Osinkotykeistä jo aika napata voitot pois

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Aktian kurssigrafiikka kertoo kaiken markkinoiden väitetystä tehokkuudesta

Muuttolintujen ilmestyessä taivaanrantaan valtamedia vilisee taas kerran otsikkoja "Nappaa kevään tuotot - tässä pörssin parhaat osinkopaperit!" Neuvoa typerämpää on vaikea antaa, ainakin ammattimaisen sijoittajapalvelun vinkkelistä.

Osinkopaperien - jos muidenkaan - ostamiseen keväänkorva on huonoin mahdollinen aika. Juuri siksi, että osinkokiima kihisee markkinoilla pahimmillaan. Kuten aina.

Ja kuten aina, siihen on varauduttava hyvissä ajoin. Mikä ei ole vaikeaa - hyville sijoittajille, ja vinkkaajille.

Osinkotykit, joista Helsingin ja yleensä Pohjoismaiden pörsseissä ei ole pula, ovat loistavia sijoituskohteita - kun ne ostaa sopivaan hintaan. Noita monttuja on tarjolla riittävästi joka vuosi.

Finanssitalo Aktia on mallitapaus. Sen loppuvuosi sujui hyvin, kuten kaikilla pankeilla, Aktialla ehkä korostetusti. Q4 tuplasi liikevoiton vertailukaudesta, joka olikin surkeaa suhdanteen pohjaa pörssiromahdusta myöten. Sieltä on Aktiakin tullut ylös kohisten – kuten tavallista.

Aktia kuuluu Pörssihaukan ensimmäisiin suosituksiin. Se on ollut loistava kohde niin kurssivoiton kuin osinkotuoton näkökulmasta.

Suhdanne kohenee - tietenkin

Loppuvuonna etenkin Aktian varallisuudenhoito rahastokauppaa myöten veti hyvin. Kuvaavaa kyllä sekin – kun takana on yksi parhaista pörssivuosista vuosikymmeneen, sen lopussa alkaa taas sijoittaminen kiinnostaa. Tämä vähättelemättä Aktian omaa panosta.

Henkivakuuttaminen pärjäsi hyvin, ja kulut olivat kurissa. Aivan tyypillinen kohentuneen suhdanteen raportti.

Aktia on osuva muistutus taas kerran, että hyvän sijoittajan perspektiivi on pitkä. Kun kaikki näyttää synkältä ja markkinat panikoivat kuten vuosi sitten, käteisvaroja omaavan sijoittajan odotukset ovat parhaat.

Koko vuoden kaikki tuotot kasvoivat viisi prosenttia, liikevoitto muutaman prosentin, osakekohtainen tulos oikein hyvin kymmenen prosenttia 0,90 euroon.

Osinko nousee kaksi senttiä 0,63 euroon. Pörssihaukan odotus oli jo vuosi sitten sen ainakin pysyvän paikallaan, joten ainakaan osinko ei ole pettymys.

Tuoton muodon voi nyt valita

Aktiaa todellakin sai pitkät ajat viime vuoden puolella kahdeksan euron korvilla, jolloin se sai minulta toistuvasti osta-suosituksia. Koska osinko ei ole hitustakaan yllätys tai poikkea yhtiön linjasta, tuolloisella hinnalla osinkotuotoksi tuli karvan alle kahdeksan prosenttia.

Näin päätöntä voi olla markkinoiden tehokkaaksi väitetty hinnoittelu. Ja usein onkin.

Nyt osake onkin kiskaissut pohjasta kohta 50 prosenttia ylös. Se ei ole edelleenkään kallis, mutta osinkotuotonkin jo pudottua viiden prosentin nurkille polkumyynti on jo takana.

Pörssihaukka lupasi hyvissä ajoin, että Aktia porhaltaa kevään korvalla tuttuun tapaansa. Itse otin jo kurssivoiton pois, vaikka saattaa osake vielä TA:n perusteella ylemmäskin marssia. Ja osinko on itsessään tällaisen osakkeen varma pitkän tuoton lähde.

Mutta Aktia kyllä sukeltelee ajoittain reippaasti markkinoiden ahdistuessa. Ilman ihmettä hinta murenee taas houkuttelevaksi viimeistään syysmyrskyissä. 

Toisaalta saman osinkotuoton tarjoavat jo osingoltaan paremmin kehittyvät yhtiöt. Joten hevosen vaihtoon on senkin puolesta perusteita - vaikka Aktia varmasti pärjää kuluvana vuonna.

Tietokin jo lunastuskelpoinen

TietoEVRY:yn pätevät jokseenkin samat sanat kuin Aktiaan. Vuosi sujui lopulta hyvin, vaikka fuusio norjalaisen EVRY:n kanssa oli toki poikkeuksellisen iso muutos, ja aihetti sijoittajissa paljon hämmennystä.

Eipä tuo TietoEVRY:än näy pahemmin mullistaneen ainakaan lukujen osalta. Niitä on nyt kyllä hiukan hankala vertailla fuusion takia, mutta dramatiikkaa ei niistä löydy.

Oman pitkän linjan näkemykseni mukaan hyvin pärjänneet yhtiöt tietävät, mitä tekevät. Eli TietoEVRY jatkanee samoja latuja kuin Tieto ennen fuusiota. Yhtiön omat odotukset ovat hyvät.

Arvion sinetöi osinko, joka nousee parilla sentillä 1,27 euroon. Monena vuonna jaettu ylimääräisen osinko jää nyt narikkaan, mutta muuten linja jatkuu entiseen tapaan. TietoEVRY:n osinkopolitiikka saattaa olla vähän toinen kuin edeltäjänsä, mutta vaikea kuvitella dramaattisia muutoksia.

Markkinan pohjasta osaketta sai kuuden prosentin osingolla. Nyt, kurssin paahdettua ylös Aktian tapaan liki 50 prosenttia, osinkotuotto on valahtanut vähän päälle neljän.

TietoEVRY:kin sai minulta osta-suosituksia kaikissa markkinakuopissa analyytikkojen höpinöistä riippumatta. Ja tästäkin lunastin voiton pois samoilla reunaehdoilla kuin Aktian.

Osake ei ole vieläkään kallis, muttei enää likikään pilkkahintaa. Osinkopaperina jo selvästi houkuttelevampia löytyy, joten kurssivoiton lunastamiseen on perusteet.

Ilman ihmettä myös TietoEVRY niiaa taas tuonnempana oikein houkuttelevaksi. Markkinoiden hinnoitteluvirheet ovat ehtymätön luonnonvara. Niiden varassa turvallisilla laatuyhtiöillä voi ylittää vaivatta sijoittamisen keskituotot.

Osta osakkeet halvalla, älä markkinaeuforiasta:

https://porssihaukka.fi/

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.