Osakekuplat voi väistää

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Wall Streetin tavoitehinnoittelija laskeutui maisemakonttorista kadulle

Osakekupla puhuttaa ainakin osaa sijoittajista, osin aivan aiheesta. Elyvytysrahan tulviessa kuplaa on ilmassa eräin osin paljonkin – katsoo vaikka sähköautosektorin hinnoittelua, ja monia kovalla kohulla listattuja yhtiöitä, joiden kurssit lentävät avaruuteen jo pörssihistoriansa avaustunteina.

Buffett-indikaattori ja moni muukin kriteeri keikkuu korkealla. Muun muassa US-indeksien arvostuskertoimet raapivat historiallisten ennätysten tasolla.

Todistamme taas kerran karmaisevaa varomattomuutta, kun tuoreet sijoittajat ostavat pää märkänä ja huolen häivää vailla holtittoman hintaisia hypeosakkeita. Moni vielä itkee verta.

Mutta osakkeet eivät ole koskaan kollektiivi, vaan niiden väliltä löytyy valtavia eroja. Pörsseissä vilisee aina niin törkyisen hintaisia kuin halpoja tai ainakin säällisen hintaisia sijoituskohteita.

Beyond Meat vuoristoradassa

Pörsseissä on aina voimakkaita virtauksia, joissa raha hakeutuu kulloinkin muodikkaille sektoreille jättäen varjoonsa läjäpäin kohtuuhintaisia yhtiöitä. Mutta ne eivät yleensä herätä huomiota.

Rumpu pärisee tolkuttoman riskisistä kasvuyhtiöistä. Joita mm. Wall Street luukuttaa rutiinimaisesti asiakkaita houkutellakseen.

Kasvuyhtiöiden tavoitehinnat ripustetaan niin ylös, että niskat murtuvat niitä ihaillessa. Valitettavan usein aika kirjaimellisesti. 

Vaikkapa edellinen hype kasvisproteiinibuumi ehti jo osoittaa varomattomuuden vaarat. Kohuyhtiö Beyond Meatista posmottivat kaikki vasta äsken, siis ennen sähköautobuumia. Osta! osta!! kaikuivat suositukset hinnasta riippumatta – ja pörssikansahan teki työtä tavoitehinnoiteltua.

Osake on sukeltanut sitten syksyn rallin kohta 50 prosenttia. Ja siitä huolimatta yhtiö kirkuu Pörssihaukan kriteereillä edelleen kalleuttaan – niin lupaava kuin se liiketoiminnaltaan onkin.

Beyond Meatin omistajilla ei käy ainakaan aika pitkäksi

Beyond Meatin osake on loikkinut reilun vuoden sisällä haarukassa 50 – 240 dollaria. Kyllä, haarukan yläreuna etenkin kuuluu taatusti kuplista pulleimpiin, kun alle puolen miljardin liikevaihtoa tekevän tappiollisen yhtiön markkina-arvo kiskaisee 15 miljardiin eli P/S-lukuun 30.

Kasvua hinnoitellaan aina todella varomattomasti. Ja iso osa suosittajista siihen yllyttää moraalista piittaamatta.

Inovio vastaava tapaus

Koronahuumassa raketoinut lääkeyhtiö Inovioon väärään aikaan sotkeutuneet saivat oppitunnin hinnoittelun merkityksestä, kun osakekurssi suli jo 70 prosenttia puolen vuoden takaisesta piikistään. Euforiassa harva heistä sitä piti varmasti edes mahdollisena.

Koronarokotetta lupailleella Inoviolla ei ole edelleenkään liiketoimintaa, ainoastaan velkavetoista tutkimusta ja tuotekehitystä. Kurssiromahduksesta huolimatta yhtiön markkina-arvo keikkuu edelleen liki parissa miljardissa.

Inovio oli jo varsinaisen teknokuplan surullisia supertähtiä. Osake maksoi 2000-luvun taitteessa kuplan huipulla 200 dollaria, nyt alle kympin.

Ikuinen lupaus Inovio kuuluu jo sarjakuplaajiin

20 vuoden aikana Inovio on loikkinut jo useamman kuplan. Pelkkiä lupauksia tuutista edelleen työntävä aina vain mediaseksikäs houkutus kertoo karusti mielipuolisesti hinnoiteltujen toiveyhtiöiden riskeistä.

Ja sijoittajien pohjattomasta intohimosta äkkirikastumisen perässä ravaamiseen sivuilleen vilkuilematta. Jolla useimmiten saa enemmän hapanta turskaa kuin haaveiltua lohta.

Kuplat voi väistää

Kyllä – kuplia varmasti on, aina. Ja jatkossakin. Mutta ne voi myös väistää.

Ja poikkeuksiakin onneksi löytyy. Vaikkapa viime kuukausina raikkaasti noussut United Health Group on edelleen maltillisen hintainen, vaikka saikin minulta vaihteeksi odota-suosituksen.

Syy on kuitenkin tekninen – ja se, että UNH on saanut lukuisia osta-suosituksia alemmilta tasoilta. Rajusti ylihintainen se olisi vasta ehkä sata prosenttia nykyhintansa päällä. Jos niin käy, ylikuumentunut-suositus lätkähtää – mutta tuskin.

UNH:n kaltaiset, jättikoostaan ja laadustaan huolimatta epäseksikkäät yhtiöt harvoin kuplaantuvat. Suuren sijoittajalauman silmissä kyseessä on tylsä yhtiö ja toimiala, jolta puuttuu kasvupotentiaalia. Se on hevonhuttua, mutta aina parempi. 

Terveydenhuoltojätti on kapuamisestaan huolimatta kaukana kuplasta

Joten suosittelen ottamaan rauhassa ja nappaamaan salkkuun niitä osakkeita, joita kulloinkin on tarjolla tolkun hintaan. Tarkkoja hintakriteereitä se vaatii, mutta siitä osakepoiminnassa on keskeisesti kyse.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Tutustu kaksi viikkoa tarjouksella ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Kommentit

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Parashan on, jos osaa ennustaa kuplia etukäteen. Itseä ainakin harmittaa, etten ole päässyt osalliseksi Teslan ralliin. Paras lopputuloshan on se, jos osaa ratsastaa kuplalla ja poistua sen kyydistä ajoissa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.