Osakkeita ja rahastoja lahjaksi, mitä pitää huomioida

Käyttäjän Svenne Holmstrom kuva

On melko tavallista antaa lahjaksi riihikuivaa rahaa läheisille, joko irrallisena lahjana tai osana perintösuunnittelua. Monesti olisi kuitenkin selkeästi parempi idea antaa lahjaksi esim. osakkeita ja rahasto-osuuksia.

Veroton lahja on tällä hetkellä enintään 5000€ joka kolmas vuosi. Kaikki saman lahjanantajan sinä aikana annetut lahjat lasketaan yhteen. Lahjansaaja voi puolestaan saada tällaisia lahjoja muualtakin.

Raha on sinänsä yksinkertainen ja joustava lahjana, lahjansaaja voi tehdä sillä mitä haluaa. Toisinaan on myös eduksi ajatella hiukan kättä pidempää. On siis mahdollista antaa esim. osakkeita tai rahasto-osuuksiakin, ajatuksena kartuttaa vaurautta pidemmällä tähtäimellä.

Lahjaa suunniteltaessa on syytä huomioida sekä lahjanantajan että lahjansaajan tilannetta huolellisesti. Lahjanantajan näkökulmasta on mahdollista luopua voitolla olevista sijoituksista ilman veroseuraamuksia. Lahjansaajan näkökulmasta on mahdollista huomioida omaa verotusta, tai jatkaa saatujen sijoitusten omistajana ja samalla vaurastua.

Otetaan käytännön esimerkki. Vaari omistaa iso kasa halvalla hankittuja Wärtsilän osakkeita. Koko vaarin salkku on plussalla, yksikään sijoitus ei ole miinuksella. Vaarin pienenä ongelmana on, että Wärtsilän osake hallitsee salkkua, ja hän haluaisi tasapainottaa salkun koostumusta. Vaari on myös esittänyt halunsa antaa lahjan vielä alaikäisille neljälle lapsenlapselleen.

Vaari antaa jokaiselle lapsenlapselle Wärtsilän osakkeita noin 4900€ arvosta, ja tekee siitä lahjakirjan. Koska kyseessä on lahja, myyntivoittoverotusta ei synny. Lastenlasten näkökulmasta lahjalle vahvistetaan hankintahinnaksi lahjapäivän arvo. Tulevaisuudessa jos ja kun nämä myydään, verrataan myyntihinta lahjapäivän arvoon, josta syntyy joko tappiota tai voittoa. Erinomainen lisäbonus tässä on se, että lapsenlapset saavat jatkossa näiden osakkeiden osingot. Eli ei vaan pääomaa, vaan myös tuottoa pääomalle!

Mutta tähän liittyy ansa. Nimittäin kokonaisuuteen liittyy 1-vuoden sääntö. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjansaajan hankintahinta on itse asiassa lahjanantajan alkuperäinen hankintahinta, mikäli osakkeista luopuu alle vuodessa lahjan saantihetkestä. Mikäli osakkeista osaa pitää kiinni vähintään vuoden verran on hankintahinta kuten yllä todettu, lahjapäivän arvo.

Hätäinen lapsenlapsi (tai vanhemmat…) voisi myydä osakkeet ”varmuuden vuoksi” pian lahjahetken jälkeen, ja silloin verotus olisi täysin sama kuin vaari olisi niitä myynyt.

Toisaalta tähän liittyy myös mahdollisuus. Ajatellaan että lahjansaaja onkin aikuinen ja harrastaa sijoittamista. Vaarin osakkeet saattavat mahdollistaa järkevää verosuunnittelua. Jos tilanne on se, että lapsenlapsi ei olekaan niin etevä sijoittaja ja hänellä on tappioita, silloin hän voisi myydä saadut osakkeet alle vuodessa ja siten kuitata vanhoja tappioita. Tämä on muutenkin järkevää, jos kyseessä olevien osakkeiden arvostustaso ei miellytä lahjansaajaa, jolloin myyntiin löytyy verotuksesta riippumaton syy.

