Osakkeiden arvostustaso oli vuonna 1929 nykyistä terveempi

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Piksussa kirjoittettiin lokakuussa osuvasti: "Uskon, että osakkeet jatkavat huolimatta korkeista arvostustasoista, talvella edelleen ylös." Näin on tapahtunut.

Osakkeiden arvostustaso on Shiller P/E mittarin mukaan nyt 10% korkeammalla kuin vuonna 1929 eikä vuoden 2000 huippulukemasta olla kaukana. Nyt ei kukaan enää uskalla omalla nimellä kirjoitella niin rohkeasti kuin lokakuussa vaikkei ole mahdotonta että päädytään vielä korkeammalle.

Shiller p/e on yleisemmin käytettyä analyytikkojen ennusteisiin perustuvaa p/e mittaria luotettavampi.  Se mittaa pörssihintaa suhteessa yritysten viimeisen kymmenen vuoden voittoihin sen sijaan että se mittaisi pörssihintaa suhteessa analyytikkojen unelmiin tulevista voitoista. Toteutunut historia on parempi perusta mittarille kuin unelmat.

Shiller p/e on tällä hetkellä keinotekoisen alhaalla

Shiller p/e mittarin arvoon liittyy tällä hetkellä mittaustekninen ongelma. Kun yritysten ei ole tarvinnut maksaa velkapääomalleen asiallista korkoa niin voitot ovat paisuneet epärealistisen korkeiksi. Tämä tarkoittaa sitä että nykyinen Shiller p/e arvo on suhteessa vuoteen 1929 ja vuoteen 2000 liian alhaalla. Riittää että korot hieman normalisoituvat niin Shiller p/e arvo nousee automaattisesti ilman että osakkeiden tarvitsee nousta. Jos tämä korjaus otetaan huomioon niin olemme mahdollisesti jo vuoden 2000  ennätyslukemien tuntumassa. Onneksi olkoon osakemarkkinoille !!!  

Vuosi 1929 muistutti nykytilannetta

Vuosi 1929 muistuttaa inflaation osalta nykytilannetta. Inflaatio oli silloin nollan tuntumassa (0,58%). Mutta korkojen osalta on eroa. Korkotaso oli silloin suurin piirtein 5%. Alhainen korkotaso ei ollut paisuttanut keinotekoisesti yritysten voittoja kuten nyt. Tilanne oli siinä mielessä nykytilannetta terveempi ja silloinen arvostostustaso (Shiller p/e 30) oli nykytilannetta merkittävästi paremmin perusteltu. 

Vaikka vuonna 1929 oltiin nykyistä terveemmällä arvostustasolla ajauduttiin kuitenkin kaikesta huolimatta pörssiromahdukseen. Sellaista sattuu.

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Nykyinen Schillerin P/E kärsii vuosien 2008 ja 2009 erityisen matalista tuloksista. Ne vääristävät hieman tätä vertailua. En ole eri mieltä siitä, että osakkeet ovat keskimäärin kalliita, mutta eivät ne kuplahinnoissa ole. Ainakin Ray Dalion mukaan tilanne vastaa vuotta 1937, jolloin velanmaksun kustannukset olivat pienemmät kuin vuonna 1929. Se on nähtävissä myös tekstissä mainitusta vuoden 1929 korkotasosta. Toisin sanoen, osakkeiden pakkomyyntejä on odotettavissa vähemmän. Enemmän olisin huolissani bondimarkkinoista kuin osakkeista. Jälkimmäiset tietysti kärsivät ensimmäisten normalisoitumisesta, mutta eivät niin pahasti kuin osakekuplan ollessa kyseessä.  Vuoteen 1937 viittaavat enemmän myös sosiaaliset trendit, kuten protektionismin ja populismin nousut sekä rikkaiden ja köyhien väliset kuilut. Nämä kuilut ovat siitä ikäviä, että ne korjaantuvat parhaiten suursodilla. Niitä meistä ei varmaan kukaan halua nähdä. Elämme ikävä kyllä vaarallisia aikoja.  

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Mielestäni ainakin USA:n keskimääräiset P/E-luvut näyttävät todellista korkeammilta, koska niitä nostavat monen erittäin suuren yrityksen kuten Amazon, Facebook, Alphabet jne. erittäin korkeat luvut. En ole laskenut, mutta mikä mahtaisi olla S&P 500 P/E-luku jos nuo siivottaisiin siitä pois. Vähän samaan tapaan kuin Suomessa ennen laskettiin luvut ilman Nokiaa, joka painoi liikaa indeksissä. 

Toinen kysymys on että onko oikea tapa verrata nykyhintaa 10 vuoden keskiarvotuloksiin? Siellä on tosiaan 10 vuoden aikana monta vuotta, joiden tulokset ovat olleet hyvin alhaalla eivätkä mielestäni ole enää relevantteja. 10 vuotta on liikaa, 5 vuoden keskiarvot voisivat antaa paremman kuvan asiasta. Lisäksi voisi olla aiheellista laskea painotettu keskiarvo, jossa viimeisimmillä vuosilla on suurrempi paino kuin aiemmilla.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.