Osareja odotellessa

Käyttäjän J.Vahe kuva

Linkissä on Nurminen Logisticsin kuvaus tuotannon laskusta Suomessa ja muuallakin. Edelleenkin Sanoma Oyj ilmoitti 45 % laskusta ilmoitusmyynnissä sen aluemedian osalta, jonka Alma juuri keväällä myi. Luku on lähellä median yleistilannetta. Almaa voi onnitella hyvin ajoitetuista kaupoista.

Kun yrityksen tulot laskevat, menot eivät laske samaan tahtiin. Esim. Stockmann joutuu maksamaan lainoistaan yli 5 % koron ja korkotaso on nousussa, uusimmissa lainoissa korko lienee jopa kaksinkertainen.

Sellaisessa tilanteessa henkilöstön lomauttaminen ei voi olla ratkaisu. Kyllä henkilöstön pitäisi koettaa toimia voitollisesti arvokkaissa liiketiloissa, se vain ei ole onnistunut ja liiketoimintojen tai kiinteistöjen myynti juuri nyt ei ole helppoa, vaikka olisihan tässä vuosia ollut aikaa se tehdä. Ikäviä asioita vain on tapana lykätä mahdollisimman pitkään. Nyt keväällä esim. vaatteiden vähittäiskauppa laski alalla yli 70 %.

Kaiken kaikkiaan olemme tilanteessa, jossa moninaisten yritysten myynti laskee käyttökatetta eli ebitdaa enemmän ja tulojen laskua ei pystytä kompensoimaan saman suuruisilla menojen karsimisilla. Q2 tuloksista tullee monin osin ikävää luettavaa.

Tämän tilanteen maailman pörssit ymmärsivät maaliskuussa reagoiden reippaalla laskulla. Sen jälkeen pörssit ovat vain nousseet lujasti. Esim. Stokkan osakkeet ovat viimeisen kuukauden aikana nousseet yli 30 %, mielestäni ilman reaalista syytä.

Ainoa tilanne, mikä Q2 tuloksissa auttaisi, olisi johdon vannominen, että Q3:lla palataan aikaan entiseen.

Sitten lupaus pitäisi vielä lunastaa. Entä jos ihmiset ovatkin 2020 keväällä oppineet kuluttamaan vähemmän eivätkä kaikin osin palaa vanhoihin kulutustottumuksiinsa? Entä jos esim. mainostajat nojaavat jatkossa kasvavasti FB:hen ja muihin vastaaviin sosiaalisen median kanaviin?

Kysynnän lasku voi laukaista kierteen. Kun firma A:n omat tilaukset vähenevät, se supistaa firman B palvelujen tai tuotteiden käyttöä jne.

Kommentit

Comment: 

" Entä jos ihmiset ovatkin 2020 keväällä oppineet kuluttamaan vähemmän eivätkä kaikin osin palaa vanhoihin kulutustottumuksiinsa?"

Kunpa!

(mutta turha toive - ralli jatkuu)

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Kysynnän spektri on laaja. Yllätyin, että esim. Kone Oy:llä on ollut etätyötä jo ennen koronaa.

Suuri pääkonttori on vain kuluerä, aina välillä - suhdanteiden mukana - tuollainenkin keksitään. USA:n liittovaltion hallinto on ollut asiasta kiinnostunut jo 20 vuotta.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Telecommuting#U.S._federal_government

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.