Pörssiarvolle laskettu tulostuotto (%) ylittää yleensä korkosijoitusten tuoton

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Usein kuulee sanottavan että pörssiin sijoitetulle pääomalle saatu tulostuotto (%) on pitkällä aikavälillä parempaa kuin korkotaso. Mutta onko tämä totta?

Piksu teki asiasta tutkimuksen, jonka mukaan historiallisesti pörssiarvot asettuvat monasti sellaiselle tasolle, että pörssiosakkeille saatu tulostuotto (kuvan punainen käyrä) ylittää pitkien korkojen tason (kuvan sininen käyrä). Väittämä on todellakin ollut usein totta.

USA:n sisällissodasta aina vuoteen 1981 saakka väittämä piti paikkansa. Pörssiosakkeiden tulostuotto oli ailahtelevaa, mutta se asettui aina korkotasoa paremmaksi. Vuodesta 1981 aina vuoteen 2000 saakka oli poikkeuksellista aikaa. Pörssisijoitusten tulostuotto jäi pitkiä korkoja heikommaksi. Sen jälkeen on palattu normaaliin ja S&P 500 yritysten tulostuotto suhteessa pörssihintaan on ollut yleensä hieman korkotasoa parempi. Tulostuotto on tällä hetkellä 4,5% kun taas pitkät korot ovat 3.5% tasolla. 

Lainalaisuudelle on ymmärrettävä syy. Pörssiosakkeita pidetään korkopapereita riskisimpinä ja niiltä vaaditaan parempaa tuottoa. Tuo korkopreemio luonnollisesti vaihtelee sen mukaan kuinka riskisinä osakkeita kulloinkin pidetään. 30- luvun loppupuoli, maailmansota ja sodan jälkeiset vuodet olivat aikaa jolloin pörssisijoituksia pidettiin volatiileinä ja silloin pörssiin sijoitetulle pääomalle kuuluva yriysten tulostuotto oli erityisen korkealla, jopa 10% pitkiä korkoja korkeammalla tasolla.

Yritysten tulostuotto vaihtelee huomattavan paljon. Yritysten viimeiselle riville jäävä tulos on herkkä pienillekin toimintaympäristön muutoksille. Siksi myös s&p 500 yritysten keskimääräisessä tulostuotossa on merkittävää heiluntaa. Toimintaympäristön muutoksia voivat aiheuttaa monet tekijät kuten: yritysverotus, palkkainflaatio, raaka-aineiden hinnat, kuluttajien luottamus, valuutta ja tullisodat,...  Tulostuotto lasketaan pörssiarvolle ja pörssiarvon muutokset lisäävät sen vuoksi entisestään volatiilisuutta. On aivan oikein että sijoittaja saa tästä riskistä palkkion. Tuoton pitääkin olla keskimäärin pitkiä korkoja parempaa.

Tulostuoton lisäksi osakkeet saattavat tarjota myös jonkinlaisen inflaatiosuojan sijoitetulle pääomalle. Tätä puolta ei ole tässä artikkelissa kuitenkaan tarkemmin ruodittu.

Tietojen lähteet:  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.