassa käytetyt laskentamenetelmät toimivat seuraavasti:

1.  Poikkeama regressiosuorasta (S&P composite from its regression).

Poikkeama regressiosuorasta lasketaan siten että S&P 500 indeksi inflaatiokorjataan ja sen  pitkän ajan kehitys piirretään logaritmiselle asteikolle. Piirretään suora joka kulkee suurin piirtein keskellä ja katsotaan paljonko nykykrssi poikkeaa tästä historiallisesta keskiarvokasvusta ylös tai alaspäin.

2. Q- ratio

Q- ratio lasketaan siten että ensin lasketaan yrityksiin investoidun omaisuuden arvo (ns. korvaushinta jolla yritykset saadaan uudelleen rakennettua). Koko pörssin arvoa verrataan tähän korvaushintaan saadaan niinsanottu Q-ratio suhde.  Katsotaan montako prosenttia pörssin arvo on suurempi/pienempi kuin sen yritysten historiallinen keskimääräinen korvaushinta.

3.  Cyclical P/E (toisilta nimiltään P/E 10 tai Schiller P/E)

Lasketaan miten paljon yritykset ovat viimeisen 10 vuoden aikana tehneet keskimäärin tulosta. Koko pörssin arvoa verrataan tähän tulokseen ja saadaan niin sanottu cyclical P/E suhde.  Katsotaan montako prosenttia nykyinen cyclical P/E on suurempi/pienempi kuin historiallinen keskimääräinen cyclical P/E suhde.

4. Crestmont P/E

Crestmont P/E on paljolti sama kuin cyclical P/E. Erona on se, että crestmont P/E korjaa viimeisen kymmenen vuoden tulosta sen verran ylöspäin kuin tuloskasvu on pitkällä aikavälillä kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana. Muuten mittari on pitkälle sama.

5. Buffet mittari (ei mukana kuvassa)

Warren Buffet on kertonut käyttävänsä mittaria joka suhteuttaa pörssin kokonaisarvon bruttokansantuotteeseen. Yli-/ali arvostus on tämän mittarin  prosentuaalinen yli-/ali- arvostus verrattuna historialliseen pitkän ajan keskiarvoon.

 

Kaikki nämä mittarit kertovat tällä hetkellä yliarvostuksesta. S&P 500 indeksi on mittaustavasta riippuen 67...127% yliarvostettu.  Tämä ei tarkoita sitä että pörssi olisi kohtapuolin romahtamassa. Yli-/ali arvostukset voivat kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä eikä näiden mittareiden perusteella kannata tehdä liian syvällisiä johtopäätöksiä.

Lisää tietoa: Advisors perspectives

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.