Osakesäästäjät ihan väärällä asialla

Käyttäjän J.Vahe kuva

Osakesäästäjät ovat hämmästyttäneet ainakin minua aika tavalla. He ovat arvostelleet sitä, että finanssivalvonnan määräyksestä pankit tekevät asiakkailleen pienen palikkatestin, jolla halutaan varmistaa, että asiakas ymmärtäisi edes hivenen siitä, mihin rahansa sijoittaa.

Osakesäästäjien mielestä tämä vaikeuttaa osakesäästämisen aloittamista ja aiheuttaa sen että, rahaa makaa pankkitileillä. Koulutustakaan ei ole kuulemma järjestetty tarpeeksi. Niin, eipä ole asunnonostoonkaan, joka useimmille on kuitenkin paljon isompi asia.

Otetaanpa esimerkki. Kun katsotaan tuon kirjan kirjoittajia, niin minulla on nykymitassa 49 vuoden kokemus omatoimisesta osakesijoittamisesta – asia, jota en ihan jatkuvasti täällä ole toistellut joka tekstissä. Toinen kirjoittaja on kansainvälisessä haussa valittu Tukholmaan rahoituksen apulaisprofessoriksi - ei siis mikään hyväveli-valinta.  Kuitenkin molemmat kirjoittajat ovat tuossa kirjassa kertoneet mm. erehdyksistään ja epäonnistumisistaan. Minun mielestäni jokaisella on jotain opittavaa niin kauan kuin henki pihisee ja järki juoksee edes vähän. Nöyryys ja varovaisuus omia kykyjään kohtaan on harvemmin hirveäksi haitaksi.

Joka tapauksessa toisen henkilön nimissä tein kokeen vuoksi Nordean koko asiakastestin johdannaiset mukaan lukien. Voin vakuuttaa, että kysymykset olivat erittäin helppoja, sillä eihän pankki nyt tietenkään halua estää ihmisiä tulemasta asiakkaikseen. Jos siis kysymyksiin ei pysty vastaamaan, on mitä suurimmassa määrin syytä välttää sijoittamista.

Sitten kun puhutaan rahojen makuuttamisesta pankkitilillä, niin eihän siinä nyt normaalilla järjellä varustetulla ihmisellä paria päivää kauempaa mene, kun perehtyy sijoittamisen perusteisiin. Ja jos järkeä ei ole, on parasta makuuttaa rahojaan pankkitilillä edelleenkin. Minä olen nähnyt aika monen ihmisen menettävän sijoittamalla todella hirmuisia summia ja olen sitä itsekin tehnyt pienemmässä mitassa ihan omiksi tarpeikseni.

Pankkitileillä ”makaaminenkaan” Norwegianin 0,75 % korolla ei aivan niin kauheaa ole. Talletuksen saa täysimääräisenä takaisin – jos ei muuta, niin vakuusrahaston kautta. Osakkeiden kanssa voi olla ihan eri juttu.

Sitten ”sijoitusneuvontaa”: Minä en yleensä hirveän kauan jaksa netissä kaivella tietoja, vaan otan puhelimen ja käytän sitä sellaiseen puuhaan kuin puhelinsoittoon eli siis puhun puhelinyhteyden toisessa päässä olevan henkilön kanssa. Tapa on yli 100 vuotta vanha, mutta on jäänyt pois käytöstä viime aikoina. devil

Kun Nordnet tarjosi halpaa kaupankäyntiä yhden suhde yhteen johdannaisilla, totesin spredin olevan aika suuren ja soitin pankkiin ja varmistin asian. Siellä ei suhtauduttu kovinkaan myönteisesti uuteen tuotteeseen. Toivottavasti Nordnet ei nyt ala tutkia puhelinlokeista, kuka tällaisia neuvoja menee jakamaan pankista.devil

Kommentit

Comment: 

Kyllä joku palikkatesti on paikallaan, kun omin päin sijoitetaan. Tässä touhussa on todella helppo menettää rahansa. Virheistä on kokemusta jokaisella, mutta tietyillä reunaehdoilla niitä voi kohtalaisen hyvin välttää.

Jos ei yksinkertaiseen testiin osaa vastata niin tosiaan kannattaa jättää ainakin suorat osakesijoitukset saati johdannaiset rauhaan. Vipututuotteita ei pitäisi myydä kenellekään muulle kuin ammattilaisille. 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.