Osakkeen hinta saattaa viivähtää pidempään ns. tukitasolla

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Osaketreidareiden käyttämä "tekninen analyysi" pyrkii ennustamaan tulevaa kurssikehtitystä historiallisen kurssikäyrän ja osakevaihdon perusteella. Eräs kurssikäyrään liittyvä tunnistettava piirre on niin sanottu tukitaso.  Kurssitaso, jolla osakkeen arvo tuntuu viipyilevän pidempiä aikoja ja jonka läpäisemiseen tuntuu liittyvän hitautta. Oikealla esimerkki Finnairin viime vuoden kurssista ja kurssikäyrän tukitasoista (Kuvan lähde: MarketWatch)

Tukitasot syntyvät suursijoittajien toiminnasta

Tukitason syntymiseen on selvä syy, suursijoittajien toimintatapa. Markkinoilla toimii kourallinen suuria sijoittajia, eläkerahastoja ja investointipankkeja. Nämä suursijoittajat laskevat yritykselle järkevän kurssitason, jolla he ovat valmiita osaketta ostamaan ja toisen tason, jolla he ovat valmiita myymään. Suursijoittajat päivittävät osto- ja myynti- laitojaan:

  • osavuosikatsausten ja yritystä koskevien uutisten yhteydessä
  • kun markkinoilla tai yrityksen toimialalla tapahtuu merkittävää

Toinen osto- ja myynti- suosituksia antava ryhmä ovat tavallista kansaa ohjeistavat pankit ja pankkiiriliikkeet. Nämäkin julkisuuteen annetut ohjeet luovat kurssikäyriin tukitasoja. Yksitysten ihmisten päätökset vaikuttavat Suomessa kuitenkin vain pienten yritysten kursseihin. Yksityistä sijoituspääomaa on Suomessa vain murto-osa julkisista omistuksista ja siksi suurten pörssiyritysten kurssit määräytyvät suurelta osin julkisen sektorin (eläkevakuutuslaitokset ja valtio) päätösten perusteella.    

Ketterät lyhyttä kappaa käyvät hyötyvät suursijoittajien ymmärtämisestä

Suursijoittajat ovat oman suuruutensa vankeja. Syynä on heidän omien ostosten ja myyntien valtava koko. Kun suursijoittaja päättää vähentää tai lisätä omistustaan, joutuu hän toteuttamaan kaupat useiden viikkojen tai kuukausien aikana. Suursijoittaja saattaa asettaa itselleen rajahinnan, jolla hän on valmis ostamaan. Mutta tuon rajahinnan yläpuolella hän vetäytyy kaupanteosta. Kun ostokset on tehty niin kurssi saattaa pudota takaisin jollekin hieman alemmalle tasolle. Piensijoittaja voi oikealla tulkinnalla hyötyä näistä suursijoittajien liikkeistä.

Tukitasoihin perustuva lyhyt kaupankäynti ei välttämättä anna suuria voittoja

Tukitasoihin (eli suursijoittajien itselleen laskemiin osto- ja myynti- rajoihin) perustuva teknisen analyysin strategia ei toimi aina. Vaaditaan kokemusta ja paljon harrastuneisuutta ennen kuin näihin tasoihin perustuvasta strategiasta on todellista hyötyä. Mutta ilmiön ymmärtäminen on hyödyllistä vaikkei asiaa hyödyntäisikään aktiivisessa sijoitusstrategiassaan.

Onko tukitasoja oikeasti olemassa? Tämäkin on hyvä kysymys. Teknistä visuaalista analyysiä harrastavat uskovat että kyllä niitä on. Mutta väite on kuitenkin hyvä kyseenalaistaa. Yhden yrityksen kohdalla niitä voi olla, mutta ei välttämättä kaikkien. Joka tapauksessa tukitasoista käytävä keskustelu on osa sijoittajien parissa käytävää kanssakäymistä.

Kommentit

Comment: 

Tarkoittanet esimerkillä vastustasoa? 

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Juu. Esimerkki kertoi tosiaan vastustasosta.

Vastustaso on tosiaan oikea termi silloin kun nouseva kurssi ei tahdo päästä tiettyä tasoa ylemmäs.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.