Saattaa myös olla niin, että lapsenlapsi on se etevä sijoittaja ja hänelle on tulossa myyntivoittoveroja. Silloin vaari voisi antaa hänelle tappiolla olevia osakkeita (jos sellaisia on), jolloin lapsenlapsi voi niitä myydä alle vuodessa ja siten vähentää omia myyntivoittoveroja. Tällöin toki vaari ei enää saa vähentää omassa verotuksessaan näitä tappioita. On sekin tapa auttaa läheisiä, mutta siinä kohtaa saa jo olla varovainen verottajan kanssa.

Verottajalla on nimittäin tähän joitakin ohjeita, joita tulee huomioida mahdollisessa verosuunnittelussa. Lahjan pitää olla aito, eli ei voi olla niin että lahjansaaja myy sijoitukset ja saa siitä tietyt veroseuraamukset tai -hyödyt, jonka jälkeen omaisuus annetaan lahjaksi takaisin lahjanantajalle. Sitä kutsutaan välilahjoitukseksi ja se on veronkiertoa. Jos järjestelyä muutenkaan ei pidetä aitona, eli myyjänä pidetään tosiasiallisesti lahjan antajaa, on myös kyse veronkiertämisestä. Verottaja voi katsoa lahjaa ja sitä seuraavaa luovutusta kokonaisuutena, mutta lähtökohtaisesti sijoitusten luovuttaminen on hyväksyttävä toimenpide.

Verottaja toteaa myös ohjeissaan (luku 3.4) tällä tavalla: Veron kiertämisestä voi olla kysymys, jos lahjoitus ja myynti ovat yhtenäisen suunnitelman osia luovutusvoiton veroseuraamusten minimoimiseksi tai luovutustappion hyödyntämiseksi. Jos verottajalla on syytä epäillä tätä, on sillä velvollisuus osoittaa, että verosta vapautumisen tarkoitus on olemassa, jolloin verovelvollisella on puolestaan velvollisuus osittaa, että menettelylle on verotuksesta riippumattomia syitä. Tämän takia, on syytä keskustella verottajan kanssa ennen kuin etenkin raskaasti tappiolla olevia osakkeita annetaan lahjaksi mahdollista verohyötyä tavoiteltaessa.

Jotta lahjatilanne ei mene pilalle on siis syytä huomioida sekä lahjanantajan että lahjansaajan tilannetta perusteellisesti, ja lahjan on oltava aito. Joskus on ihan hyvä myydä alle vuodessa, useimmiten ei. Useimmiten on kyse vain siitä, että lahjanantajalla on vahvasti voitolla olevia sijoituksia ja nämä annetaan jälkipolvelle, ajatuksella, että jälkipolvi jatkaa sijoitusten pitkäaikaisena omistajana. Tämä on hyvää verosuunnittelua ja auttaa nuoria vaurastumaan.

Lahjanantaja voi toki myös säästää jälkipolvelle esim rahastoihin 138€/kk, jolloin kolmessa vuodessa lahja on kokonaisuudessaan hiukan alle 5000€, eli koko lahja on veroton, mutta silloin menetetään mahdollisuus antaa yllä kuvattuja lahjoja.

Jos ja kun lahjoja annetaan sijoituksina, on syytä tehdä siitä lahjakirja. Myyntitilanteessa on syytä olla joku hankintahinnan peruste, ja se löytyy lahjakirjasta. Vaikkei lahjaveroa ei menisikään on siis suotavaa ilmoittaa lahjasta verottajalle, jotta saataisiin hankintahintaa vahvistettua. Mikäli lahjan arvo ylittää 5000€ on lahjasta ilmoitettava verottajalle kolmessa kuukaudessa, ja maksettava verot siitä.

Kun lahjaksi annetaan pörssiosakkeita tai rahasto-osuuksia, on lahjan arvostaminen todella vaivatonta, lahjapäivän päätöskurssi ja se on siinä, ei epäilystäkään. Ylipäätään on syytä pitää asiat yksinkertaisena tällaisissa tilanteissa, ettei tule turhaa vatvomista myöhemmin. Aina kun tehdään verosuunnittelua, suosittelen vahvasti perehtymään verottajan kulloinkin voimassa oleviin ohjeisiin, koska vastuu on aina verovelvollisella, ei satunnaisilla bloggareilla…

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii sijoitusvalmentajana www.holmstromgroup.com  ja säästää lapsilleen täysin verotuksesta riippumattomista syistä

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.