Osakeindeksi on teknisen analyysin ikivanha keksintö

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Selvennän vielä lyhyesti tuossa palautepalstalla jo käytyä keskustelua teknisen analyysin taustasta ja historiasta. TA:n on siis keksinyt Charles Dow, joka vaikutti 1800-luvun loppupäässä ollen perustamassa sekä Wall Street Journalia että Dow Jones -yhtiötä. Molemmat ovat sijoittajille yhä todella tuttuja instituutioita. Jälkimmäinen tunnetaan Dow Jones – osakeindeksistä, joka on ensimmäinen ja yhä lajissaan tunnetuin. Siihen pääsevät ja siellä pysyvät vain todelliset laatujättiläisyhtiöt.

Charles Dow´n omana aikanaan mullistava oivallus oli, että osakemarkkinat kykenevät lukemaan taitavasti suhdanteita, jotka siis ovat todella vanha taloushistoriallinen ilmiö, kuten modernin taloustieteen perustaja Adam Smithkin on analysoinut jo 1700-luvulla. Ja suhdanteet olivat hänen mukaansa liki ylihistoriallinen ilmiö, kuten asian näki myös Dow.

Suhdanteet heiluttavat tunnetusti osakemarkkinoita, mutta vasta Charles Dow oivalsi syvällisesti, että ne tekevät sen ennakoiden, eivät yleisesti tarjolla olevan informaation mukaan kuten oli tapana ajatella – ja on edelleenkin. Syy oli yksinkertaisesti se, että markkinoilla on kokonaisuutena käytössään radikaalisti paras informaatio hyvissä ajoin. Yksittäisten ihmisten arviot olivat sen rinnalla hyttysen yninää.

Dow´n mukaan osakemarkkinat jakautuivat trendeihin, jotka hän lajitteli pitkiin, keskipitkiin ja lyhyisiin. Lajittelu on siis jo häneltä lähtöisin, ja yleensä ottaen tekniset analyytikot allekirjoittavat sen pääpiirteissän yhä. Eikä ihme, sen verran helposti havaittavia ne ovat usein ilman teknistä välineistöäkin.

Dow´n teoriaa en tässä tarkemmin perkaa, mutta sen perusajatus on, että trendejä lukemalla on mahdollista ajoittaa ennen kaikkea pitkiä trendejä eli nousu- ja laskumarkkinoita. Tältä pohjalta oli myöskin mahdollista väistää varsinkin pahimmat markkinamontut.

Dow´n teoria on mielestäni pääpiirteissään pätevä edelleen etenkin trendijaottelun osalta. Se on kuitenkin niin kankea hienosyisempään käyttöön, että ainakin aktiivisella markkina-analyytikolla on oltava laajempi arsenaali käytössään. Ja niinhän onkin, etenkin tietokonepohjaisten paljon Dow`ta myöhemmin kehitettyjen menetelmien ansiosta.

Tekninen analyysi on siten kaikkea muuta kuin tuore hömpötys. Sillä on hyvin pitkä ja kunniakas historia. Yhdysvalloissa Dow ja hänen roolinsa tunnetaankin sijoittajapiireissä hyvin, toisin kuin Suomessa. Täällä harva edes tietänee, mistä Dow Jones on nimensä saanut, vaikka kaikki sitä seuraavat.

Koomisinta teknisen analyysin ylenkatsomisessa on se, että sitä harrastaa paljolti passiivisen indeksisijoittamisen koulukunta, jonka mukaan markkinoita ei voi lukea tai ennakoida. Tästä olen tietysti vahvasti eri mieltä, kuten oli Dow.

Passiivista kuukausisäästämistä profetoivat indeksisijoittajat (en strategiaa sinänsä arvostele) eivät yleensä edes tiedä, että koko osakeindeksi on teknisen analyytikon luomus. Ja Charles Dow`lle se oli nimenomaan väline markkinoiden lukemiseen – kun osakemarkkinaa katsoi indeksinä, yhtiöiden kokonaisuutena, auttoi se näkemään osakkeiden liikkeet talouden suhdanteita heijastavana kokonaisuutena. Mikä on yksi teknisen analyysin kulmakiviä edelleen.

Jos siis pitää osakeindeksejä ylipäänsä jollain tapaa merkittävänä talouden indikaattorina eikä vain sattumanvaraisena hoiperteluna kuten kilpaileva teoria esittää, on jo lähtökohtaisesti hyväksynyt teknisen analyysin perustan. Ja kyllä siihen kaikki syyt onkin, kuten kerran taas näimme. Kun markkinat liikkuvat, tekevät ne sen talouden suhdanteita ennakoiden, eivät jälkiviisastellen ja uutisia odotellen. Sen Charles Dow terävästi oivalsi jo pitkälti yli sata vuotta sitten.

Tekninen konsulttini palasi ehjänä lomaltaan, ja hän rakentaa kuumeisesti Markkinahaukkaa. 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.