Osa julkisen sektorin yritys -palveluista ja -tuista on tarpeellisia

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Julkinen sektori tukee yritystoimintaa kymmenillä ja kenties sadoilla erilaisilla avustuksilla ja verotuilla. Näiden kokonaismäärä ja koostumus selviää valtionhallinnon menokartoituksesta vuodelle 2019. Julkinen sektori käytti yrityselämän tukemiseen vuonna 2019 noin 9 Mrd€ ja yritysten erilaisiin verotukiin kului noin 7,2 Mrd€ yhteensä summa on suurin piirtein 15Mr€. Vertauksen vuoksi yhteisöverot tuottivat samaan aikaan 5.5Mrd€.

Pääsääntöisesti yritystuet vahingoittavat taloutta ja hyvinvointia. Ne ovat tulonsiirtoa lisäarvoa tuottavilta yrityksiltä, yleensä huonommille yriytksille. Ne suuntaavat yritysten huomiota pois asiakkaiden palvelemisesta julkisen sektorin tukikriteerien täyttämiseen.

Osa vero- ja yritystuista sekä yhteiskunnan yrityselämälle tuottamista palveluista on kuitenkin tarpeellisia. Erityisesti yhteiskunnan yrityksille tuottamat palvelut kuten työvoimapalvelut ja yritysten päivittäistä toimintaa helpottavat sähköiset palvelut (esim palkka.fi, suomi.fi, ytj.fi) ovat tarpeellisia. Ne hyödyntävät kaikkia yrityksiä samalla tavalla ja niiden toteuttaminen on järkevää tehdä kaikille yrityksille yhteiseksi.

Yritystukia yritettiin viime vaalikaudella eduskunnan toimesta kasrsia. Parlamentaarisessa työryhmässä oli harkinnan alla yritystukia kaikenkaikkiaan noin 6Mrd€ edestä. Eduskunta kuitenkin epäonnistui työssään eikä parlamentaarinen työryhmä löytänyt mitään keinoa pienentää ainuttakaan yritystukea. Ei ihme että suomalaiset luottavat kaikista instituutioista vähiten puolueisiin, eduskuntaan ja hallitukseen.  Jotkin nykyisin eduskunnan päättämistä asioista voisi siirtää enemmän virkamiesten vastuulle. Tulos voisi olla parempi.

Vahingollisimpia ovat sellaiset yritytuet jotka kohdentavat tukeaan yksittäisiin yrityksiin tai toimialoihin. Ne tekevät markkinatalouden meknaismeja vahingoittavaa myyräntyötään suunnaten kansakunnan tarmoa ja varallisuutta optimaalista huonompiin kohteisiin. Asiakaan palveleminen ei silloin enää määrää yrityksen suuntaa vaan julkisen sektorin tukien kriteerit. Tällaisia tukia ovat muun muassa:

  • julkisen sektorin pääomasijoitukset yksittäisiin yrityksiin
  • verotuet kapeille toimialoille

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.