Ostin Otista

Käyttäjän J.Vahe kuva

Tuolla aiemmalla merkinnälläni Koneesta oli kaksi motiivia. Ensinnäkin pelkäsin Koneen maksavan liikkaa Thyssenin hisseistä, mutta sehän kauppa raukesi. Toisekseen paljoksuin Koneen kurssia vuoden alussa. Maaliskuussa kurssi niiasi, mutta on jälleen noussut entistäkin korkeammalle.

Hissialalla on omat vahvuutensa. Yhtiöt eivät pahemmin kilpaile – asia joka taloyhtiöissä hyvin tuntuvasti koetaan  -  vaan päinvastoin, hissiyhtiöt ovat maksaneet reippaankokoisia, yhteensä miljardin euron suuruisia kartellisakkoja.

Edelleenkin ala on vakaa. Hissejä sekä uusitaan että huolletaan ja rakennetaan uusia asuintaloja, ostoskeskuksia, lento- ja metroasemia, joihin viimemainittuihin asennetaan etenkin liukuportaita.

Koneen suurena valttina on ollut se, että tietyllä hintakilpailulla se ensin valtasi kasvavan Kiinan suuria markkinoita ja on sen jälkeen hissialan periaatteiden mukaan pystynyt säilyttämään markkinaosuuttaan.

Mutta on hissialalla muutakin. Pahimpaan koronakriisin aikaan kevättalvella United Technologiesista (jonka jäljelle jäänyt osa fuusioitui Raytheon Technologiesin kanssa ja uudelle firmalle tuli viime mainittu nimi) erkani hissinvalmistaja Otis omaksi pörssifirmakseen.

Otisin asema United Technologiesin osana ei ollut häävi. Otisin oma tuotekehittely jäi jälkeen ja on oletettavaa, että tätä regressiota alettaneen nyt kuromaan kiinni. Koneen ja muitten hissifirmojen patentit vanhenevat ja kuten tunnettua, ”omia” tuotekehittelyjä on aina helpompi tehdä toisen perässä. Mutteri vähän eri paikassa tekee tuotekehityksestä lähes omaa.

Esim. ns. double-deck hissin kehitti alunperin Thyssen ja nyt samanlaisia on nyt useilla suurilla hissinvalmistajilla. Kone kehitti kevytvaijerin (UltraRope) pilvenpiirtäjiin ja tuossa on tähänastinen Otisin vastaus, SkyRise.

Edelleenkin on mahdollista, että jos Trump jää vaille uudelleenvalintaa, itsenäistynyt Otis tehostaa omaa markkinointiaan Aasiassa. Jo nykyisellään Otis on toki maailmalla alansa suurin.

Otisin etuna on hinta. Tämä pätee niin PEe:hen kuin ev/ebitdaan, joka Otisilla on 12,9; Schindlerillä vain 12,6 ja Koneella peräti 18,5.

AP:n artikkeli lienee maksumuurin takana https://www.arvopaperi.fi/uutiset/kone-on-helsingin-porssin-timantti-mutta-sen-kilpailija-tekee-vielakin-parempaa-t ulosta/21e18a57-70ba-40f9-9f5d-ce1f99146eb7

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kone on hieno yhtiö, mutta kalliimpi nyt kuin koskaan. Kuvaa meikäläisten yhtiöiden kapeaa valikoimaa: parhaat paukkuvat hypehinnoissa.

Joten ei voi suositella ostettavaksi. Otis voi olla hyvä vaihtoehto.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.